casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.069 items

   

Ashtoreth / Grey Malkin
Pilgrim
Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Drone
19/09/2018 : Ashtoreth / Grey Malkin - Pilgrim
Reverb Worship  Reverb Worship
19/09/2018, Dimi Brands

Ashtoreth, het klinkt als een flink bespijkerde en gretig met corpsepaint besmeurde black metal band, die in zijn vrije tijd zo nu en dan nog eens een kerkje in de as legt.

Maar als u de Belgische underground een beetje volgt (en dat doet u, want u leest niet voor niets Dark Entries) dan weet u dat Ashtoreth het project is van Antwerpenaar Peter Verwimp dat grossiert in minimale drones, maar net zo graag aan de slag gaat met elementen uit doom, folk, post rock en psychedelica en dit alles in een zoektocht naar een sjamanistisch perspectief.

Ashtoreth laat zich op deze release bijstaan door de mysterieuze Grey Malkin, die we kennen van het lichtjes fantastische The Hare And The Moon.

We hebben niet veel minuten speeltijd nodig om in te zien dat de combinatie van de doom folk van Grey Malkin en de sjamanistische, minimale drones van Ashtoreth perfect combineerbaar zijn, meer zelfs, in staat zijn een heel universum op zichzelf te schilderen.

Zo begint ‘I Am The Story’ met kabbelend water, dreigende soundscapes en troostende akoestische gitaarakkoorden.

Met de sirenenzang die als een ware Medusa de aandacht van de luisteraar meteen weet aan te grijpen, is de invloed van The Hare And The Moon tijdens dit nummer moeilijk te ontkennen.

Hoewel zonder tekst liet dit nummer zich inspireren door het gedicht met dezelfde titel van de Canadese dichteres Carmit Kordov.

Was dit nog vrij lichtvoetig (for what it’s worth) van aard, blijkt de verdere tocht van deze pilgrim steeds grimmiger te worden.

Zo heeft het rustgevende watergeklingel tijdens het titelnummer plaats gemaakt voor een ijzig snerpende wind, en onrustige voetstappen gaan perfect samen met de onheilspellende soundscapes.

Dat het nog akeliger kan, leren we halverwege onze tocht: zo horen we een fluisterstem tijdens ‘The Stars Turn Towards Their Ending’. We hebben het hier dan ook niet over het soort gefluister dat men als troostend kan ervaren, nee dit gefluister lijkt ontsproten uit de mond van een afzichtelijke heks/verdoemde/(of vul zelf maar een wezen in naar keuze). Al kan je ook zeggen dat hier de sjamanistische inslag van Ashtoreth hier voor het eerst expliciet zijn stempel weet te drukken.

De reisgenoten dienen na haar waarschuwing een ander pad te kiezen, wat resulteert in weemoedig gezang, en al even reflecterend gitaar- en vioolspel.

Deze keer een pad bezaait met ‘Bone, Leaf & Moss’. Bladeren en mos kom je in ieder bos wel tegen, die beenderen lijken er toch weer op te wijzen dat de bossen waarin deze pelgrims dwalen niet bepaald uitnodigen voor een ontspannende herfstwandeling.

Hoewel de tocht zoals u kan lezen voor onze pelgrims niet immer van een leien dakje verliep (waarmee we het opgeroepen verhaal bedoelen en dus absoluut niet de muzikale invulling ervan!!)

weet men uiteindelijk toch het einddoel te bereiken: ‘The Shivering Mountain’!

Met zijn ruim 15 minuten, duidelijk het sleutelnummer van deze opmerkelijke samenwerking.

Luister maar eens hoe de akoestische gitaar ook hier weer de aandacht opeist. Als overkoepelend genre voor dit album zijn we dan ook sterk geneigd de term gitaar ambient in de mond te nemen.

Maar ook de klagende Medusaklanken en al even klagende vioolpartijen (die telkens ze hier passeren het album nog dat beetje meer cachet geven) verdienen uw aandacht.

Het nummer is tevens een zeer mooi voorbeeld van wat er met minimalistische drones bedoeld wordt. Er gebeurt namelijk vanalles binnen dit kwartier maar het geheel is zo minutieus uitgewerkt, dat deze verschillen ook als erg natuurlijk aan ons voorbijkomen. Een kwartier lang kunnen boeien met 1 nummer, het is weinigen gegeven. Maar dat is dan buiten Ashtoreth en Grey Malkin gerekend.

De kans dat Pilgrim in ons eindejaarslijstje terecht komt, schatten wij vrij hoog in. De prijs voor beste Belgische release (ook al is deze release maar 50% Belgisch, in dit geval speelt dat geen rol) is bij deze al vrij zeker, en de meest gedraaide plaat van het jaar ten huize db is een andere titel die men op de mouw kan spelden, al kunnen we niet meteen zeggen of deze titel garant staat voor weinig windeieren in het mandje.

Rep u met andere woorden als de wiedeweerga naar Bandcamp!

Ashtoreth

Dimi Brands
19/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Programma Wave-Gotik-Treffen online

Het is nu echt aftellen geblazen. Over exact een week start in Leipzig het Wave-Gotik-Treffen, het grootste zwarte festival ter wereld. Na twee jaar afwezigheid om redenen die u intussen wel kent, is de 29ste editie een feit. Er worden niet minder dan 184 artiesten aangekondigd. Dat zijn er wat minder dan gewoonlijk, maar als je weet dat je ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Donder, Hel & Hagel viert kermis in de hel

In 2019 waren we laaiend enthousiast over 'Veel te lang beleefd geweest', het officiële debuut van de Leuvense anarchowavers Donder, Hel & Hagel. Het heeft even geduurd vooraleer er een opvolger aangekondigd werd, want in tussentijd is er uiteraard veel gebeurd. Een wereldwijde pandemie waarbij mensen opgesloten werden en ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Gert vindt het tijd voor meer solidariteit

U zal het nog vaak horen: Gert brengt in augustus een nieuwe plaat uit getiteld 'Alles is nog niet verloren'. Wat u kan verwachten? 18 protestliedjes waarin onderwerpen als ongelijkheid, oorlog, corona, migratie en mentaal welzijn de revue passeren. Om u alvast te doen uitkijken naar die plaat, die volgens ingewijdenen de beste Gert-plaat ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : R.I.P. Andrew 'Fletch' Fletcher, medeoprichter en keyboardspeler van Depeche Mode

Het voelt aan alsof het terug 2016 is > The Rapture all over again... Deze keer was het de beurt aan Andrew Fletcher, die de legendarische band Depeche Mode als bass- en keyboardspeler mee in de steigers zette. Samen met schoolkameraad Vince Clarke (later Yazoo en Erasure) was er eerst No Romance In China en na latere kennismaking ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2022 : Belgische parels op Sinner’s Day In Oostende

België is sedert de jaren 80 altijd al een notoire leverancier geweest van alternatieve muziek. Muziek die vaak wereldwijd op erkenning kon rekenen maar nooit echt sant in eigen land was. Enige erkenning volgt in het beste geval pas jaren of decennia later als de feiten het inzicht van de zeldzame professionele muziek journalist wel tot ...

lees meer...
INTERVIEW : Dubbelinterview met Feralia Planitia en Das Auge - ...dankzij onze overlappende smaak in muziek zijn we goed bevriend geraakt; muziek was onze cement, zeg maar…

Indien de naam Feralia Planitia, soloproject van Simona Dellamorte, u nog niks zegt dan verwijs ik u graag door naar de recensie van diens debuut EP (uitgebracht in 2021 door Desert Island Music) op deze site. Na dit dubbelinterview met Das Auge, soloproject van Hans Plasma, zal ze voor u nadien alvast geen onbekende meer zijn. Samen met de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Breaking Barriers: Pussy Riot, Hägar The Womb & Hetze - Punk is niet dood, of toch niet als het van Pussy Riot afhangt.

Pussy Riot is vandaag weer razend relevant. Sinds hun ontstaan voert Pussy Riot een kruistocht tegen Poetin, waardoor ze ook op de harde wijze konden kennismaken met het Russische repressieapparaat. Nu Rusland een ‘speciale militaire operatie’ begonnen is in Oekraïne, is de repressie tegenover andersdenkenden nog toegenomen. ...

lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...