casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Black Needle Noise
Before The Tears Came
Dreampop - Electro - Trip Hop
28/03/2017 : Black Needle Noise - Before The Tears Came
Eigen beheer  Eigen beheer
28/03/2017, Dimi Brands

Black Needle Noise is het nieuwe project van John Fryer. Deze woorden waren voor ons al voldoende om dit plaatje aan een grondige luisterbeurt te onderwerpen. Indien de naam John Fryer niet meteen een belletje doet rinkelen raden we u aan om eens de kleine lettertjes van de cd-boekjes uit uw collectie uit te pluizen, gegarandeerd komt u hem dan wel tegen. De man was trouwens producer bij tal van grote namen als Fad Gadget, Depeche Mode, Clan Of Xymox, Nine Inch Nails, noem maar op...

Maar waarom onze nieuwsgierigheid des te meer geprikkeld was, is het feit dat Fryer samen met 4AD label baas Ivo Watts-Russell de supergroep This Mortal Coil oprichtte, sinds jaar en dag favorietjes van het huis.

Door een blik gastvocalisten open te trekken trekt Black Needle Noise de werkwijze van This Mortal Coil lustig verder. U herinnert zich ongetwijfeld wondermooie klassiekers als de Tim Buckley cover ‘Song To The Siren’ met Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) en (wederom een cover, van Big Star deze keer) ‘You And Your Sister’ met Kim Deal en Tanya Donelly. Meteen de twee meest gekende This Mortal Coil nummers, maar we nodigen u uit uitgebreid te grasduinen in hun platen, die garant staan voor het ene pareltje na het andere.

Met zo een verleden ga je bij een nieuw project automatisch vergelijkingen zoeken, en dan is het beter dat je deze achtergrondinformatie mist, wil je niet van een koude kermis thuiskomen. Tijden veranderen en de hoogdagen van het legendarische 4AD label liggen immers al een tijdje achter ons.

Zialand belooft ons “all the way” te nemen, geen slecht woord over haar zang, maar als het nummer waarover sprake (‘Wild Stone’) duidelijk wel heel dicht bij ‘All Mine’ van Portishead heeft gelegen, zijn we maar matig positief over de geleverde prestaties. Natuurlijk is er niets mis met dit nummer, maar qua originaliteit hadden we net iets meer verwacht van Fryer.

Dan maar een klepper van stal halen in de persoon van ex-Swans chanteuse Jarboe, die eerst op ‘Vexation’ en later tijdens ‘Human’ haar kenmerkende sensueel narratieve zangstijl mag bovenhalen.

‘Vexation’ is nog een lichtvoetig twijfelgevalletje, waar Jarboe met heel veel moeite de meubelen weet te redden, de triphop van ‘Human’ daarentegen is wel degelijk een schot in de roos te noemen. De donkerste accenten op Before The Tears Came komen van haar hand, wat niet toevallig mag heten, indien je een beetje vertrouwd bent met haar werk.

Ledfoot, een bijna 60-jarige zanger die voor zowat iedereen (gaande van The Cramps, The Clash, Kiss tot zelfs Bob Dylan) het voorprogramma verzorgde, heet een gothic blues zanger te zijn, en zijn bijdrage aan het meer experimentele ‘3 Steps Backwards’ leunt nog het sterkst aan bij het werk van This Mortal Coil (in een remix versie van pakweg Boards Of Canada dan wel).

Andreas Elvenes laat op ‘Mourning Morning’ de geest van de vorig jaar overleden David Bowie nogal uitgesproken herleven, en met een flard tekst die vaag aan Duran Duran’s ‘Save A Prayer’ doet denken. (“Save it for the morning after”)

Met veel toeters en bellen mogen we dan Antic Clay verwelkomen. Net als Ledfoot kunnen we hem onderbrengen onder de gothic blues noemer. Met de nodige bombast en dramatiek weet hij ‘Queen Of Dust’ te verheffen tot ver boven de middelmaat.

Maar een echte ontdekking onder de gastvocalisten vinden we bij de persoon van Attasalina. Had men ons wijsgemaakt dat tijdens ‘Messages By Dream’ Gitane Demone inclusief boa’s en pauwenveren achter de microfoon had plaats gevat, hadden we het voor waar aangenomen!

Attasalina was in het verleden ook al aan de slag met Daniel Ash (Bauhaus, Tones On Tail, Love And Rockets) dus kent ze het klappen van de gotische zweep. Een naam om te onthouden!

Elena Alice Fossi is dan weer wel algemeen bekend in het zwarte milieu (en zeker bij de mannelijke aanhangers), maar ‘Behind The 4th Door’ klinkt in onze oren als een lichtvoetig electro deuntje dat eerder doet denken aan recenter werk van Kylie Minogue dan aan good old Kirlian Camera.

Samen met haar vriendinnetjes van Spectra*Paris mag La Fossi dit kunstje nog eens overdoen tijdens ‘Naughty Girl’. Een rol die in het hoofd van haar mannelijke fans wellicht op het Italiaanse lijf gesneden is.

Dat het niet de grote kleppers onder de vocalisten zijn die uiteindelijk met de pluimen gaan lopen, bewijst Betsy Martin. Haar zweverige stemgeluid maakt van het knetterende ‘Dead Star’ een zeer aangename luistertrip.

Fryer zelf mag ook nog vocaal komen opdraven tijdens afsluiter ‘Face The Wall’, en ontwaren we in de zware gitaren op dit nummer niet een vleugje ‘Hurt’ (Nine Inch Nails)? Juist, Fryer is niet vies van een portie gekopieer, en we kunnen het de goede man ook niet echt kwalijk nemen.

Voor het geld moet Fryer het blijkbaar niet meer doen, want alle releases (dit album alsook alle uitgebrachte singles) kan je gratis downloaden op de Bandcamp pagina van Black Needle Noise.

Op het vakmanschap van Fryer valt niets aan te merken, en het inzetten van tal van gastvocalisten is natuurlijk een clevere zet. Door hun gezamenlijke inspanningen kan je het geheel dan ook onmogelijk als slecht bestempelen. Maar de schaduw van This Mortal Coil is in deze eerder een vloek dan een zegen, waardoor onze opwinding vooralsnog heeft moeten plaatsmaken voor lichte teleurstelling. Zeker als je tot het besef komt dat de samenhangende lijm tussen de verschillende nummers, in tegenstelling tot het werk van This Mortal Coil, een niet zo lange dekkracht heeft.

Black Needle Noise

Dimi Brands
28/03/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...