casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Ben Bertrand
Manes
Ambient - Experimental - Hedendaags klassiek
07/06/2020 : Ben Bertrand - Manes
Stroom  Stroom
07/06/2020, Dimi Brands

Blaasinstrumenten en ikzelf: het zal nooit een match vormen. Wanneer er bij het doornemen van de persteksten de naam van een of andere hout- dan niet koperblazer mijn gezichtsveld bereikt wordt de kokend hete aardappel snel een andere richting uit geschoven.

Bij gebrek aan interesse bij de overige redactieleden en omdat het hier toch een artiest van eigen bodem betrof, schoof ik mijn scepsis voor een keertje aan de kant. Het feit dat ik verder nog uit diezelfde perstekst leerde dat de basklarinet, want dat is het instrument van Ben Bertrand, gekoppeld wordt aan elektronica gold hier ook als verzachtende omstandigheid.

Bertrand staat er om bekend een hypnotiserend geluidsweb te weven met zijn instrument en tal van hulpmiddelen die hij hierbij aansleept.

Metaforisch vergelijkt men zijn werk wel eens met het zitten aan de zee, terwijl je ondertussen de dagelijkse gekte/drukte/... in slow motion voorbij ziet komen zeilen.

En inderdaad, Manes leert ons dat er een eindeloze (al moeten we het hier doen met slechts 5 nummers, verspreid over een halfuurtje) overvloed aan variaties is die de klarinet kan gebruiken om de kleur van een enkele noot te veranderen.

De elektronische bewerking zorgt voor spookachtige manipulaties waar de klarinet zich doorheen tracht te wringen tijdens de toch wel knappe opener ‘Morton And György In The Battista Mist’. Ook zijn we erg te spreken over afsluiter ‘The Manmaipo’ dat duidelijk in dreigende Coil atmosferen vertoeft. Op dit nummer leent ene Claire Vailler haar stem en wanneer dit zich gelaagd voltrekt kunnen we spreken van een zeer geslaagde combinatie.

De drie nummers die tussen dit begin en einde zitten tonen nogmaals de mogelijkheden die experimenteren met basklarinet kunnen opleveren, maar spreken ons minder aan. ‘Incantation 3’, dat duidelijk ontsproten is uit de multiculturele smeltkroes die Brussel is kan ons qua sfeer nog wel bekoren, maar leunt net iets te dicht tegen jazz (nog zo iets waarmee we onszelf nooit ofte nimmer mee zien matchen) aan om ons te kunnen overtuigen.

Zoals gezegd: een match zal het nooit worden. Maar het feit dat we toch twee van de vijf keren onze oren duchtig gespitst hebben, spreekt enkel maar in het voordeel van Ben Bertrand.

Ben Bertrand

Dimi Brands
07/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...