casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.361 items

 

Black Lesbian Fishermen
The Metaphysics Of Natron
Ambient - Avant-Garde - Psychedelic - Ritual
25/09/2020 : Black Lesbian Fishermen - The Metaphysics Of Natron
Underflow Records  Underflow Records
25/09/2020, Dimi Brands

Over compilaties wordt onder “serieuze” muziekliefhebbers vaak nogal smalend gedaan. Voor hen zijn vooral de albums van tel. Zo’n verzameling nummers is vooral goed om de kas nog eens te spijzen (niet toevallig ontwaar je een lawine van zulke albums tijdens de feestdagen -of moeten we hier in verleden tijd spreken, aangezien het hier een industrie betreft die jaar na jaar meer op haar gat begint te liggen), al zal die speciale versie van dat ene nummer er wel in slagen de sceptici tot aankoop te verleiden.

Nog lager in aanzien zijn de verzamelalbums in de strikte zin van het woord. U weet wel, die albums waarop verschillende artiesten ondergebracht zijn waarvan telkens 1 (of in sommige gevallen meerdere) nummer(s) tentoongespreid wordt. Of het nu gaat over een Zillo Club Hits of een Afrekening-cd, u heeft er ongetwijfeld wel eentje in huis.

Teruggaand in de tijd, waren deze albums vaak een budgetvriendelijke manier om verschillende dingen in huis te halen. Cd’s kopen was toen nog een werkwoord, al was het beschikbare budget aangezien we nog schoolplichtig waren eerder aan de karige kant.

Om die reden zal je ons ook geen slecht woord horen zeggen over deze paria’s van de muziekindustrie. Dankzij de dubbelaar Terra Serpentes leerden we immers niet alleen dit label kennen, het opende ook de ogen voor groepen als Shock Headed Peters en Elijah’s Mantle, een label compilatie van Amphetamine Reptile Records die we kochten voor een nummer van Helmet, leerde ons groepen als Boss Hog, X en Cosmic Psychos kennen, Studio Brussel zorgde met zijn Keinijg- en Metalopolis-verzamelaars voor meer kennis binnen het elektronische dan wel metalen genre; we kwamen om te dansen net zoals de gelijknamige reeks die dienst deed als soundtrack van zowat alle gothic fuiven met The Eternal Afflict, Calva Y Nada, Plastic Noise Experience,...

Voorbeelden te over, en het is niet zonder reden dat we het hierover hebben in de recensie van The Metaphysics Of Natron, het tweede album van het Grieks-Amerikaans-Engelse collectief Black Lesbian Fishermen.

Een naam die lijkt te zijn weggeslopen uit een tamelijk ver gezochte zoekopdracht op een dubieuze website (ieder diertje zijn pleziertje) betreft hier een experimenteel ambient/drone collectief dat naar eigen zeggen ondergedompeld is in de leer van de verborgen meesters én de verkenning van tsipouro (Griekse brandewijn) en tsipoura (de goudbrasem). Hoe serieus we dit allemaal moeten nemen is dus nog maar de vraag.

Bij zo’n naam verwacht je dan ook eerder een pretpunk groepje, het feit dat men in plaats daarvan met zeer serieuze muziek bezig is, doet ons vermoeden dat enige zelfrelativering dit kwartet niet vreemd is.

Luisteren naar The Metaphysics Of Natron is als luisteren naar een -weliswaar rijk en gevarieerd- verzamelalbum.

Een verzamelaar waarop namen prijken als The Knife, Stereolab, CocoRosie, Boards Of Canada, Coil, Dengue Fever, vroege Pink Floyd,... je moet al van slechte wil zijn moest je die niet willen aanschaffen.

Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat dit niet bepaald de betrachting van de groep was. Black Lesbian Fishermen is dan ook meer dan een uit de hand gelopen covergroepje dat eigen werk speelt, al zal je daarvoor misschien net als ons enkele luisterbeurten nodig hebben om dit in te zien.

Hadden we het daarnet nog over Terra Serpentes, dan lezen we niet veel later zelf dat Alan Trench (een van de mede-eigenaars van het World Serpent label) betrokken is bij Black Lesbian Fishermen.

Toeval schijnt echt niet te bestaan. Samen met Nikos Fokas, R Loftiss, Stratis Sgourellis en Stelios Romaliadis brengt hij muziek met een arsenaal aan instrumenten (fluit, bas, bowed gitaar, (modulaire) synth, speelgoed, gitaar, keyboards en tepaphone).

Deze artiesten waren reeds betrokken bij vele projecten zoals Coil, Current 93, Eyeless In Gaza, Nurse With Wound, Whitehouse, Z’Ev, Attila Csihar, Rotting Christ, om er maar een paar te noemen. Wanneer ze samenkomen als Black Lesbian Fishermen kiest men echter vooral voor een psychedelische aanpak met een onderscheidend ritueel geluid.

Doordat het hier vijf artiesten betreft met elk een andere achtergrond komt het dat de nummers onderling wel eens durven verschillen en je van het ene moment van een dromerig ambient nummer (‘To Sic A Goddess’, ‘You Find The Noise’) in een door orgel aangedreven surfnummertje belandt (‘Third Rubic’).

Op het einde toont men met nummers als ‘All Of This Memory’ en ‘Pigs Before Strawberries’ eindelijk een eigen gezicht dat ons ten volle bevalt, wat in deze wil zeggen dat de echo van Coil hoorbaar aanwezig is.

Variatie binnen een groep is goed, maar beter zou het zijn moest er een iemand zijn die echt zijn stempel weet door te drukken. Anders krijg je in het geval van The Metaphysics Of Natron een album waarbij je op het einde enkel kan denken van hoe jammer het is dat de lijn van de sterkste nummers niet een volledig album werd doorgetrokken. Jammer maar helaas.

Black Lesbian Fishermen

Dimi Brands
25/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/09/2020 : Euphemia Rise zegt bij debuut reeds vaarwel.

Bent u van mening dat er binnen de hedendaagse alternatieve rock te veel op veilig gespeeld wordt en zodoende vooral risico’s vermeden worden? Dan staat u qua denken op één lijn met Wim Lankriet, die we via zijn project Syrenomelia reeds aan u voorstelden. Om zich nog meer te bevrijden van de door de muziekindustrie opgelegde ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Rosetta Stone met nieuw album en box!

Het kan niet op. Als trouwe lezer merkte u allicht reeds dat Dark Entries (en ik niet in het minst) een hart heeft voor gothic rock. Zo verscheen nog maar pas het leuke nieuws dat het Amerikaanse The Wake uitpakt met een nieuw album en nu mag ik ook zeggen dat hun Britse evenknie Rosetta Stone in 2020 hetzelfde doet. Waar het album “Seems ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Van Post Mortem tot Somnus

Na vele positieve reacties op ‘Post Mortem’ (2018) en vele memorabele optredens met onder andere Wiegedood, Wolvennest, en Marche Funèbre wil Splendidula graag een nieuw teken van leven tonen. Deze Belgische atmospheric doom metal band zal begin 2021 een nieuwe plaat uitgeven, getiteld ‘Somnus’ en dit via het ...

lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...