casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Ben Bertrand
Manes
Ambient - Experimental - Hedendaags klassiek
07/06/2020 : Ben Bertrand - Manes
Stroom  Stroom
07/06/2020, Dimi Brands

Blaasinstrumenten en ikzelf: het zal nooit een match vormen. Wanneer er bij het doornemen van de persteksten de naam van een of andere hout- dan niet koperblazer mijn gezichtsveld bereikt wordt de kokend hete aardappel snel een andere richting uit geschoven.

Bij gebrek aan interesse bij de overige redactieleden en omdat het hier toch een artiest van eigen bodem betrof, schoof ik mijn scepsis voor een keertje aan de kant. Het feit dat ik verder nog uit diezelfde perstekst leerde dat de basklarinet, want dat is het instrument van Ben Bertrand, gekoppeld wordt aan elektronica gold hier ook als verzachtende omstandigheid.

Bertrand staat er om bekend een hypnotiserend geluidsweb te weven met zijn instrument en tal van hulpmiddelen die hij hierbij aansleept.

Metaforisch vergelijkt men zijn werk wel eens met het zitten aan de zee, terwijl je ondertussen de dagelijkse gekte/drukte/... in slow motion voorbij ziet komen zeilen.

En inderdaad, Manes leert ons dat er een eindeloze (al moeten we het hier doen met slechts 5 nummers, verspreid over een halfuurtje) overvloed aan variaties is die de klarinet kan gebruiken om de kleur van een enkele noot te veranderen.

De elektronische bewerking zorgt voor spookachtige manipulaties waar de klarinet zich doorheen tracht te wringen tijdens de toch wel knappe opener ‘Morton And György In The Battista Mist’. Ook zijn we erg te spreken over afsluiter ‘The Manmaipo’ dat duidelijk in dreigende Coil atmosferen vertoeft. Op dit nummer leent ene Claire Vailler haar stem en wanneer dit zich gelaagd voltrekt kunnen we spreken van een zeer geslaagde combinatie.

De drie nummers die tussen dit begin en einde zitten tonen nogmaals de mogelijkheden die experimenteren met basklarinet kunnen opleveren, maar spreken ons minder aan. ‘Incantation 3’, dat duidelijk ontsproten is uit de multiculturele smeltkroes die Brussel is kan ons qua sfeer nog wel bekoren, maar leunt net iets te dicht tegen jazz (nog zo iets waarmee we onszelf nooit ofte nimmer mee zien matchen) aan om ons te kunnen overtuigen.

Zoals gezegd: een match zal het nooit worden. Maar het feit dat we toch twee van de vijf keren onze oren duchtig gespitst hebben, spreekt enkel maar in het voordeel van Ben Bertrand.

Ben Bertrand

Dimi Brands
07/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...