casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Azure Mortal
Virgin de Guadeloupe
Avant-Garde - Dark Ambient - Experimental - Jazz - New wave - Techno
25/02/2021 : Azure Mortal - Virgin de Guadeloupe
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
25/02/2021, Dimi Brands

Limburger Dirk Swartenbroeckx geniet onder de naam Buscemi bij het grote publiek vooral bekendheid dankzij zijn dansdeuntjes die graag over landsgrenzen, van Bollywood tot de Balkan, heenkijken.

Minder geweten is dat de man muzikaal gezien een allesetende en zich navenant ontlastende kameleon is. Dat uitte zich in de jaren 80 in punk met het smakelijk genaamde Zwijnepest en minimale wave onder de noemer 701 Triangles, in de jaren 90 was Swartenbroeckx actief bij Tom’s Toilet Federation, een groep die niet op een stijl meer of minder keek en naar mijn bescheiden mening in die hoedanigheid zo een beetje voor het Limburgse Ween kon doorgaan. Opzoekwerk leerde ons dat hij in die periode samen met Kim Duchateau (alias cartoonist Kim, bekend van o.a. Ester Verkest) deel uitmaakte van Les Chiens Comiques. Zeker ook het vermelden waard is Radical Slave, een avantgardistisch no-wave trio met die andere veelzijdige Limburger Mauro Pawlowski en Remo Perrotti.

Deze veelzijdigheid kwam ook tot uiting in de dansdeuntjes die hij als Buscemi brengt, en die maakten dat hij tot op heden een van de meest gesmaakte artiesten op dit terrein is en blijft. Nog voor St. Germain als uitvinder van het warm water naar voren werd geschoven voor het aan elkaar plakken van jazzy deuntjes en dansritmes, fronsten wij eens met de wenkbrauwen want we hadden het Buscemi al reeds horen doen.

Maar goed, genoeg over ‘s mans verleden gepalaverd. Met dus reeds een palmares om u tegen te zeggen, was er nog wel plaats voor nog een extra uitdaging. Dat werd Azure Mortal, dat met een debuut kwam aanzetten waarvan collega Danny Quetin aardig onder de indruk was.

Benieuwd wat de zogenaamde “moeilijke tweede” ging geven, want net als voor iedere artiest is dit een hindernis waaraan zelfs een geroutineerd man als Swartenbroeckx niet aan ontsnapt.

Je kiest dus beter een sterke ruggesteun wil je deze omzeilen. Deze vond hij bij de Nederlandse Belg (of Belgische Nederlander zo u wil) Ernst Löw. Never change a winning team moeten beide heren gedacht hebben, aangezien de aanwezigheid van Löw op Duivels uitermate gesmaakt werd.

En reken maar dat beide heren een winner van formaat ten beste geven: de eerste single (zie clip beneden) ‘Het Leven Is Een Hel’.

Löw mag zich dan in de ogen van menig Vlaamse man wel gelukkig prijzen het liefdesnest te delen met de Limburgse deerne Deborah Ostrega (die op een blauwe maandag Nikkie Van Lierop verving bij Lords Of Acid). Het weerhoudt hem er niet van zijn diepe zielenroerselen omtrent de wereld om ons heen kenbaar te maken. Hoewel nooit direct oordelend een zeer rake observatie waarbij we samen met Azure Mortal kunnen vaststellen dat het er niet zo rooskleurig uitziet.

Zijn door het leven getekende stem is de perfecte klankbuis als chroniqueur van de zelfkant.

De Bukowski van de Lage Landen wiens mond gespoeld werd met hetzelfde vitriool waarvan Mark E. Smith (The Fall) een groot afnemer was en met hierbij perfect passende smerige beats van Swartenbroeckx. LCD Soundsystem stond erbij, en keek ernaar.

Een samenwerking die overduidelijk naar meer smaakt, helaas moeten we het op Virgin de Guadeloupe met dit ene nummer stellen.

De Lieve-Vrouw (of Maagd) van Guadalupe die model stond voor de titel van dit album is de beschermheilige van Mexico, en sinds 1945 van heel Latijns-Amerika. Trump zal het niet graag horen, maar de Latijns-Amerikaanse connectie met de naam Dirk Swartenbroeckx lijkt een band te zijn die zich niet door een muur laat scheiden.

In het titelnummer ‘Virgin de Guadeloupe’ horen we dat Azure Mortal zelfs voor een lijvig (dik 8 minuten) de hand niet omdraait. Dit op een zodanig prachtige manier dat we ons samen met de Maagd als het ware in hemelse bevinden.

Strijkers van een andere orde, meer bepaald van het gejaagde soort, en Franse (film?) samples vormen de ‘Dialogues’ in de gelijknamige opener van het album. Niet veel later komt hier een typisch klinkende Buscemi-beat (zo deze al bestaat) en een al even nerveus toeterende jazz artiest bij.

Ook ‘Oasis Take Four’ zoekt zijn heil in jazzklanken. Het genre is nooit onze dada geweest, maar wanneer het zich in een spannende mengvorm (zie ook ‘Het Leven Is Een Hel’) bevindt, maken we graag een uitzondering.

Helemaal interessant voor het Dark Entries doelpubliek wordt het wanneer Azure Mortal de wavesferen gaat opzoeken.

Tijdens ‘Never More’ gebeurt dit op een bijna even nerveuze wijze als tijdens ‘Dialogues’; ‘Make Things Lost’ op zijn beurt is dan weer een sterk staaltje experimentele elektronica.

Onder deze noemer valt ook ‘Molotov’. Niet zoals zijn titel doet vermoeden een inslaand bommetje, maar wel gezegend met een hypnotiserende kracht om u tegen te zeggen.

Waar ik persoonlijk het meest nieuwsgierig naar was, was of Azure Mortal verder de dark ambient lijnen zou uittrekken die op debuut Duivels reeds aanwezig waren.

Over het hele album wordt de suggestie hieromtrent wel gewekt, al zijn er toch ook enkele nummers waarin het genre meer uitgesproken naar voren komt.

‘Audrey Et Camille’ bijvoorbeeld, wederom met Franse samples opgeleukt. Toch toont Swartenbroeckx zich ook hier als een uiterst veelzijdig artiest: de dark ambient ondergrond mag dan wel behouden blijven, maar geldt eveneens als geleider naar een mengeling van kraut, wave en een monotone technobeat.

Toch zit de dark ambient jas Azure Mortal als gegoten, zo leert ons een andere Franse dame, de mysterieuze ‘Alice’. Althans, deze karaktertrek lijkt ons toch op basis van dit nummer op haar lijf geschreven.

Wanneer de twee afsluitende nummers ‘Demonic Whispering’ en ‘Night Dub’ de boeken hebben dichtgedaan kunnen we stellen dat Azure Mortal an sich een mysterieus project is en deze tweede plaat de bevestiging is van wat we reeds wisten: Dirk Swartenbroeckx is een grote meneer.

Azure Mortal

Dimi Brands
25/02/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gnl Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...