casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Backworld
Sacred And Profane Songs
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Folk
10/01/2021 : Backworld - Sacred And Profane Songs
Dark Vinyl Records
10/01/2021, Kurt Ingels

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer.

Backworld is het project van de Amerikaan Joseph Budenholzer, geen onbekende in deze scene, die in het verleden reeds samenwerkte met Jarboe, David Tibet, Michael Cashmore, Rose McDowall, Drew McDowall,... wat meteen de tenen doet krullen bij de liefhebbers van het genre. Deze Backwordl liet in 1996 reeds zijn “Holy Fire” debuut los om in 2016 te verrassen met het eerder neo klassieke werk “The Hound Of Heaven - A Paraliturgical Opera In One Act” dat in eigen beheer werd uitgegeven.

Bij Dark Vinyl pakt men nu uit met het compilatie overzicht “Sacred And Profane Songs” waarop werk wordt verzameld uit de albums van Backworld aangevuld met twee nooit eerder uitgegeven songs “In This New Dark Age” en “Love And Its Disintegration”. Ideaal dus, ook voor mij, om kennis te maken met deze Backworld.

De opener, het bijna aandoenlijke “The Devil’s Plaything” is alvast een verrassing, in alle eenvoud is dit nummer gewoon mooi vandaar ook dat ik bewust voor de term neo folk kies en niet voor wat het later werd, dark folk of apocalyptic folk of schurken folk (ik weet het een flauw grapje,maar ik wil ook erudiet zijn). Al waait er op de muziek van Backworld ook wel een zweem mysterie en een soort Sound Of Silence romantiek mijmerend naar tijden waarin alles mooi en in balans verliep. Niet dat er ooit zo’n tijden zijn geweest, maar kom.

‘Holy Fire”, afkomstig uit het debuut laat in elk geval al meer dreiging toe, en toont de link met het ooit in het genre immens populaire World Serpent label dat door Budenholzer vooral als distributiekanaal werd gebruikt. In zijn carrière toont Budenholzer een zeer ambivalente houding tegenover het christendom (de naam Jesus of god valt wel een aantal keer op deze release) zoals in “Leaving The Isles of The Blest”.

Mystici, ook christelijke en transcendentie van het aardse naar het eeuwige leven duikt meermaals op. Titels als “Season Of Sacrifice” (dat me heel sterk aan Sol Invictus doet denken), “Between Two Worlds” (met feeërieke vrouwelijke vocalen) of “Destroying Angel” spreken in dit verband boekdelen. Muzikaal blijft alles eerder sober en fraai verpakt in typerende semi akoestische neo folk die her en der wordt opgefleurd met een strijker (“Pleasure Park”) of een voorzichtige synth riedel / elektronisch arrangement.

Als niet fan van dit genre maakt dit dat je wellicht na een aantal nummers genoeg gehoord hebt, als fan echter krijg je hier allicht nooit genoeg van. “Come With Joy” is voor mij een ander hoogtepunt op deze verzamelaar, zeer sfeervol en donker in vol contrast tot de titel van het nummer, misschien niet toevallig dat dit nummer ook uit het debuut “Holy Fire” afkomstig is. In ”Melody” zit zelfs een beetje wave pop, iets wat de puristen misschien niet graag zullen horen, maar ik wel.

Kortom, deze “Sacred And Profane Songs” was een aangename kennis met dit eigenzinnige maar anderzijds ook weer typische neofolk project dat luistert naar de naam Backworld. Met de opbrengsten van deze compilatie hoopt dit project voldoende fondsen te verzamelen om nog een keer met een nieuw studioalbum uit te kunnen pakken. Dus, als u liefhebbert in het genre weet u wat gedaan!

Backworld

Kurt Ingels
10/01/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...