casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.300 items

   

Bi-Ki ?
Quelque chose au milieu
Avant-Garde - Jazz - Soundscape
02/07/2016 : Bi-Ki ? - Quelque chose au milieu
Circum-Disc
02/07/2016, Peter De Koning

Bi-Ki ? De geur van degoutante hamburgers walmt door je neus vanaf het moment dat iemand het woord uitspreekt. De weinig mystieke bandnaam doet gelukkig zijn naam niet al te veel eer aan. We ruiken geen verschaald bier en met bewaarmiddel geïnfuseerd vlees maar raken wel verslingerd aan de geur van salmiak en hars.

Bi-Ki ? is een duo dat bestaat uit twee altsaxofonisten: Sakina Abdou en Jean-Baptiste Rubin. De opname en mix, in het geval van deze cd uiterst belangrijk, werd enkel gedaan door de niet onbekende Jean-Luc Guionnet.

Haakt u vooral niet af bij het woord saxofoon, dit is allerminst traditionele jazz! Termen als noise, industrial en musique concrète zijn meer op hun plaats om deze cd te beschrijven. Alvast een tip: de muziek laat zich het best genieten door een goede hoofdtelefoon.

De titel van de eerste track laat het al raden Sib (Église) is één track in Sib, althans in altsaxstemming. En hoe heet zo'n uitgerekte uitgewerkte noot in vakjargon? Juist, een drone! Sakina en Jean-Baptiste putten zich uit om zoveel mogelijk variatie te stoppen in deze ene langerekte noot. Het lijkt wel een duel in slow-motion, al is wordt het gevecht onderbroken door warme knuffels. We horen knappe stereoeffecten, mooie effecten en een intrigerend klankenspel dat voor ons gerust nog twee minuten langer had mogen duren. Niet enkel op technisch vlak is dit werk interessant, het prikkelt ook sterk de fantasie.

Tweede compositie Diabétiques s'abstenir (Marché) laat meteen een ander geluid horen: dat van genadeloze field recordings. De geluiden zijn zeer frontaal gemixt en komen bij momenten zeer dicht bij je hersengolven. De sfeer is behoorlijk intiem maar tegelijkertijd ronduit akelig.

Van zeer frontaal gaat de muzikaal radicaal naar zeer veraf in derde track Minuscule (Église / Hôtel de Ville). Hoofdrolspelers, rekwisieten en decor krijgen hier steeds opnieuw een wisselende rol. Stemmen op de achtergrond worden plots protagonisten, hardere saxklanken sterven bruusk weg en duiken dan weer op). Zeer experimenteel allemaal maar ook relatief makkelijk om naar te luisteren vanwege het sterk verhalende karakter.

De eerste drie nummers zijn een blauwdruk voor de rest van de cd. Het is de mixer die bepaalt welke elementen op de voorgrond komen te staan en welk plaatsje elke muzikant krijgt in de mix. De woorden tussen haakjes naast de titel geven ons een inzicht in de herkomst van de field recordings.

Jean-Luc Guionnet toont zich een zeer bekwame sound designer die sterke sferen kan oproepen. Hij slaagt er bovendien in om ons geregeld op het verkeerde been te zetten of onze hersenen een loer te draaien. Gestalt-psychologie voor gevorderden dus.

De rest van de cd kabbelt even filmisch voort als het begin. Omdat de geluiden tegelijkertijd zeer concreet maar vaak toch ook compleet onherkenbaar zijn, kan iedereen zijn eigen verhaal beleven tijdens de beluistering. Dit plaatje voelt als opium voor de oren. Aanrader!

Als uitsmijter willen we toch ook even de passende hoes vermelden van Alessio Orrù.

Peter De Koning
02/07/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...