casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Ben Chatwin
The Hum
Ambient - Experimental - Hedendaags klassiek
06/02/2021 : Ben Chatwin - The Hum
Village Green  Village Green
06/02/2021, Dimi Brands

Na een hele reeks releases waar we warm noch koud van kregen schiet Village Green met Ben Chatwins The Hum bij ons wél raak.

The Hum is Chatwins zesde soloalbum met experimentele elektronische muziek onder zijn eigen naam en zijn elfde album in totaal (voorheen was hij actief onder de naam Talvihorros). Het versterkt de verborgen frequenties die de hele tijd onzichtbaar om ons heen wervelen, maar die de meesten van ons nooit horen. Inclusief het 50 Hz gezoem van het elektriciteitsnet dat producers maar al te goed zullen kennen van de studio, maar dat bijna niet waarneembaar is voor het menselijk oor.

The Hum is Chatwins poging om de vele geluiden om ons heen die lager en hoger zijn dan we kunnen horen hoorbaar te maken.

Geïnspireerd door de fysieke klankwerelden van Mika Vainio en de meeslepende soundtracks van Jóhann Jóhannson, vormden de emotionele opeenhopingen en bijtende texturen van The Hum dichte strata’s met strijkers en analoge synths die worden gebruikt als melodische ankerpunten tussen elektrische stormen van pulserend geluid.

Nog concreter qua inspiratie was toen hij zijn Moog-synthesizer thuis op een dag op het lichtnet had aangesloten en tot zijn verbazing opmerkte dat de elektriciteit in huis vaag begon te zingen. Zijn huis werd gebouwd in de 19de eeuw, en waar hij naar luisterde was het natuurlijke gebrom van het gebouw. Hij verhoogde het volume en het idee voor The Hum kreeg alzo gestalte.

Nadat hij deze drone van zijn huis ontdekt had, begon hij zoveel mogelijk spookfrequenties uit andere bronnen te extraheren en te versterken om zodoende nummers voor het album te maken. ‘Interference’ omvat communicatie met vliegtuigen die uit de lucht werd getrokken; ‘War Of The Ants’ herneemt lang vervlogen echo’s van eerder gewiste opnames op een blanco tape. Op een gegeven moment ontdekte hij wat klonk als een menselijk klinkend refrein in de signalen. Niemand anders kon het horen, dus betrok hij ook zangeres Kirsten Norrie (McGillivray) bij de opnames en begroef haar stem in de mix tussen de signalen op de nummers ‘Creep Strain’ en ‘Snow Crash’.

Chatwin vermeed het gebruik van de computer als geluidsbron en het grootste deel van The Dum is volledig analoog: het werd live gemixt en op tape gemasterd. Deze plaat markeert een technologische en texturele sprong in zijn muziek, als een album dat zowel gemaakt is als gaat over de verborgen geluiden van buizen, tape en de lucht tussen ons allemaal.

Het spel dat Chatwin met deze omgevingsgeluiden speelt is behoorlijk indrukwekkend te noemen. Even belangrijk is het feit dat ook naast deze technische spielerei The Hum aangename IDM/ambient bevat die aangenaam om luisteren is.

Ben Chatwin

Dimi Brands
06/02/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...