casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Black Lesbian Fishermen
The Metaphysics Of Natron
Ambient - Avant-Garde - Psychedelic - Ritual
25/09/2020 : Black Lesbian Fishermen - The Metaphysics Of Natron
Underflow Records  Underflow Records
25/09/2020, Dimi Brands

Over compilaties wordt onder “serieuze” muziekliefhebbers vaak nogal smalend gedaan. Voor hen zijn vooral de albums van tel. Zo’n verzameling nummers is vooral goed om de kas nog eens te spijzen (niet toevallig ontwaar je een lawine van zulke albums tijdens de feestdagen -of moeten we hier in verleden tijd spreken, aangezien het hier een industrie betreft die jaar na jaar meer op haar gat begint te liggen), al zal die speciale versie van dat ene nummer er wel in slagen de sceptici tot aankoop te verleiden.

Nog lager in aanzien zijn de verzamelalbums in de strikte zin van het woord. U weet wel, die albums waarop verschillende artiesten ondergebracht zijn waarvan telkens 1 (of in sommige gevallen meerdere) nummer(s) tentoongespreid wordt. Of het nu gaat over een Zillo Club Hits of een Afrekening-cd, u heeft er ongetwijfeld wel eentje in huis.

Teruggaand in de tijd, waren deze albums vaak een budgetvriendelijke manier om verschillende dingen in huis te halen. Cd’s kopen was toen nog een werkwoord, al was het beschikbare budget aangezien we nog schoolplichtig waren eerder aan de karige kant.

Om die reden zal je ons ook geen slecht woord horen zeggen over deze paria’s van de muziekindustrie. Dankzij de dubbelaar Terra Serpentes leerden we immers niet alleen dit label kennen, het opende ook de ogen voor groepen als Shock Headed Peters en Elijah’s Mantle, een label compilatie van Amphetamine Reptile Records die we kochten voor een nummer van Helmet, leerde ons groepen als Boss Hog, X en Cosmic Psychos kennen, Studio Brussel zorgde met zijn Keinijg- en Metalopolis-verzamelaars voor meer kennis binnen het elektronische dan wel metalen genre; we kwamen om te dansen net zoals de gelijknamige reeks die dienst deed als soundtrack van zowat alle gothic fuiven met The Eternal Afflict, Calva Y Nada, Plastic Noise Experience,...

Voorbeelden te over, en het is niet zonder reden dat we het hierover hebben in de recensie van The Metaphysics Of Natron, het tweede album van het Grieks-Amerikaans-Engelse collectief Black Lesbian Fishermen.

Een naam die lijkt te zijn weggeslopen uit een tamelijk ver gezochte zoekopdracht op een dubieuze website (ieder diertje zijn pleziertje) betreft hier een experimenteel ambient/drone collectief dat naar eigen zeggen ondergedompeld is in de leer van de verborgen meesters én de verkenning van tsipouro (Griekse brandewijn) en tsipoura (de goudbrasem). Hoe serieus we dit allemaal moeten nemen is dus nog maar de vraag.

Bij zo’n naam verwacht je dan ook eerder een pretpunk groepje, het feit dat men in plaats daarvan met zeer serieuze muziek bezig is, doet ons vermoeden dat enige zelfrelativering dit kwartet niet vreemd is.

Luisteren naar The Metaphysics Of Natron is als luisteren naar een -weliswaar rijk en gevarieerd- verzamelalbum.

Een verzamelaar waarop namen prijken als The Knife, Stereolab, CocoRosie, Boards Of Canada, Coil, Dengue Fever, vroege Pink Floyd,... je moet al van slechte wil zijn moest je die niet willen aanschaffen.

Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat dit niet bepaald de betrachting van de groep was. Black Lesbian Fishermen is dan ook meer dan een uit de hand gelopen covergroepje dat eigen werk speelt, al zal je daarvoor misschien net als ons enkele luisterbeurten nodig hebben om dit in te zien.

Hadden we het daarnet nog over Terra Serpentes, dan lezen we niet veel later zelf dat Alan Trench (een van de mede-eigenaars van het World Serpent label) betrokken is bij Black Lesbian Fishermen.

Toeval schijnt echt niet te bestaan. Samen met Nikos Fokas, R Loftiss, Stratis Sgourellis en Stelios Romaliadis brengt hij muziek met een arsenaal aan instrumenten (fluit, bas, bowed gitaar, (modulaire) synth, speelgoed, gitaar, keyboards en tepaphone).

Deze artiesten waren reeds betrokken bij vele projecten zoals Coil, Current 93, Eyeless In Gaza, Nurse With Wound, Whitehouse, Z’Ev, Attila Csihar, Rotting Christ, om er maar een paar te noemen. Wanneer ze samenkomen als Black Lesbian Fishermen kiest men echter vooral voor een psychedelische aanpak met een onderscheidend ritueel geluid.

Doordat het hier vijf artiesten betreft met elk een andere achtergrond komt het dat de nummers onderling wel eens durven verschillen en je van het ene moment van een dromerig ambient nummer (‘To Sic A Goddess’, ‘You Find The Noise’) in een door orgel aangedreven surfnummertje belandt (‘Third Rubic’).

Op het einde toont men met nummers als ‘All Of This Memory’ en ‘Pigs Before Strawberries’ eindelijk een eigen gezicht dat ons ten volle bevalt, wat in deze wil zeggen dat de echo van Coil hoorbaar aanwezig is.

Variatie binnen een groep is goed, maar beter zou het zijn moest er een iemand zijn die echt zijn stempel weet door te drukken. Anders krijg je in het geval van The Metaphysics Of Natron een album waarbij je op het einde enkel kan denken van hoe jammer het is dat de lijn van de sterkste nummers niet een volledig album werd doorgetrokken. Jammer maar helaas.

Black Lesbian Fishermen

Dimi Brands
25/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...