casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Beckahesten
Vattenhålens Dräpare
Dark Ambient - Ritual
09/03/2021 : Beckahesten - Vattenhålens Dräpare
Cyclic Law  Cyclic Law
09/03/2021, Dimi Brands

Beckahesten ontleent zijn naam aan een figuur uit een oud Scandinavisch volksverhaal over een soort watergeest die zich manifesteert als een wit paard.

Bäckahäst of bækhest, letterlijk te vertalen als ‘beekpaard’ werd vaak omschreven als een majestueus dier dat in de buurt van rivieren zou verschijnen, vooral dan tijdens mistig weer. Iedereen die op zijn rug klom, zou er nooit meer af geraken. Het paard zou dan in de rivier springen waarna de ruiter verdronk. Het beekpaard kon ook worden aangespannen en gebruikt om te ploegen, maar dat was louter omdat het op die manier personen wou misleiden, of anderzijds dat een persoon het paard in de val had gelokt.

Een steeds angstiger klinkende fluisterstem blaast herhalend enkele woorden onze richting uit tijdens opener ‘Förnimmelsen’. De toon is meteen gezet, en we zijn meteen op onze hoede wat dat vermaledijde paard betreft.

De ruiters die moeten trachten het er levend en wel af te brengen zijn van Zweedse komaf, en hebben met Per Åhlund (Skare, Diskrepant en ook voormalig lid van Sophia alsook live lid van Karjalan Sissit) alvast iemand met de nodige ervaring in de gelederen.

Verder houden ook Peo Bengtsson en Viktoria Rolandsdotter de teugels stevig in handen op dit toch wel zeer opmerkelijke debuut.

Het drietal neemt ons mee op een unieke reis door winderige velden en mistige bossen waar treurige kreten ons naar de laatste rustplaats van de bleke en levenloze zielen lokt. Hun geluid blijft hangen in de schaduwlanden van ritueel en folklore waar prachtige harmonieën en ritmes verweven zijn met lyrische poëzie om op hun beurt op zichzelf riten te worden. Het indrukwekkende vocale vermogen van Rolandsdotter speelt hierin absoluut een hele grote rol. Net zoals het oogverblindende paard, is het haar stem die als een ware sirene meteen je aandacht naar haar toe zuigt.

Na de onheilspellende opener is het pad meteen geëffend voor de dreigende dark ambient van ‘Ropet’, alwaar de zwartgrijze klanken gezelschap krijgen van een al even imminent gezongen mantra. Wie bij dit langzaam opgebouwde nummer reeds begint te bibberen en te beven, die zal het niet lang meer droog houden, dat kunnen we alvast verklappen.

Daar waar deze twee nummers nog maar de inleiding tot een ritueel leken te zijn, komt dit volop in gang tijdens ‘Skuggan’, waarbij nog maar eens duidelijk wordt dat deze Zweden maar wat graag op uw angstgevoel inspelen. De stem van Rolandsdotter die aanvankelijk nog fluisterde heeft een gezang ingezet dat samen met trage percussie en galmende soundscapes een onuitwisbare indruk nalaat. Idem wat ‘Dödsfålen’ betreft, waarbij we voorzichtig durven stellen dat het ritueel stilletjes aan richting hoogtepunt werkt.

Op de finale getiteld ‘Hotet’ schijnt er dan toch hoop door de grijze donderwolken die als een constante over al het voorgaande hingen. In dit helder gezongen nummer lijkt Rolandsdotter ons duidelijk te willen maken dat we, hoe beangstigend het allemaal ook was, sterker uit dit ritueel zijn gekomen. Je moet je eigen angsten onder ogen durven zien, wil je deze bedwingen. Beckahesten toont zich hierin een uiterst geschikt leermeester. Maar ook merken we dat ze even listig uit de hoek kunnen komen als het paard dat zo tot hun verbeelding spreekt. Net wanneer je denkt de zon in de verte te ontwaren worden we immers terug genadeloos neergebliksemd.

Een ritje op dit paard is zoals u merkt altijd een risico, en loopt gegarandeerd faliekant af. Maar als we dan toch ten onder moeten gaan, dan is de wetenschap dat het op deze manier moet gebeuren alsnog een geruststellende gedachte.

Met het respect voor de eigen Noordse sagen en legenden bevindt Beckahesten zich in hetzelfde straatje als de Heilungs en Wardruna’s dezer aarde. Ook muzikaal eren deze Zweden hun rijke verleden maar ik ben toch van mening dat ze er net iets meer hun eigen draai aan geven dan hetgeen ik meestal hoor binnen dit genre. Iets wat het eindresultaat alleen maar ten goede komt, en waardoor ik dit album ook warm aanbeveel aan liefhebbers van rituele klanken.

Beckahesten

Dimi Brands
09/03/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...