casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Blank Nurse/No Light
HIV 1994
Ambient - Black Metal - Electro - Experimental - Hardcore - Noise - Techno
11/11/2018 : Blank Nurse/No Light - HIV 1994
Forking Paths  Forking Paths
11/11/2018, Dimi Brands

Evan Davies (Blank Nurse/No Light) heeft wel wat “issues”. Hij richtte dit experimentele electronica project op om op een creatieve manier om te gaan met de vaak overweldigende psychische problemen te wijten aan een leven van puur obsessieve-compulsieve stoornis en depressie.

U kon het al merken aan de titel: we slaan Davies’ dagboek open in het jaartal 1994. Het jaar waarin hij, aangewakkerd door zijn OCD-stoornis, een onaflosbare schrik had om besmet te geraken met het HIV-virus. Een vrees die hem heel zijn tienerjaren in haar macht had.

Davies beschouwt de nummers van HIV 1994 als een exorcisme voor emoties en herinneringen. Dit concept realiseert hij op dit album door oude angsten te vervangen door fictie: een stem verhaalt over een jonge vrouw die, tijdens een vage, surreële zomer aaneengeregen door drugs, introspectie, muziek, rokerige kelders, plunderende jongetjes, televisie, alcohol en beroerde seks in een zonovergoten afgrond van angst en infectie zinkt. Geen einde, geen nieuwe begin, enkel maar het oproepen van oude geesten bevroren in de tijd met als doel ze te verdrijven.

Een verknipte piano en een murmelende stem die aan introspectie lijkt te doen zijn efficiënt als opener om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

Maar al snel blijkt dat de dwangbuis van Evan Davies gerust ietsje strakker aangespannen mocht worden. ‘Mocking The Ghost Of Crybaby Cobain’ mag dan wel een amusante songtitel zijn, deze muzikale molotovcocktail waarvoor hij elementen uit breakcore, house, noise en black metal in de blender giet, slikt even onverteerbaar weg als de combinatie op papier laat uitschijnen.

Minder gevaarlijk dan daadwerkelijk een glaasje salpeterzuur naar binnen te werken, al vrezen we dat een te frequente blootstelling aan dit soort geluiden op de lange duur eenzelfde resultaat op kan leveren.

Noem het gerust overkill dit nummer, want bij de overige nummers waar ook niet op een genregrens meer of minder gekeken wordt, doch op meer gematigde wijze, werkt het beter. Waarmee we niet willen zeggen dat we er in geslaagd zijn om in het complexe brein van de heer Davies te geraken, maar wel dat deze nummers een minder bittere nasmaak in de mond achterlaten.

‘Outside The Clinic Is A Hungry Black Void Of Nothingness’ focust bijvoorbeeld meer op dance, maar is een beetje te alledaags om lang te blijven herinneren.

We gaven de hoop bijna finaal op, totdat we ‘No Ecstasy’ hoorden. Bij aanvang van dit nummer komt bij ons de gedachte op dat wanneer Throbbing Gristle heden ten dage opgericht zou worden, dit een nummer zou kunnen zijn dat uit hun koker kwam. En dat is alsnog een huizenhoog compliment. Maar mooie liedjes duren ook hier niet lang, meer zelfs, in hetzelfde nummer nog kiest Davies ervoor terug dance invloeden doorheen het nummer te laten sijpelen. Een gemiste kans, al moeten we zeggen dat zijn stem en de dansritmes ons bij wijlen ook aan The Eternal Afflict doen denken. Helaas weet men het niveau van een ‘We Lebanon You’ of zelfs een ‘San Diego’ niet eens te halen. Een vergelijking die we kunnen doortrekken tijdens ‘Under The Vomit Moon’, maar ook hier weer vooral door de, als ware het met cyanide gevulde, uitgespuwde volzinnen zoals die destijds ook klonken uit de mond van Cyan.

Muziek als therapie, we horen het wel vaker bij muzikanten die experimenteel bezig zijn. Helaas is het resultaat vaak bijna alleen heilzaam voor de artiest zelve. Ondanks het goed uitgewerkte en interessante thema is het bij HIV 1994 jammer genoeg niet anders.

Dimi Brands
11/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...