casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Bernard Szajner
Some Deaths Take Forever
Ambient - Electro - Experimental - Krautrock - Prog - Psychedelic
23/03/2021 : Bernard Szajner - Some Deaths Take Forever
cortizona  cortizona
23/03/2021, Dimi Brands

Onlangs bereikte ons het nieuws dat Daft Punk de robothelmen voor eens en voor altijd aan de kapstok heeft gehangen.

Wat ons betreft geen groot verlies, want behalve hun debuut Homework (waar ze, laat ons eerlijk zijn, toch wel muziekgeschiedenis mee schreven) waren de Fransen toch vooral erg bedreven in het recycleren van invloeden uit vroeger tijden.

Op ‘Teachers’ van Homework kwamen ze er zelfs openlijk voor uit en somden ze een deel van hun muzikale leermeesters op: van George Clinton tot Jeff Mills en van Dr. Dre tot Dave Clarke,... Hoewel men hier grotendeels in de techno- en housewereld bleef, wees de toekomst uit dat deze invloeden zich toch ook veel verder uitbreidden.

De naam Bernard Szajner zal minder belletjes doen rinkelen dan Green Velvet, DJ Hell of Luke Slater, maar toch zal je na het beluisteren van Some Deaths Take Forever niet kunnen ontkennen dat ook deze man duidelijk zijn stempel drukte op de sound van Daft Punk. En met uitbreiding op hun landgenoten van Air. Nog namedropping? Carl Craig noemde Some Deaths Take Forever als een van zijn favoriete albums aller tijden in Future Mag.

We hebben het inderdaad over een heruitgave van dit album dat oorspronkelijk verscheen in 1980. Naast het geremasterde album krijg je er nog een tweede lp bovenop met extra nummers uit de opnamesessies van Some Deaths Take Forever.

Het onderwerp van het album handelt over de gevoelens van twee gevangenen die hun noodlot afwachten in de dodencel. Nadat Szajner in 1980 een documentaire van Amnesty International had gezien vatte hij dit delicaat en ambitieus plan aan, zijn persoonlijke statement tegen de doodstraf.

De inzet was hoog: op dat moment in zijn leven had hij het gros van de zeventiger jaren doorgebracht als visuals- en de lichtman bij bands als Magma, Gong, Pink Floyd en The Who. Ondertussen creëerde hij zijn eigen instrument: de Syringe, oftewel de eerste laserhap en debuteerde hij als muzikant onder de naam Z (Zed) met het album Visions Of Dune (1979).

Als je anno nu naar Some Deaths Take Forever luistert, is het moeilijk te geloven dat het reeds vier decennia geleden is opgenomen: het melancholische pianothema en de metaalachtige synthriffs van opener ‘Welcome To Death Row’ zetten de toon voor een verbluffende audioreis die het ene moment de sfeer van de sombere funk uit de vroege jaren 80 weerspiegelt en ontspoorde krautrock die doordrenkt is met pulserende proto Detroit techno anderzijds. Op die manier klinkt het als de blauwdruk voor een futuristische elektronische muziekscene van de toekomst... U zal zelf kunnen ontdekken dat Szajner, zo leerde ons die toekomst, wat dat betreft zichzelf als visionair mocht kronen.

Szajner kreeg nog hulp van tal van muzikanten, waaronder Magma-zanger Klaus Blasquiz. We krijgen een flashback naar een tijd waarin elementen van progrock, funk en soundtrackgeluiden zonder veel omwegen hun plaats vonden binnen de elektronische muziek.

Wat je verder nog dient te weten: de twee plaatkanten van het (reguliere) album vertellen telkens het verhaal van 1 gevangene. Twee verschillende visioenen met eenzelfde hoofdthema: de dood.

Het eerste deel weerspiegelt de angst van de gevangene die binnengeleid wordt in de dodencel. Wanneer zijn dood voorbereid wordt, is zijn lied een hymne van wanhoop (‘Ritual’) en wordt hij geëxecuteerd (‘Execute’).

In het tweede leeft en droomt de andere gevangene over de buitenwereld via de geluiden die hij ontvangt via een radiotoestel. Zijn visie is beurtelings verheven (‘Resurrector’), sentimenteel (‘The Memory’), vol ongemak en verwachting (‘Suspended Animation’) en uiteindelijk verlicht door hoop (‘A Kind Of Freedom’). Tussen de nummers door krijg je om het allemaal nog tastbaarder te maken daadwerkelijk fragmenten van de radio te horen. Wanneer de gevangene uiteindelijk zijn radio afzet, eindigt hiermee zijn verhaal... Maar daar stopt het voor de luisteraar dus niet bij deze heruitgave. Een compleet album met extra nummers in dezelfde sfeer waarvan we vooral het nummer ‘Thol Onsia’ onthouden maken dat elektronische archeologen en al die zich afvragen hoe elektronische prog dan wel mag klinken hiermee een flinke slag kunnen slaan.

Bernard Szajner

Dimi Brands
23/03/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...