casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

Bewitched As Dark
Please...Don't Breed!
Dark Electro - Dark Wave - Electro
04/11/2019 : Bewitched As Dark - Please...Don't Breed!
Eigen beheer  Eigen beheer
04/11/2019, Dimi Brands

De laatste tijd komt er vanuit Turkije heel wat aardige wave onze richting uit. De bekendste naam blijft natuurlijk She Past Away, maar het zeer productieve eenvrouwsproject Bewitched As Dark begint stilaan ook aan naamsbekendheid te winnen.

Geheel terecht ook want haar onderkoelde darkwave electro die ze reeds 13 albums in het lang en in het breed uitsmeert verdient dan ook om buiten de Turkse havenstad Mersin gehoord te worden.

Hoewel ze er niet graag over spreekt (zie ook mijn interview van enkele jaren geleden) is Bendis pessimistisch over de toestand in haar thuisland. Het is een ongeschreven wet in de muziekwereld dat wanneer het ergens vierkant draait dat immer garant staat voor boeiende muziek, iets wat de muzikale boom vanuit Turkijke mee verklaart.

Please... Don’t Breed! klinkt deze leuke woordspeling gebiedend, en wanneer een van de bonustracks de titel ‘Destroy The Planet’ draagt, lijkt de klimaatimpasse een belangrijke rol te spelen op dit album. De zang is nog steeds spaarzaam, een nummer als ‘Apathetic’ bewijst waarom we dat eigenlijk best wel jammer vinden.

De trage melancholische nummers doen net als op vorige platen sterk denken aan (oude) Kirlian Camera, gaandeweg gidst Bendis Morpheus ons doorheen het Turkse clublandschap. Het sterke ‘Ginnungagap’ brengt beats die er danig de zweep op leggen, terwijl het titelnummer op zijn beurt dan weer springerige robot-electro is, met de typische tsjak-tsjak beat die onze wave-clubs domineerde vanaf ergens in de jaren 90 tot zowat eind de jaren 00.

Bendis doet hier openlijk een gooi naar een plaatsje op een Orkus- of Zillo compilatie uit die periode, en dat met een nummer dat er heus niet op zou misstaan!

Wat ook gezegd kan worden van ‘Explosion’ dat wederom een dansvloer vol robotjes tevoorschijn tovert.

Heel leuk, maar tijdens ‘Superluminal’ overtreft de jonge Turkse zich nog maar eens. Samen met ‘Ginnungagap’ ons favoriete nummer van dit album. ‘Chronic’ klinkt dan weer als het betere werk van Ladytron.

Enkel op ‘SIZI’ horen we enkele Turks gesproken zinnen, en om in de sfeer van Halloween te blijven krijgen we er een paar ijzingwekkende kreten bij. Sizi betekent verdriet, leed, pijn en de song handelt over de transgenders die recent in Turkije vermoord werden.

Bendis vecht samen met nog andere landgenoten tegen seksistisch geweld, samen brachten ze het album Not Your Turkish Delight uit waarop dit nummer waarop de namen van de gedode transseksuelen genoemd worden door nabestaanden ook staat.

Please...Don’t Breed klinkt niet alleen als een enorm coherent album, het klinkt allemaal ook erg "internationaal". Hoewel het inhoudelijk niet erg vrolijk is, klinkt deze somberheid verrassend aanstekelijk. En, ook niet onbelangrijk: wij horen een artieste aan het werk die release na release steeds beter wordt. Waarmee ik absoluut geen afbreuk wil doen aan haar vorig werk, want dat was ook telkens weer van een hoog niveau.

Op vele gebieden mag het bijna vijf voor twaalf zijn in deze wereld, of is het reeds allemaal te laat. Bewitched As Dark klinkt dan ook als de ultieme danspartij op de Dag des Oordeels (en daarmee doelen we niet op collega Danny’s wekelijke radioshow, al mag hij Bendis gerust ook eens pluggen).

Bewitched As Dark

Dimi Brands
04/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...