casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.286 items

   

Autumn Tears
The Air Below The Water
Ethereal / Heavenly Voices - Neoklassiek
21/06/2020 : Autumn Tears - The Air Below The Water
Dark Symphonies  Dark Symphonies
21/06/2020, Dimi Brands

Zowel Xavier Kruth als ikzelf hebben op deze pagina’s reeds onze bewondering voor Autumn Tears aan de wereld kenbaar gemaakt.

Niet verwonderlijk ook, want als neoklassieke pracht en daarmee gepaard gaand al even prachtige hemelse vocalen tot je voorkeuren behoren, dan is Autumn Tears een naam die met stip boven je lijstje zou moeten staan.

Toch heb ik de indruk dat deze Amerikaanse naam gerust nog wat meer aandacht zou mogen verdienen. Met hun laatste werk The Air Below The Water krijg je ruim de kans om je eventuele achterstand ruimschoots goed te maken. Het betreft hier namelijk maar liefst een heuse dubbelaar, goed voor bijna negentig minuten buitenaardse schoonheid gegoten in 18 nummers.

Ze hebben niet op hun lauweren gerust, want amper een jaartje na het goed onthaalde album Colors Hidden Within The Gray komt men reeds met dit prestigieuze werk.

Prestigieus is inderdaad het minst wat je kan zeggen van The Air Below The Water. Zeker als je weer dat in totaal maar liefst meer dan 40 muzikanten en vocalisten meewerkten aan dit album. Het gaat niet alleen om een volledig georkestreerd klassiek ensemble met violen, cello, piano,... door exotische instrumenten zoals kamancheh (strijkinstrument met lange hals dat populair is in Iran, Centraal-Azië en de Kaukasus), bansuri (bamboefluit uit de Hindoestaanse muziek) en doedoek (dubbelriet-blaasinstrument uit Armenië) hieraan toe te voegen, voegt men een nieuwe laag van diversiteit aan het geluid dat van in den beginne steeds evoluerend van aard was. Ook verrassend is dat Michael Zolotov (die de noise fans vooral kennen als Kadaver) werd gekozen om oceanische field recordings te gebruiken. Hoewel dus steeds in voor vernieuwing, wil Autumn Tears op deze manier toch ook terug een vleugje van hun typische jaren 90 geluid doorheen dit album blazen.

Ook terug van weggeweest zijn de stemmen van Brona McVittie en Nathan Nashby. Verder wist (enige) oorspronkelijk lid Ted Tringo zich te omringen met een vocale sterrencast: Caroline Clarke (componiste/klassiek/operazangers) en Darren Clarke (tenor-operazanger), bekend als het akoestische operaduo Trovatori; Tamar Singer (mevrouw Michael Zolotov) van de doom-folk bands Zeresh, Cruel Wonders en Necromishka; Anne “Anaé” Laurent (zangeres, componiste en vocal coach) van Anaé & The Petrichor en Adrana; Lady Debbie Delwynn (een klassieke crossover zangeres) van het etherische Lacrymosa Aeterna en van de legendarische Noorse progressieve metalact Madder Mortem leende Autumn Tears even zangeres Agnete Manges Kirkevaag. De bekendste naam tussen de gastmuzikanten is ongetwijfeld die van de beroemde Russische virtuoze violiste.

Degenen die Autumn Tears kennen en zich terecht de bedenking maken dat het vorige album Colors Hidden Within The Gray ook met zo’n uitgebreide selectie aan gastmuzikanten tot stand kwam zijn goed bij de les. Hoewel er parallellen tussen beide albums lopen, zou het oneerbiedig zijn te stellen dat The Air Below The Water zomaar een herhalingsoefening betreft. Allereerst gaat het hier om ander personeel, en dan van het soort dat gelukkig zijn eigen stempel overtuigend weet door te drukken.

En die stempel is er een waarvan enorm veel schoonheid afstraalt. Zelden hebben we nog een album gehoord dat zo hemelsmooi klonk. Maar let op, want wanneer je het hele album in een ruk uitluistert bestaat het gevaar dat het net iets te stroperig wordt. Waan je je aanvankelijk nog in een sprookjeswereld vol elfjes en andere lieflijke creaturen, dan durft dit beeld na een luisterbeurt van de volle 90 minuten wel eens veranderen in een sneeuwwit kerstlandschap. Niet dat daar op zich iets mis mee is, maar de muziek die daar doorgaans mee gepaard gaat bannen we liever snel uit ons geheugen. Al zou het wel marketingtechnisch een gouden zet geweest zijn had Autumn Tears dit album uitgebracht in de kerstperiode en ook muzikaal zouden we er beslist niet rouwig om geweest zijn om deze klanken rond de dennenboom te horen.

Hoe het ook zij, Autumn Tears heeft met The Air Below The Water weeral een prachtplaat uitgebracht. Consumeren met mate is misschien wel aan te raden, maar fans van acts als Dead Can Dance, Stoa en zelfs iets meer mainstream zoals Enya kunnen deze dubbelaar blind aanschaffen.

Autumn Tears

Dimi Brands
21/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...