casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.373 items

   

Bewitched As Dark
Please...Don't Breed!
Dark Electro - Dark Wave - Electro
04/11/2019 : Bewitched As Dark - Please...Don't Breed!
Eigen beheer  Eigen beheer
04/11/2019, Dimi Brands

De laatste tijd komt er vanuit Turkije heel wat aardige wave onze richting uit. De bekendste naam blijft natuurlijk She Past Away, maar het zeer productieve eenvrouwsproject Bewitched As Dark begint stilaan ook aan naamsbekendheid te winnen.

Geheel terecht ook want haar onderkoelde darkwave electro die ze reeds 13 albums in het lang en in het breed uitsmeert verdient dan ook om buiten de Turkse havenstad Mersin gehoord te worden.

Hoewel ze er niet graag over spreekt (zie ook mijn interview van enkele jaren geleden) is Bendis pessimistisch over de toestand in haar thuisland. Het is een ongeschreven wet in de muziekwereld dat wanneer het ergens vierkant draait dat immer garant staat voor boeiende muziek, iets wat de muzikale boom vanuit Turkijke mee verklaart.

Please... Don’t Breed! klinkt deze leuke woordspeling gebiedend, en wanneer een van de bonustracks de titel ‘Destroy The Planet’ draagt, lijkt de klimaatimpasse een belangrijke rol te spelen op dit album. De zang is nog steeds spaarzaam, een nummer als ‘Apathetic’ bewijst waarom we dat eigenlijk best wel jammer vinden.

De trage melancholische nummers doen net als op vorige platen sterk denken aan (oude) Kirlian Camera, gaandeweg gidst Bendis Morpheus ons doorheen het Turkse clublandschap. Het sterke ‘Ginnungagap’ brengt beats die er danig de zweep op leggen, terwijl het titelnummer op zijn beurt dan weer springerige robot-electro is, met de typische tsjak-tsjak beat die onze wave-clubs domineerde vanaf ergens in de jaren 90 tot zowat eind de jaren 00.

Bendis doet hier openlijk een gooi naar een plaatsje op een Orkus- of Zillo compilatie uit die periode, en dat met een nummer dat er heus niet op zou misstaan!

Wat ook gezegd kan worden van ‘Explosion’ dat wederom een dansvloer vol robotjes tevoorschijn tovert.

Heel leuk, maar tijdens ‘Superluminal’ overtreft de jonge Turkse zich nog maar eens. Samen met ‘Ginnungagap’ ons favoriete nummer van dit album. ‘Chronic’ klinkt dan weer als het betere werk van Ladytron.

Enkel op ‘SIZI’ horen we enkele Turks gesproken zinnen, en om in de sfeer van Halloween te blijven krijgen we er een paar ijzingwekkende kreten bij. Sizi betekent verdriet, leed, pijn en de song handelt over de transgenders die recent in Turkije vermoord werden.

Bendis vecht samen met nog andere landgenoten tegen seksistisch geweld, samen brachten ze het album Not Your Turkish Delight uit waarop dit nummer waarop de namen van de gedode transseksuelen genoemd worden door nabestaanden ook staat.

Please...Don’t Breed klinkt niet alleen als een enorm coherent album, het klinkt allemaal ook erg "internationaal". Hoewel het inhoudelijk niet erg vrolijk is, klinkt deze somberheid verrassend aanstekelijk. En, ook niet onbelangrijk: wij horen een artieste aan het werk die release na release steeds beter wordt. Waarmee ik absoluut geen afbreuk wil doen aan haar vorig werk, want dat was ook telkens weer van een hoog niveau.

Op vele gebieden mag het bijna vijf voor twaalf zijn in deze wereld, of is het reeds allemaal te laat. Bewitched As Dark klinkt dan ook als de ultieme danspartij op de Dag des Oordeels (en daarmee doelen we niet op collega Danny’s wekelijke radioshow, al mag hij Bendis gerust ook eens pluggen).

Bewitched As Dark

Dimi Brands
04/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/09/2020 : Extra namiddagshow Neetwave 2020

Sedert vorig jaar kent Retie een nieuw indoorfestival : Neetwave. Na het succes van de eerste editie kon het dan ook niet uitblijven dat er een vervolg voor 2020 ging komen. Totdat een Hardnekkig Beestje uit China zich er mee ging moeien. De wereld, en vooral zijn evenementen, ging op slot. En toch slaagt de organisatie van Dark Balloon ...

lees meer...
NIEUWS 25/09/2020 : Piep! Daar is Dead Souls Rising.

Het is met wat, daar is alweer een gothic formatie die opstaat uit de doden... Dead Souls Rising, geboren in 1993 en na twee albums, “Ars Magica” (1995) en “Scented Garden” (1997) spoorloos duiken op met "Isadora" (gelimiteerd op 200 exemplaren) op het eigen Mysis label. Het titelnummer wordt meteen uitespeeld ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/09/2020 : Euphemia Rise zegt bij debuut reeds vaarwel.

Bent u van mening dat er binnen de hedendaagse alternatieve rock te veel op veilig gespeeld wordt en zodoende vooral risico’s vermeden worden? Dan staat u qua denken op één lijn met Wim Lankriet, die we via zijn project Syrenomelia reeds aan u voorstelden. Om zich nog meer te bevrijden van de door de muziekindustrie opgelegde ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Rosetta Stone met nieuw album en box!

Het kan niet op. Als trouwe lezer merkte u allicht reeds dat Dark Entries (en ik niet in het minst) een hart heeft voor gothic rock. Zo verscheen nog maar pas het leuke nieuws dat het Amerikaanse The Wake uitpakt met een nieuw album en nu mag ik ook zeggen dat hun Britse evenknie Rosetta Stone in 2020 hetzelfde doet. Waar het album “Seems ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Van Post Mortem tot Somnus

Na vele positieve reacties op ‘Post Mortem’ (2018) en vele memorabele optredens met onder andere Wiegedood, Wolvennest, en Marche Funèbre wil Splendidula graag een nieuw teken van leven tonen. Deze Belgische atmospheric doom metal band zal begin 2021 een nieuwe plaat uitgeven, getiteld ‘Somnus’ en dit via het ...

lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...