casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.418 items

   

Black Lesbian Fishermen
The Metaphysics Of Natron
Ambient - Avant-Garde - Psychedelic - Ritual
25/09/2020 : Black Lesbian Fishermen - The Metaphysics Of Natron
Underflow Records  Underflow Records
25/09/2020, Dimi Brands

Over compilaties wordt onder “serieuze” muziekliefhebbers vaak nogal smalend gedaan. Voor hen zijn vooral de albums van tel. Zo’n verzameling nummers is vooral goed om de kas nog eens te spijzen (niet toevallig ontwaar je een lawine van zulke albums tijdens de feestdagen -of moeten we hier in verleden tijd spreken, aangezien het hier een industrie betreft die jaar na jaar meer op haar gat begint te liggen), al zal die speciale versie van dat ene nummer er wel in slagen de sceptici tot aankoop te verleiden.

Nog lager in aanzien zijn de verzamelalbums in de strikte zin van het woord. U weet wel, die albums waarop verschillende artiesten ondergebracht zijn waarvan telkens 1 (of in sommige gevallen meerdere) nummer(s) tentoongespreid wordt. Of het nu gaat over een Zillo Club Hits of een Afrekening-cd, u heeft er ongetwijfeld wel eentje in huis.

Teruggaand in de tijd, waren deze albums vaak een budgetvriendelijke manier om verschillende dingen in huis te halen. Cd’s kopen was toen nog een werkwoord, al was het beschikbare budget aangezien we nog schoolplichtig waren eerder aan de karige kant.

Om die reden zal je ons ook geen slecht woord horen zeggen over deze paria’s van de muziekindustrie. Dankzij de dubbelaar Terra Serpentes leerden we immers niet alleen dit label kennen, het opende ook de ogen voor groepen als Shock Headed Peters en Elijah’s Mantle, een label compilatie van Amphetamine Reptile Records die we kochten voor een nummer van Helmet, leerde ons groepen als Boss Hog, X en Cosmic Psychos kennen, Studio Brussel zorgde met zijn Keinijg- en Metalopolis-verzamelaars voor meer kennis binnen het elektronische dan wel metalen genre; we kwamen om te dansen net zoals de gelijknamige reeks die dienst deed als soundtrack van zowat alle gothic fuiven met The Eternal Afflict, Calva Y Nada, Plastic Noise Experience,...

Voorbeelden te over, en het is niet zonder reden dat we het hierover hebben in de recensie van The Metaphysics Of Natron, het tweede album van het Grieks-Amerikaans-Engelse collectief Black Lesbian Fishermen.

Een naam die lijkt te zijn weggeslopen uit een tamelijk ver gezochte zoekopdracht op een dubieuze website (ieder diertje zijn pleziertje) betreft hier een experimenteel ambient/drone collectief dat naar eigen zeggen ondergedompeld is in de leer van de verborgen meesters én de verkenning van tsipouro (Griekse brandewijn) en tsipoura (de goudbrasem). Hoe serieus we dit allemaal moeten nemen is dus nog maar de vraag.

Bij zo’n naam verwacht je dan ook eerder een pretpunk groepje, het feit dat men in plaats daarvan met zeer serieuze muziek bezig is, doet ons vermoeden dat enige zelfrelativering dit kwartet niet vreemd is.

Luisteren naar The Metaphysics Of Natron is als luisteren naar een -weliswaar rijk en gevarieerd- verzamelalbum.

Een verzamelaar waarop namen prijken als The Knife, Stereolab, CocoRosie, Boards Of Canada, Coil, Dengue Fever, vroege Pink Floyd,... je moet al van slechte wil zijn moest je die niet willen aanschaffen.

Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat dit niet bepaald de betrachting van de groep was. Black Lesbian Fishermen is dan ook meer dan een uit de hand gelopen covergroepje dat eigen werk speelt, al zal je daarvoor misschien net als ons enkele luisterbeurten nodig hebben om dit in te zien.

Hadden we het daarnet nog over Terra Serpentes, dan lezen we niet veel later zelf dat Alan Trench (een van de mede-eigenaars van het World Serpent label) betrokken is bij Black Lesbian Fishermen.

Toeval schijnt echt niet te bestaan. Samen met Nikos Fokas, R Loftiss, Stratis Sgourellis en Stelios Romaliadis brengt hij muziek met een arsenaal aan instrumenten (fluit, bas, bowed gitaar, (modulaire) synth, speelgoed, gitaar, keyboards en tepaphone).

Deze artiesten waren reeds betrokken bij vele projecten zoals Coil, Current 93, Eyeless In Gaza, Nurse With Wound, Whitehouse, Z’Ev, Attila Csihar, Rotting Christ, om er maar een paar te noemen. Wanneer ze samenkomen als Black Lesbian Fishermen kiest men echter vooral voor een psychedelische aanpak met een onderscheidend ritueel geluid.

Doordat het hier vijf artiesten betreft met elk een andere achtergrond komt het dat de nummers onderling wel eens durven verschillen en je van het ene moment van een dromerig ambient nummer (‘To Sic A Goddess’, ‘You Find The Noise’) in een door orgel aangedreven surfnummertje belandt (‘Third Rubic’).

Op het einde toont men met nummers als ‘All Of This Memory’ en ‘Pigs Before Strawberries’ eindelijk een eigen gezicht dat ons ten volle bevalt, wat in deze wil zeggen dat de echo van Coil hoorbaar aanwezig is.

Variatie binnen een groep is goed, maar beter zou het zijn moest er een iemand zijn die echt zijn stempel weet door te drukken. Anders krijg je in het geval van The Metaphysics Of Natron een album waarbij je op het einde enkel kan denken van hoe jammer het is dat de lijn van de sterkste nummers niet een volledig album werd doorgetrokken. Jammer maar helaas.

Black Lesbian Fishermen

Dimi Brands
25/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het erg succesvolle 'Apostasie' ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die hun inspiratie uit de Noorse mythologie en cultuur haalt ( inclusief het gebruik van traditionele instrumenten), brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...