casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Azure Mortal
Duivels
Avant-Garde - Dark Ambient - Experimental
02/06/2016 : Azure Mortal - Duivels
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
02/06/2016, Danny Quetin

Het hemelblauw van de Azuren vervaagt richting duisternis. De duisterheid van het Kwaad. Bezeten des duivels. Het sacramentalia kent geen zalving meer. Azure Mortal ontbindt zijn Duivels.

5 jaar geleden toonde Dirk Swartenbroekx zijn donkere ziel met audio-experiment, avant garde en laaggefrequenteerdheid met als doel composities te maken voor performances, kunstexpo’s, film en choreografie.

Hetgeen al vlug resulteerde in het mini-album The End Of Society.

En nu is er het eerste volledige album met de veelzeggende titel Duivels.

Azure Mortal is ondertussen uitgegroeid tot een 5-koppige band die muzikaal het midden houdt tussen Jazz Noir en Elektronisch Experiment. Met naast Swartenbroekx (Buscemi, Radical Slave, Squadra Bossa) ook Rodrigo Fuentealba (Novastar, Daan, Arsenal, …), Mattias De Craene (Nordmann, Flat Earth Society, …), Elias Devoldere (Nordmann, …) en acteur en manusje doet al Ernst Löw. De duivels in het wijwatervat.

Waai brengt de sfeer van meedogenloosheid. Gezalfd met de klanken van de piano. De soundtrack van de laatste ademzucht klinkt licht industrieel maar niettemin onheilspellend in Deadwalk.

Voorleesverhaaltjes voor de nachtmens klinken begeesterlijk met de spoken word van Löw in Nacht. De duisternis waakt, de nachtradio kraakt. Net zoals bij Raven, waar de nachtraaf zegeviert en Kathleen niet danst. Geruggesteund door de experimentele jazz. En de titeltrack pokerend in de trein met de krachten van het onderliggend zeer. Geen idee waarom de rumfles altijd leeg is.

Het Grote Aardedonkere Experiment is zonder twijfel Gene Krupa Goes Bananas. Hij die wordt geboekstaafd als één van de meest flamboyante drummers van de jazz wordt hier geëerd door het sfeerbeeld van de omineuze kilheid.

Het draagvermogen van wat zelfs een beetje vrolijk aandoet is Deadweight. Voorzien van een knap staaltje pianospel. Dat spel werkt een beetje als zijnde de rode plaat doorheen dit album. Zo is 3 Piano Piece het bewijs dat experiment en virtuositeit wel degelijk hand in hand kunnen gaan. Een track die niet moet onder doen voor een Wim Mertens of Philip Glass.

Met de invloeden van Throbbing Gristle en Nurse With Wound kent Pro Create de creatie van het licht dansbare, terwijl Pompeii de muzikale pianobegeleiding is van de uitbarsting van de Vesuvius.

Wat François Couperin deed met de klavecimbel doet Azure Mortal met vele lagen in Bagatelle. De harmonie van het keyboard met de gitaar en de sample. Evenredig met l’Horizon.

12 tracks op een verrassend album, dat dan nog eens aangevuld wordt met 4 livetracks, waaronder de eerder genoemde Gene Krupa Goes Bananas, l’Horizon en Duivels. En extraatje Afro Spirits, waar Kiem meets Neubauten meets Afro. We hadden er graag de beelden bij gezien.

Duivels van Azure Mortal is een album dat misschien niet voor iedereen is weg gelegd. Liefhebbers van Dark Ambient en Experimental horen dit nochtans steeds bij de hand te hebben. Compositorisch een ijzersterke plaat. Een aanrader !

Website

Soundcloud

Danny Quetin
02/06/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...