casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.379 items

   

Ashtoreth / Grey Malkin
Pilgrim
Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Drone
19/09/2018 : Ashtoreth / Grey Malkin - Pilgrim
Reverb Worship  Reverb Worship
19/09/2018, Dimi Brands

Ashtoreth, het klinkt als een flink bespijkerde en gretig met corpsepaint besmeurde black metal band, die in zijn vrije tijd zo nu en dan nog eens een kerkje in de as legt.

Maar als u de Belgische underground een beetje volgt (en dat doet u, want u leest niet voor niets Dark Entries) dan weet u dat Ashtoreth het project is van Antwerpenaar Peter Verwimp dat grossiert in minimale drones, maar net zo graag aan de slag gaat met elementen uit doom, folk, post rock en psychedelica en dit alles in een zoektocht naar een sjamanistisch perspectief.

Ashtoreth laat zich op deze release bijstaan door de mysterieuze Grey Malkin, die we kennen van het lichtjes fantastische The Hare And The Moon.

We hebben niet veel minuten speeltijd nodig om in te zien dat de combinatie van de doom folk van Grey Malkin en de sjamanistische, minimale drones van Ashtoreth perfect combineerbaar zijn, meer zelfs, in staat zijn een heel universum op zichzelf te schilderen.

Zo begint ‘I Am The Story’ met kabbelend water, dreigende soundscapes en troostende akoestische gitaarakkoorden.

Met de sirenenzang die als een ware Medusa de aandacht van de luisteraar meteen weet aan te grijpen, is de invloed van The Hare And The Moon tijdens dit nummer moeilijk te ontkennen.

Hoewel zonder tekst liet dit nummer zich inspireren door het gedicht met dezelfde titel van de Canadese dichteres Carmit Kordov.

Was dit nog vrij lichtvoetig (for what it’s worth) van aard, blijkt de verdere tocht van deze pilgrim steeds grimmiger te worden.

Zo heeft het rustgevende watergeklingel tijdens het titelnummer plaats gemaakt voor een ijzig snerpende wind, en onrustige voetstappen gaan perfect samen met de onheilspellende soundscapes.

Dat het nog akeliger kan, leren we halverwege onze tocht: zo horen we een fluisterstem tijdens ‘The Stars Turn Towards Their Ending’. We hebben het hier dan ook niet over het soort gefluister dat men als troostend kan ervaren, nee dit gefluister lijkt ontsproten uit de mond van een afzichtelijke heks/verdoemde/(of vul zelf maar een wezen in naar keuze). Al kan je ook zeggen dat hier de sjamanistische inslag van Ashtoreth hier voor het eerst expliciet zijn stempel weet te drukken.

De reisgenoten dienen na haar waarschuwing een ander pad te kiezen, wat resulteert in weemoedig gezang, en al even reflecterend gitaar- en vioolspel.

Deze keer een pad bezaait met ‘Bone, Leaf & Moss’. Bladeren en mos kom je in ieder bos wel tegen, die beenderen lijken er toch weer op te wijzen dat de bossen waarin deze pelgrims dwalen niet bepaald uitnodigen voor een ontspannende herfstwandeling.

Hoewel de tocht zoals u kan lezen voor onze pelgrims niet immer van een leien dakje verliep (waarmee we het opgeroepen verhaal bedoelen en dus absoluut niet de muzikale invulling ervan!!)

weet men uiteindelijk toch het einddoel te bereiken: ‘The Shivering Mountain’!

Met zijn ruim 15 minuten, duidelijk het sleutelnummer van deze opmerkelijke samenwerking.

Luister maar eens hoe de akoestische gitaar ook hier weer de aandacht opeist. Als overkoepelend genre voor dit album zijn we dan ook sterk geneigd de term gitaar ambient in de mond te nemen.

Maar ook de klagende Medusaklanken en al even klagende vioolpartijen (die telkens ze hier passeren het album nog dat beetje meer cachet geven) verdienen uw aandacht.

Het nummer is tevens een zeer mooi voorbeeld van wat er met minimalistische drones bedoeld wordt. Er gebeurt namelijk vanalles binnen dit kwartier maar het geheel is zo minutieus uitgewerkt, dat deze verschillen ook als erg natuurlijk aan ons voorbijkomen. Een kwartier lang kunnen boeien met 1 nummer, het is weinigen gegeven. Maar dat is dan buiten Ashtoreth en Grey Malkin gerekend.

De kans dat Pilgrim in ons eindejaarslijstje terecht komt, schatten wij vrij hoog in. De prijs voor beste Belgische release (ook al is deze release maar 50% Belgisch, in dit geval speelt dat geen rol) is bij deze al vrij zeker, en de meest gedraaide plaat van het jaar ten huize db is een andere titel die men op de mouw kan spelden, al kunnen we niet meteen zeggen of deze titel garant staat voor weinig windeieren in het mandje.

Rep u met andere woorden als de wiedeweerga naar Bandcamp!

Ashtoreth

Dimi Brands
19/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : R.I.P. Willy Willy (59) (Stagebeast, Revenge 88, Arbeid Adelt!, The Scabs, Vaya Con Dios, Willy Willy & The Voodoo Band) - 'Een gitarist zo groot dat je hem twee maal moest noemen'

Zopas bereikte ons het droevige nieuws dat Willy Willy overleden is. In de zomer van 2018 werd bekend dat de Scabs gitarist leed aan kanker en het was al even bekend dat hij zwaar ziek was. Desondanks nam hij tot zeer onlangs nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs. Hij speelde gitaar voor ongeveer de helft van het optreden, gezeten ...

lees meer...
NIEUWS 15/02/2019 : Kælan Mikla video: Draumadís

Het is absoluut niet zo dat we alles wat Robert Smith goed vindt zelf ook goed vinden, maar in het geval van het IJslandse Kælan Mikla doen we dat wel. Het meisjestrio maakt een frisse mix van punk, wave en poëzie en heeft op Cure-voorman zoveel indruk gemaakt dat deze hen uitnodigde op het Meltdown festival dat hij mocht cureren, ...

lees meer...
NIEUWS 14/02/2019 : R.I.P. Willy Willy (59) (Revenge 88, Arbeid Adelt!, The Scabs, Vaya Con Dios)

Zopas bereikte ons het droevige nieuws dat Willy Willy overleden is. In de zomer van 2018 werd bekend dat de Scabs gitarist leed aan kanker en het was al even bekend dat hij zwaar ziek was. Desondanks nam hij tot zeer onlangs nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs. Hij speelde gitaar voor ongeveer de helft van het optreden, gezeten ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : HACKEDEPICCIOTTO - Alles wat ongebruikelijk klinkt, trekt me meteen aan.

Toen de eerste namen voor het Black Easter festival bekend gemaakt werden, kwamen er ten huize (db) een vreugdesprongetje of vier aan te pas. Zeker ook omdat een van de door ons getipte namen netjes op de affiche stond te blinken. Naar onze bescheiden mening was Hackedepicciotto dan ook de geschikte act voor dit festival, en gelukkig had men ...

lees meer...
INTERVIEW : METALWINGS - Groeten uit Bulgarije!

Een tijdje geleden kon u op Dark Entries een lovende cd-bespreking lezen van het album 'For All Beyond‘ van het Bulgaarse Metalwings. Bulgarije en symphonic metal, dat zijn niet direct twee dingen die je normaal in één zin zou ophoesten. Wat is dat toch met Metalwings? Dark Entries schotelde Metalwings enkele prangende ...

lees meer...
NIEUWS 11/02/2019 : Tijdreis met Lacrimosa

2019: Lacrimosa blaast 30 kaarjes uit! In 2017 verscheen het 13de studioalbum 'Testimonium‘. En dit jaar, op 22 maart mag je iets nieuws verwachten. Nieuw en niet nieuw weliswaar. Met 'Zeitreise‘ wil het gothic pionieersduo Tilo en Anne een overzicht bieden van 30 jaar Lacrimosa, goed voor meer dan 100 songs. Deze dubbel-cd ...

lees meer...
NIEUWS 10/02/2019 : De “Artificial Intelligence” is nakende...

15 maart is het zover. Dan gooit Near Earth Orbit zijn “Artificial Intelligence” tussen ons stervelingen. Om ons op deze nakende gebeurtenis voor te bereiden en het leed toch ietwat te verzachten is er eerst de vooraf singel “Neuromancer”, die als een gothische ruimtestorm de aarde weet te bereiken. Het voorbestellen ...

lees meer...
NIEUWS 10/02/2019 : Arti Diktator synth wave uit Turkije

Als we gothic en Turkije in één zin gebruiken komen we vaak uit bij She Past Away. Min of meer terecht, want vijf jaar geleden waren zij de openbaring. Maar er gebeurt meer in Turkije dan we zouden durven denken. Eveneens uit Istanboel bereikt ons deze Art Diktator, een poject van ene Ravenna en Mezarses, beiden geen onbeschreven ...

lees meer...
FOTO'S : Lords of Acid - @ Yap Leopoldsburg, 09/02/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIII - New Years Edition - 26/01/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het noodlot durven te tarten, de angst weten te trotseren. Een zwarte kater krabt niet. Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn : nummer 13 is geen ongeluksgetal. Laat dat dan ook nog eens gecumuleerd zijn met een nieuwjaarsfeestje waar we wél graag naar toe gaan en dan weet je dat het geheel wel iets veelbelovend kon gaan worden. ...