casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.983 items

   

Astma
600 Pounds Of Body
EBM
08/09/2015 : Astma - 600 Pounds Of Body
Electro Aggression Records  Electro Aggression Records
08/09/2015, Dimi Brands

Zo zijn we ondertussen aanbeland bij het derde en laatste deel van de indrukwekkende triptiek die Electro Aggression Records ons met trots presenteerde.

Als je de titel leest, kan je al wel vermoeden waaraan je je mag verwachten bij Astma: 600 Pounds Of Body.

Voor degenen die traag van begrip zijn, zijn er enkel en alleen op de hoes nog verdere aanwijzingen te vinden: de drie paar combats, en in de linkerbovenhoek de melding: 2 discs, 42 tracks... subtiel als je het ons vraagt.

Juist, deze groep is niet ‘astmatisch’ als het een stevige portie old school EBM aanbelangt.

Astma werd in 2001 opgericht en bestaat uit Magnus Peterson en Robert & Stefan Gustafsson. De ‘son’s’ achter hun namen verraden meteen al hun habitat, alwaar naast keukenkastjes ook volop EBM en aanverwante stijlen geproduceerd worden, Zweden dus.

Naar aanleiding van concerten die ze gaven op festivals zoals meermaals Familientreffen werden in het verleden al wel enkele zeer gelimiteerde (slechts een dertigtal stuks meestal) CDr’s uitgebracht, die door de zeer geringe oplage heuse collector’s items werden.

Astma werd zo het soort band dat je her en der wel tegenkwam op compilaties, maar zonder regulier album achter hun naam.

Bijgevolg hebben ze ook niet de naambekendheid die landgenoten zoals Spetsnaz of Sturm Café genieten, of het immens populaire Container 90.

De eerder uitgebrachte nummers die op de vijf verschillende CDr’s stonden die de groep al uitbracht, vind je ook bijna allemaal terug op deze 600 Pounds Of Body, wat dus meteen een mooi carriëreoverzicht is van deze Zweden.

Met 23 nummers op de teller doet dit dan ook eerder aan als een compilatie dan een regulier album, en kunnen we hier, de titel indachtig, spreken over een ‘gewichtig’ album.

Fans van old school EBM, of de term Anhalt EBM (de term die gebruikt wordt voor hedendaagse bands die de old school EBM sound hoog in het vaandel dragen) die we tegenwoordig dienen te gebruiken, vinden hier beslist hun gading op terug.

Qua originaliteit mag je evenwel niet te hoge eisen stellen, maar dat is in een genre dat teruggrijpt naar het verleden ook niet echt aan de orde.

Anderzijds kan je stellen, dat het beter is om een goede ode te brengen, dan een krampachtige poging om vernieuwend te willen zijn.

En met de combinatie van hun loeiharde beats en schreeuwerige vocals weet Astma de liefhebber van Anhalt EBM zeker aan te spreken, zeker degenen die ook hun landgenoten Container 90 een warm hart toedragen, punky EBM die netjes uit de Nitzer Ebb school toegevlogen lijkt te komen.

Ook qua thematiek niet veel nieuws onder de zon, de gebruikelijke onderwerpen komen aan bod, gaande van de arbeidstrots (‘Power Plant’), tot een ode aan het voetbalspel (‘A Global Game’), oorlogswaanzin (‘Unknown Soldier’), veel woede (of wat moeten we denken bij ‘Evil Bitches RIP’, ‘Winter Hate’), maar ondanks de boze ondertoon mag er geregeld ook eens gelachen worden: op ‘Cut It Short’ bijvoorbeeld, dat een regelrechte anti-hippie song is. Astma laat weten dat ze helemaal niet achter het gedachtengoed van de hippies staan, en maar al te graag hun haren zou willen knippen. ‘Body In Japan’ moet ook voor grappig doorgaan, door middel van gescandeerde Japanse woorden en merknamen boven de old school beats. Tamelijk goedkoop, maar op een dansvloer is dat van minder tel.

Meerwaardezoekers zijn er aan voor de moeite, daarvoor staat er ook veel te veel materiaal op deze plaat, maar de fans van het genre kunnen wel een tijdje verder feesten met deze indrukwekkende verzameling songs.

Het tweede schijfje is voorbehouden voor remixen, 19 stuks in totaal, dus ook tamelijk imposant te noemen.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo een fan van remixen, maar in het geval van deze release vormen ze wel een welkome afwisseling.

Want eerlijk gezegd, de Anhalt EBM die voorheen 23 nummers lang op ons afkwam begon na een tijdje toch wel een beetje eentonig te worden.

Onder de remixers van dienst vinden we naast nobele onbekenden ook een hele reeks gevestigde waarden, zo mocht ons eigenste Signal Aout 42 een nummer bewerken, maar verder ook bijdragen van Plastic Noise Experience, Serpents, The Psychic Force, Armageddon Dildos, Autodafeh, kFactor, enz.

Het zou ons te ver leiden om ze allemaal afzonderlijk te bespreken, maar zoals gezegd vormen ze een fijn, gevarieerd extraatje bovenop het 600 Pounds Of Body album.

‘Mr. Miller’ is een graag geziene gast om onder handen genoemen te worden, de song over een seriemoordenaar passeert maar liefst 4 keer de revue.

De EAR triptiek is een schot in de roos, met voor elk wat wils, we hadden het langverwachte ijzersterke Serpents-album, het sterke dark electro debuut van kFactor en deze Astma is iets wat de fans van Anhalt EBM zeker zullen smaken.

Puik werk van Nader Moumneh en zijn EAR, het was het wachten meer dan waard!

Astma (Facebook)

Dimi Brands
08/09/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2018 : Eerste namen voor M'era Luna 2019

Het ene is nog maar net afgelopen of er wordt en werd al naarstig gewerkt aan een volgende editie. M’era Luna heeft ondertussen reeds de eerste namen bekend gemaakt voor hun 2019-editie. Zo de traditie het wil zal er ook volgend jaar een totaalpakket worden afgeleverd met de Gothic Fashion Show, een heuse Gothic Fashion Town, de Medieval-markt, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2018 : W-fest lost een resem namen voor de editie van 2019 (en nog eentje voor de editie van 2018)

Aan de vooravond van W-fest - vijf dagen feest met artiesten als Peter Murphy, Kim Wilde, Project Pitchfork, Chameleons Vox, DAF, Die Krupps, Vive La Fete, Suicide Commando, She Past Away, Paul Young, A Flock Of Seagulls, Parade Ground, Covenant, Clan Of Xymox, Lords Of Acid en Front Line Assembly - worden ook al een hele resem namen gelost ...

lees meer...
INTERVIEW : DJ DREXL (Darker Side Of The 80s) - 'Be there or be a white sock stuck in a Crock!'

Al wie wel eens na de optredens van onze Dark Entries Nights in de Gentse Kinky Star blijft plakken, heeft hem al ongetwijfeld al eens achter de draaitafels zien staan. Maar ook op andere feestjes is DJ Drexl, of wanneer we hem gewoon tussen de feestende massa terugvinden en hem mogen aanspreken met Marco, graag van de partij. Zelf ...

lees meer...
INTERVIEW : A SLICE OF LIFE - We denken dat we alles naar onze hand kunnen zetten en gaan vrolijk door met het uitputten van onze planeet en van elkaar.

Aan de vooravond van hun optreden op W-fest brengt A Slice Of Life zijn debuut uit: Restless. Het is een puike postpunkplaat geworden. Dark Entries was benieuwd naar de ontstaansgeschiedenis van de groep en de plaat, en ging zijn oor te luister leggen bij de stichtende leden Dirk Vreys (zang) en Guy Wilssens (gitaar). A Slice Of Life is ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Lokerse Feesten, 11/08/2018 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 12/08/2018 : Dark Entries Night 24: A Slice Of Life en Donder, Hel & Hagel

Op vrijdag 14 september nodigen we u graag uit op de 24ste editie van de Dark Entries Nights. Op deze gratis concerten stellen we u lokaal talent voor uit de zwarte scene. We hebben het geluk twee groepen te ontvangen die volop aan het losbreken zijn. A Slice Of Life heeft zonet zijn debuut uit, 'Restless', en na de uitstekende ...

lees meer...
FOTO'S : Gary Numan - @ Lokerse Feesten, 11/08/2018 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 12/08/2018 : Moonspell brengt concert met drie integraal gespeelde platen uit

In 2017 wilden de Portugese gothic metal-grootheden Moonspell hun trouwe achterban eens verwennen. Voor 4000 fans werd in hun stad Lissabon een concert gehouden waarop drie van hun meest succesvolle platen integraal gepeeld werden: het debuut 'Wolfheart' uit 1995 en diens opvolger 'Irreligious' uit 1996, alsook de meer recente ...

lees meer...
NIEUWS 12/08/2018 : Lord Of The Lost bestormt Duitse hitparades met 'Thornstar'

Het was ons al opgevallen dat Lord Of The Lost bijzonder populair was. Hun debuut dateert slechts van 2010, maar door hun ontzettend hard geluid en compromisloze houding hebben ze meteen een stempel op de Duitse gothscene gedrukt. Hun nieuwe cd 'Thornstar' - hun zesde al - bestormde de Duiste hitparades en staat nu op 6. De plaat is ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : Dropkick Murphys - @ Lokerse Feesten, 08/08/2018 door Luc Luyten