canli casino

Dark Entries Logo

6.713 items

   

Astma
600 Pounds Of Body
EBM
08/09/2015 : Astma - 600 Pounds Of Body
Electro Aggression Records  Electro Aggression Records
08/09/2015, Dimi Brands

Zo zijn we ondertussen aanbeland bij het derde en laatste deel van de indrukwekkende triptiek die Electro Aggression Records ons met trots presenteerde.

Als je de titel leest, kan je al wel vermoeden waaraan je je mag verwachten bij Astma: 600 Pounds Of Body.

Voor degenen die traag van begrip zijn, zijn er enkel en alleen op de hoes nog verdere aanwijzingen te vinden: de drie paar combats, en in de linkerbovenhoek de melding: 2 discs, 42 tracks... subtiel als je het ons vraagt.

Juist, deze groep is niet ‘astmatisch’ als het een stevige portie old school EBM aanbelangt.

Astma werd in 2001 opgericht en bestaat uit Magnus Peterson en Robert & Stefan Gustafsson. De ‘son’s’ achter hun namen verraden meteen al hun habitat, alwaar naast keukenkastjes ook volop EBM en aanverwante stijlen geproduceerd worden, Zweden dus.

Naar aanleiding van concerten die ze gaven op festivals zoals meermaals Familientreffen werden in het verleden al wel enkele zeer gelimiteerde (slechts een dertigtal stuks meestal) CDr’s uitgebracht, die door de zeer geringe oplage heuse collector’s items werden.

Astma werd zo het soort band dat je her en der wel tegenkwam op compilaties, maar zonder regulier album achter hun naam.

Bijgevolg hebben ze ook niet de naambekendheid die landgenoten zoals Spetsnaz of Sturm Café genieten, of het immens populaire Container 90.

De eerder uitgebrachte nummers die op de vijf verschillende CDr’s stonden die de groep al uitbracht, vind je ook bijna allemaal terug op deze 600 Pounds Of Body, wat dus meteen een mooi carriëreoverzicht is van deze Zweden.

Met 23 nummers op de teller doet dit dan ook eerder aan als een compilatie dan een regulier album, en kunnen we hier, de titel indachtig, spreken over een ‘gewichtig’ album.

Fans van old school EBM, of de term Anhalt EBM (de term die gebruikt wordt voor hedendaagse bands die de old school EBM sound hoog in het vaandel dragen) die we tegenwoordig dienen te gebruiken, vinden hier beslist hun gading op terug.

Qua originaliteit mag je evenwel niet te hoge eisen stellen, maar dat is in een genre dat teruggrijpt naar het verleden ook niet echt aan de orde.

Anderzijds kan je stellen, dat het beter is om een goede ode te brengen, dan een krampachtige poging om vernieuwend te willen zijn.

En met de combinatie van hun loeiharde beats en schreeuwerige vocals weet Astma de liefhebber van Anhalt EBM zeker aan te spreken, zeker degenen die ook hun landgenoten Container 90 een warm hart toedragen, punky EBM die netjes uit de Nitzer Ebb school toegevlogen lijkt te komen.

Ook qua thematiek niet veel nieuws onder de zon, de gebruikelijke onderwerpen komen aan bod, gaande van de arbeidstrots (‘Power Plant’), tot een ode aan het voetbalspel (‘A Global Game’), oorlogswaanzin (‘Unknown Soldier’), veel woede (of wat moeten we denken bij ‘Evil Bitches RIP’, ‘Winter Hate’), maar ondanks de boze ondertoon mag er geregeld ook eens gelachen worden: op ‘Cut It Short’ bijvoorbeeld, dat een regelrechte anti-hippie song is. Astma laat weten dat ze helemaal niet achter het gedachtengoed van de hippies staan, en maar al te graag hun haren zou willen knippen. ‘Body In Japan’ moet ook voor grappig doorgaan, door middel van gescandeerde Japanse woorden en merknamen boven de old school beats. Tamelijk goedkoop, maar op een dansvloer is dat van minder tel.

Meerwaardezoekers zijn er aan voor de moeite, daarvoor staat er ook veel te veel materiaal op deze plaat, maar de fans van het genre kunnen wel een tijdje verder feesten met deze indrukwekkende verzameling songs.

Het tweede schijfje is voorbehouden voor remixen, 19 stuks in totaal, dus ook tamelijk imposant te noemen.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo een fan van remixen, maar in het geval van deze release vormen ze wel een welkome afwisseling.

Want eerlijk gezegd, de Anhalt EBM die voorheen 23 nummers lang op ons afkwam begon na een tijdje toch wel een beetje eentonig te worden.

Onder de remixers van dienst vinden we naast nobele onbekenden ook een hele reeks gevestigde waarden, zo mocht ons eigenste Signal Aout 42 een nummer bewerken, maar verder ook bijdragen van Plastic Noise Experience, Serpents, The Psychic Force, Armageddon Dildos, Autodafeh, kFactor, enz.

Het zou ons te ver leiden om ze allemaal afzonderlijk te bespreken, maar zoals gezegd vormen ze een fijn, gevarieerd extraatje bovenop het 600 Pounds Of Body album.

‘Mr. Miller’ is een graag geziene gast om onder handen genoemen te worden, de song over een seriemoordenaar passeert maar liefst 4 keer de revue.

De EAR triptiek is een schot in de roos, met voor elk wat wils, we hadden het langverwachte ijzersterke Serpents-album, het sterke dark electro debuut van kFactor en deze Astma is iets wat de fans van Anhalt EBM zeker zullen smaken.

Puik werk van Nader Moumneh en zijn EAR, het was het wachten meer dan waard!

Astma (Facebook)

Dimi Brands
08/09/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 17/03/2018 : Dark Entries geeft twee vrijkaarten weg voor W-fest

Het W-festival biedt van 16 tot 19 augustus een topaffiche aan. Kim Wilde, Project Pitchfork, Chameleons Vox, DAF, Front Line Assembly, Die Krupps, Vive La Fete, Suicide Commando, She Past Away, Paul Young, A Flock Of Seagulls, Parade Ground, Covenant, Clan Of Xymox en Lords Of Acid, het zijn maar een paar van de meer dan 60 groepen die de ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2018 : Dark Entries Nights 2018: het volledige programma

Binnen exact een week gaat onze volgende Dark Entries Night door, met Onrust en TraumaSutra. Voor wie niet met het concept vertrouwd is: op de Dark Entries Nights schotelen we u regelmatig gratis optredens voor van lokaal talent waarvan we vinden dat het uw aandacht waard is. De optredens gaan door in de Kinky Star in Gent. We zijn bijzonder ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2018 : The Breath Of Life verstopt zich (niet)

We gaan niet eindeloos blijven herhalen hoe goed 'Under The Falling Stars' - de laatste van The Breath Of Life - is. Wie het nog niet begrepen heeft is hardhorig of van slechte wil. Wel wijzen we jullie op een nieuwe clip uit de plaat: 'Hide'. Het is intussen de vijfde clip die uit de plaat gemaakt, en opnieuw is het JG Dermine ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : VOMITO NEGRO - Porta Nigra XIII, JC De Klinker, Aarschot, Belgium, 10/03/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : IN SLAUGHTER NATIVES - Porta Nigra XIII, JC De Klinker, Aarschot, Belgium, 10/03/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : ARCANA - Porta Nigra XIII, JC De Klinker, Aarschot, Belgium, 10/03/2018 door Benny Serneels

lees meer...
NIEUWS 14/03/2018 : De WGT profeet met alweer een update

Zoals gepast houdt Dark Entries u regelmatig op de hoogte van nieuws omtrent het meest zwarte festival op deze aardkloot. Hier alweer een lijstje met nieuwe namen en wat meer is vanaf heden kan je ook online je ticket reserveren. Dat moet dan € 120 euro gaan kosten voor deze vierdaagse (30 euro per dag zo wil is een prikje). Gaat u kamperen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : PORTA NIGRA XIII (10/03/2018 JH Klinker, Aarschot) - Bjไrg๖ is the new Van Meirhaeghe.

Deze week hoorde ik op de radio dat de prioritaire belofte van Bart De Wever, wanneer hij terug verkozen zal worden als burgemeester van Antwerpen, is dat er een nieuw voetbalstadion in de Metropool zal komen. Daar zitten we met zijn allen op te wachten, zeggen we met een sarcastische blik op de verkeersellende die we dagelijks in Antwerpen ...

lees meer...
INTERVIEW : TraumaSutra - Ik ervaar optredens op grote podia altijd als fascistisch.

Peter De Koning is een bezig bijtje. Hij speelt in tal van groepen - Hybryds, Dark Poem, Hedera helix, intens, Liquid Trauma, De SomerKoning, Crossvaults - en is tevens redacteur bij Dark Entries. Bovendien treedt hij - als bij wonder - met zijn project TraumaSutra op bij onze volgende Dark Entries Night in de Kinky Star, op 24 maart. Dat ...

lees meer...
NIEUWS 10/03/2018 : ▼•三•▼ Waveteef Festival V ▼•三•▼presents: Luminance/ Pure Ground split-lp

Het is bijna weer paasweekend en daar wordt ten huize van ondergetekende alvast enorm naar uitgekeken. Niet zozeer om chocoladen eieren in de tuin te gaan zoeken dan wel om de muzikale ontdekkingen die te rapen zullen vallen op de ondertussen vijfde editie van het Waveteef-festival. Van vrijdag 30 maart tot en met zondag 1 april zal JH Wommel ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : CRADLE OF FILTH & MOONSPELL - Twee van de beste metalbands op ้้n avond (Trix, 1/03/2018)

Wat een topaffiche! Twee van de beste metalbands op één avond. Twee van de beste platen uit 2017 die live voorgesteld worden. ‘Cryptorania’ mag namelijk één van de beste excrementen van Cradle of Filth heten, en met ‘1755’ heeft Moonspell zichzelf alweer overtroffen. Je moet je reppen ...

lees meer...
INTERVIEW : ONRUST - Jonge mensen die actief dingen willen trekken, het blijft een must.

Op de affiche van onze volgende Dark Entries Night, op zaterdag 24 maart, prijkt de naam van een van de rijzende sterren van de nationale elektronische scene: Onrust. Fan van het eerste uur zijnde, schoven we graag met miss Onrust, Wendy Mulder, aan tafel om jullie een blik achter dit fantastische project te gunnen. DE: Hoi Wendy, ...