casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Autumn Tears
The Air Below The Water
Ethereal / Heavenly Voices - Neoklassiek
21/06/2020 : Autumn Tears - The Air Below The Water
Dark Symphonies  Dark Symphonies
21/06/2020, Dimi Brands

Zowel Xavier Kruth als ikzelf hebben op deze pagina’s reeds onze bewondering voor Autumn Tears aan de wereld kenbaar gemaakt.

Niet verwonderlijk ook, want als neoklassieke pracht en daarmee gepaard gaand al even prachtige hemelse vocalen tot je voorkeuren behoren, dan is Autumn Tears een naam die met stip boven je lijstje zou moeten staan.

Toch heb ik de indruk dat deze Amerikaanse naam gerust nog wat meer aandacht zou mogen verdienen. Met hun laatste werk The Air Below The Water krijg je ruim de kans om je eventuele achterstand ruimschoots goed te maken. Het betreft hier namelijk maar liefst een heuse dubbelaar, goed voor bijna negentig minuten buitenaardse schoonheid gegoten in 18 nummers.

Ze hebben niet op hun lauweren gerust, want amper een jaartje na het goed onthaalde album Colors Hidden Within The Gray komt men reeds met dit prestigieuze werk.

Prestigieus is inderdaad het minst wat je kan zeggen van The Air Below The Water. Zeker als je weer dat in totaal maar liefst meer dan 40 muzikanten en vocalisten meewerkten aan dit album. Het gaat niet alleen om een volledig georkestreerd klassiek ensemble met violen, cello, piano,... door exotische instrumenten zoals kamancheh (strijkinstrument met lange hals dat populair is in Iran, Centraal-Azië en de Kaukasus), bansuri (bamboefluit uit de Hindoestaanse muziek) en doedoek (dubbelriet-blaasinstrument uit Armenië) hieraan toe te voegen, voegt men een nieuwe laag van diversiteit aan het geluid dat van in den beginne steeds evoluerend van aard was. Ook verrassend is dat Michael Zolotov (die de noise fans vooral kennen als Kadaver) werd gekozen om oceanische field recordings te gebruiken. Hoewel dus steeds in voor vernieuwing, wil Autumn Tears op deze manier toch ook terug een vleugje van hun typische jaren 90 geluid doorheen dit album blazen.

Ook terug van weggeweest zijn de stemmen van Brona McVittie en Nathan Nashby. Verder wist (enige) oorspronkelijk lid Ted Tringo zich te omringen met een vocale sterrencast: Caroline Clarke (componiste/klassiek/operazangers) en Darren Clarke (tenor-operazanger), bekend als het akoestische operaduo Trovatori; Tamar Singer (mevrouw Michael Zolotov) van de doom-folk bands Zeresh, Cruel Wonders en Necromishka; Anne “Anaé” Laurent (zangeres, componiste en vocal coach) van Anaé & The Petrichor en Adrana; Lady Debbie Delwynn (een klassieke crossover zangeres) van het etherische Lacrymosa Aeterna en van de legendarische Noorse progressieve metalact Madder Mortem leende Autumn Tears even zangeres Agnete Manges Kirkevaag. De bekendste naam tussen de gastmuzikanten is ongetwijfeld die van de beroemde Russische virtuoze violiste.

Degenen die Autumn Tears kennen en zich terecht de bedenking maken dat het vorige album Colors Hidden Within The Gray ook met zo’n uitgebreide selectie aan gastmuzikanten tot stand kwam zijn goed bij de les. Hoewel er parallellen tussen beide albums lopen, zou het oneerbiedig zijn te stellen dat The Air Below The Water zomaar een herhalingsoefening betreft. Allereerst gaat het hier om ander personeel, en dan van het soort dat gelukkig zijn eigen stempel overtuigend weet door te drukken.

En die stempel is er een waarvan enorm veel schoonheid afstraalt. Zelden hebben we nog een album gehoord dat zo hemelsmooi klonk. Maar let op, want wanneer je het hele album in een ruk uitluistert bestaat het gevaar dat het net iets te stroperig wordt. Waan je je aanvankelijk nog in een sprookjeswereld vol elfjes en andere lieflijke creaturen, dan durft dit beeld na een luisterbeurt van de volle 90 minuten wel eens veranderen in een sneeuwwit kerstlandschap. Niet dat daar op zich iets mis mee is, maar de muziek die daar doorgaans mee gepaard gaat bannen we liever snel uit ons geheugen. Al zou het wel marketingtechnisch een gouden zet geweest zijn had Autumn Tears dit album uitgebracht in de kerstperiode en ook muzikaal zouden we er beslist niet rouwig om geweest zijn om deze klanken rond de dennenboom te horen.

Hoe het ook zij, Autumn Tears heeft met The Air Below The Water weeral een prachtplaat uitgebracht. Consumeren met mate is misschien wel aan te raden, maar fans van acts als Dead Can Dance, Stoa en zelfs iets meer mainstream zoals Enya kunnen deze dubbelaar blind aanschaffen.

Autumn Tears

Dimi Brands
21/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...