casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Black Needle Noise
Before The Tears Came
Dreampop - Electro - Trip Hop
28/03/2017 : Black Needle Noise - Before The Tears Came
Eigen beheer  Eigen beheer
28/03/2017, Dimi Brands

Black Needle Noise is het nieuwe project van John Fryer. Deze woorden waren voor ons al voldoende om dit plaatje aan een grondige luisterbeurt te onderwerpen. Indien de naam John Fryer niet meteen een belletje doet rinkelen raden we u aan om eens de kleine lettertjes van de cd-boekjes uit uw collectie uit te pluizen, gegarandeerd komt u hem dan wel tegen. De man was trouwens producer bij tal van grote namen als Fad Gadget, Depeche Mode, Clan Of Xymox, Nine Inch Nails, noem maar op...

Maar waarom onze nieuwsgierigheid des te meer geprikkeld was, is het feit dat Fryer samen met 4AD label baas Ivo Watts-Russell de supergroep This Mortal Coil oprichtte, sinds jaar en dag favorietjes van het huis.

Door een blik gastvocalisten open te trekken trekt Black Needle Noise de werkwijze van This Mortal Coil lustig verder. U herinnert zich ongetwijfeld wondermooie klassiekers als de Tim Buckley cover ‘Song To The Siren’ met Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) en (wederom een cover, van Big Star deze keer) ‘You And Your Sister’ met Kim Deal en Tanya Donelly. Meteen de twee meest gekende This Mortal Coil nummers, maar we nodigen u uit uitgebreid te grasduinen in hun platen, die garant staan voor het ene pareltje na het andere.

Met zo een verleden ga je bij een nieuw project automatisch vergelijkingen zoeken, en dan is het beter dat je deze achtergrondinformatie mist, wil je niet van een koude kermis thuiskomen. Tijden veranderen en de hoogdagen van het legendarische 4AD label liggen immers al een tijdje achter ons.

Zialand belooft ons “all the way” te nemen, geen slecht woord over haar zang, maar als het nummer waarover sprake (‘Wild Stone’) duidelijk wel heel dicht bij ‘All Mine’ van Portishead heeft gelegen, zijn we maar matig positief over de geleverde prestaties. Natuurlijk is er niets mis met dit nummer, maar qua originaliteit hadden we net iets meer verwacht van Fryer.

Dan maar een klepper van stal halen in de persoon van ex-Swans chanteuse Jarboe, die eerst op ‘Vexation’ en later tijdens ‘Human’ haar kenmerkende sensueel narratieve zangstijl mag bovenhalen.

‘Vexation’ is nog een lichtvoetig twijfelgevalletje, waar Jarboe met heel veel moeite de meubelen weet te redden, de triphop van ‘Human’ daarentegen is wel degelijk een schot in de roos te noemen. De donkerste accenten op Before The Tears Came komen van haar hand, wat niet toevallig mag heten, indien je een beetje vertrouwd bent met haar werk.

Ledfoot, een bijna 60-jarige zanger die voor zowat iedereen (gaande van The Cramps, The Clash, Kiss tot zelfs Bob Dylan) het voorprogramma verzorgde, heet een gothic blues zanger te zijn, en zijn bijdrage aan het meer experimentele ‘3 Steps Backwards’ leunt nog het sterkst aan bij het werk van This Mortal Coil (in een remix versie van pakweg Boards Of Canada dan wel).

Andreas Elvenes laat op ‘Mourning Morning’ de geest van de vorig jaar overleden David Bowie nogal uitgesproken herleven, en met een flard tekst die vaag aan Duran Duran’s ‘Save A Prayer’ doet denken. (“Save it for the morning after”)

Met veel toeters en bellen mogen we dan Antic Clay verwelkomen. Net als Ledfoot kunnen we hem onderbrengen onder de gothic blues noemer. Met de nodige bombast en dramatiek weet hij ‘Queen Of Dust’ te verheffen tot ver boven de middelmaat.

Maar een echte ontdekking onder de gastvocalisten vinden we bij de persoon van Attasalina. Had men ons wijsgemaakt dat tijdens ‘Messages By Dream’ Gitane Demone inclusief boa’s en pauwenveren achter de microfoon had plaats gevat, hadden we het voor waar aangenomen!

Attasalina was in het verleden ook al aan de slag met Daniel Ash (Bauhaus, Tones On Tail, Love And Rockets) dus kent ze het klappen van de gotische zweep. Een naam om te onthouden!

Elena Alice Fossi is dan weer wel algemeen bekend in het zwarte milieu (en zeker bij de mannelijke aanhangers), maar ‘Behind The 4th Door’ klinkt in onze oren als een lichtvoetig electro deuntje dat eerder doet denken aan recenter werk van Kylie Minogue dan aan good old Kirlian Camera.

Samen met haar vriendinnetjes van Spectra*Paris mag La Fossi dit kunstje nog eens overdoen tijdens ‘Naughty Girl’. Een rol die in het hoofd van haar mannelijke fans wellicht op het Italiaanse lijf gesneden is.

Dat het niet de grote kleppers onder de vocalisten zijn die uiteindelijk met de pluimen gaan lopen, bewijst Betsy Martin. Haar zweverige stemgeluid maakt van het knetterende ‘Dead Star’ een zeer aangename luistertrip.

Fryer zelf mag ook nog vocaal komen opdraven tijdens afsluiter ‘Face The Wall’, en ontwaren we in de zware gitaren op dit nummer niet een vleugje ‘Hurt’ (Nine Inch Nails)? Juist, Fryer is niet vies van een portie gekopieer, en we kunnen het de goede man ook niet echt kwalijk nemen.

Voor het geld moet Fryer het blijkbaar niet meer doen, want alle releases (dit album alsook alle uitgebrachte singles) kan je gratis downloaden op de Bandcamp pagina van Black Needle Noise.

Op het vakmanschap van Fryer valt niets aan te merken, en het inzetten van tal van gastvocalisten is natuurlijk een clevere zet. Door hun gezamenlijke inspanningen kan je het geheel dan ook onmogelijk als slecht bestempelen. Maar de schaduw van This Mortal Coil is in deze eerder een vloek dan een zegen, waardoor onze opwinding vooralsnog heeft moeten plaatsmaken voor lichte teleurstelling. Zeker als je tot het besef komt dat de samenhangende lijm tussen de verschillende nummers, in tegenstelling tot het werk van This Mortal Coil, een niet zo lange dekkracht heeft.

Black Needle Noise

Dimi Brands
28/03/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten