casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.464 items

   

Bettie Serveert
Damaged Good
Alternative Rock - Indie
27/06/2017 : Bettie Serveert - Damaged Good
Schoolkids Records  Schoolkids Records
27/06/2017, Dimi Brands

We schrijven het jaar 1992, het jaar na het overweldigende succes van Nevermind (Nirvana) en Ten (Pearl Jam), om twee hoofdrolspelers in het effenen van het pad voor ‘alternatieve’ muziek door de poort van de mainstream bij naam te noemen. Het was tevens het jaar dat een groepje uit Nederland, dat zichzelf vernoemde naar tennister Betty Stöve, debuteerde met het wereldwijd geprezen album Palomine.

Bettie Serveert in Dark Entries? Waarom? Omdat deze speciale uitgave van hun laatste plaat door het Amerikaanse Schoolkids Records exclusief voor Record Store Day 2017 op roze vinyl op de markt werd gebracht, maar ook simpelweg “omdat het kan” (heden ten dage collega Peter De Koning’s zinnetje) en wel daarom! ‘B-Cuz’ dus, ook de opener en springerige single van Damaged Good die de positie aan de indietop in de Lage Landen netjes in de verf zet.

Het rustige ‘Brickwall’ is een kort intermezzo dat een mooie aanloop vormt naar ‘Brother (In Loins)’, dat wat ons betreft aan het lijstje met onsterfelijke Bettie Serveert nummers toegevoegd mag worden.

Titelnummer ‘Damaged Good’ is een feel good nummer, dat geheid een festivalweide in lichterlaaie kan zetten. Het is misschien jeugdsentiment, maar ik associeer de muziek van Bettie Serveert sowieso met een warme zomerdag en een festivalweide. Of ze heden ten dage er nog in slagen een massa op de been te brengen is gezien het huidige muzieklandschap de vraag, ondergetekende tekent alvast present, want behalve jeugdsentiment bewijst Damaged Good dat de Nederlanders het kunstje nog steeds niet verleerd zijn.

De kenmerkende stem van Carol Van Dijk, 55 ondertussen, heeft nog niets aan kracht of jeugdigheid ingeboet. Ook muzikaal is de spil (bestaande uit Herman Bunskoeke (bas), Peter Visser (gitaar) en Joppe Molenaar (drums)) rond de Nederlandse, in Vancouver geboren chanteuse, zelfs na een carrière van meer dan 25 jaar en een tiental albums op de teller nog steeds retestrak staan.

Carol maakte begin jaren 2000 nog een zijstapje richting country, samen met Pascal Deweze (Metal Molly, Sukilove, Mitsoobishy Jacson, Shadowgraphic City,...) onder de noemer Chitlin’ Fooks, waar we meteen aan moeten denken bij het begin van ‘Whatever Happens’. Met zijn jankende gitaren en vocale harmonieën ontpopt deze song zich al snel tot een wondermooi powerpop nummer, puur goud.

Een song als ‘Unsane’ op het midden van het album laat niet bepaald een blijvende indruk na, maar vormt meer een opstapje naar het bijna acht minuten epos ‘Digital Sin (Nr 7)’, dat bewijst dat de Nederlanders niet op één genre vast te pinnen zijn. Iets wat doorheen de discografie van Bettie Serveert al snel duidelijk werd: in plaats van zichzelf eindeloos te herhalen bleven ze steeds verder zoeken naar andere geluiden om hun sound te verrijken, een werkwijze waar we alleen maar respect voor kunnen opbrengen. Na een debuutplaat die insloeg als een bom (Palomine) zou het immers van gemakzucht getuigen om dit kunstje tot in den treure te blijven herhalen. De liefde voor de improvisatiezucht van The Velvet Underground (zie ook het live album Bettie Serveert Plays Venus In Furs And Other Velvet Underground Songs uit 1998) komt mooi tot uiting in het lange ‘Digital Sin’, dat veel wegheeft van een gecontroleerde jam sessie.

Net als ‘Brickwall’ is ‘Mouth Of Age’ een kort aanloopje (46 seconden) naar ‘Love Sick’, een duet met een ander icoon uit de Nederpop. Oudgediende Peter Te Bos (Claw Boys Claw) tekent present achter de microfoon om samen met de Betties een bijtende song ten beste te geven waarbij we moeten denken aan de razende Nick Cave & The Bad Seeds uit vroeger tijden, de incarnatie van de opperkraai die ons het meest bevalt.

‘Mrs. K’ is leuk, maar net als ‘Unsane’ niet het nummer dat we ons blijven herinneren van een voor de rest kwalitatief erg hoogstaand album.

Prof. Nomad & Co (een synoniem van de Nederlandse artiest Bartel Bartels) mag zijn diensten verlenen aan slotnummer ‘Never Be Over’. De Chitlin’ Fooks erfenis duikt ook hier de kop op in dit met melancholische strijkers gevulde liefdeslied. Een titel die het continuüm aan kwalitatieve releases van Bettie Serveert netjes in drie woorden samenvat. Ook na al die jaren serveert Bettie nog steeds een hoogstaand album en blijven ze tot de top van de Nederpop (en ver daarbuiten) behoren.

Bettie Serveert

Dimi Brands
27/06/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...