casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

Ashtoreth / Grey Malkin
Pilgrim
Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Drone
19/09/2018 : Ashtoreth / Grey Malkin - Pilgrim
Reverb Worship  Reverb Worship
19/09/2018, Dimi Brands

Ashtoreth, het klinkt als een flink bespijkerde en gretig met corpsepaint besmeurde black metal band, die in zijn vrije tijd zo nu en dan nog eens een kerkje in de as legt.

Maar als u de Belgische underground een beetje volgt (en dat doet u, want u leest niet voor niets Dark Entries) dan weet u dat Ashtoreth het project is van Antwerpenaar Peter Verwimp dat grossiert in minimale drones, maar net zo graag aan de slag gaat met elementen uit doom, folk, post rock en psychedelica en dit alles in een zoektocht naar een sjamanistisch perspectief.

Ashtoreth laat zich op deze release bijstaan door de mysterieuze Grey Malkin, die we kennen van het lichtjes fantastische The Hare And The Moon.

We hebben niet veel minuten speeltijd nodig om in te zien dat de combinatie van de doom folk van Grey Malkin en de sjamanistische, minimale drones van Ashtoreth perfect combineerbaar zijn, meer zelfs, in staat zijn een heel universum op zichzelf te schilderen.

Zo begint ‘I Am The Story’ met kabbelend water, dreigende soundscapes en troostende akoestische gitaarakkoorden.

Met de sirenenzang die als een ware Medusa de aandacht van de luisteraar meteen weet aan te grijpen, is de invloed van The Hare And The Moon tijdens dit nummer moeilijk te ontkennen.

Hoewel zonder tekst liet dit nummer zich inspireren door het gedicht met dezelfde titel van de Canadese dichteres Carmit Kordov.

Was dit nog vrij lichtvoetig (for what it’s worth) van aard, blijkt de verdere tocht van deze pilgrim steeds grimmiger te worden.

Zo heeft het rustgevende watergeklingel tijdens het titelnummer plaats gemaakt voor een ijzig snerpende wind, en onrustige voetstappen gaan perfect samen met de onheilspellende soundscapes.

Dat het nog akeliger kan, leren we halverwege onze tocht: zo horen we een fluisterstem tijdens ‘The Stars Turn Towards Their Ending’. We hebben het hier dan ook niet over het soort gefluister dat men als troostend kan ervaren, nee dit gefluister lijkt ontsproten uit de mond van een afzichtelijke heks/verdoemde/(of vul zelf maar een wezen in naar keuze). Al kan je ook zeggen dat hier de sjamanistische inslag van Ashtoreth hier voor het eerst expliciet zijn stempel weet te drukken.

De reisgenoten dienen na haar waarschuwing een ander pad te kiezen, wat resulteert in weemoedig gezang, en al even reflecterend gitaar- en vioolspel.

Deze keer een pad bezaait met ‘Bone, Leaf & Moss’. Bladeren en mos kom je in ieder bos wel tegen, die beenderen lijken er toch weer op te wijzen dat de bossen waarin deze pelgrims dwalen niet bepaald uitnodigen voor een ontspannende herfstwandeling.

Hoewel de tocht zoals u kan lezen voor onze pelgrims niet immer van een leien dakje verliep (waarmee we het opgeroepen verhaal bedoelen en dus absoluut niet de muzikale invulling ervan!!)

weet men uiteindelijk toch het einddoel te bereiken: ‘The Shivering Mountain’!

Met zijn ruim 15 minuten, duidelijk het sleutelnummer van deze opmerkelijke samenwerking.

Luister maar eens hoe de akoestische gitaar ook hier weer de aandacht opeist. Als overkoepelend genre voor dit album zijn we dan ook sterk geneigd de term gitaar ambient in de mond te nemen.

Maar ook de klagende Medusaklanken en al even klagende vioolpartijen (die telkens ze hier passeren het album nog dat beetje meer cachet geven) verdienen uw aandacht.

Het nummer is tevens een zeer mooi voorbeeld van wat er met minimalistische drones bedoeld wordt. Er gebeurt namelijk vanalles binnen dit kwartier maar het geheel is zo minutieus uitgewerkt, dat deze verschillen ook als erg natuurlijk aan ons voorbijkomen. Een kwartier lang kunnen boeien met 1 nummer, het is weinigen gegeven. Maar dat is dan buiten Ashtoreth en Grey Malkin gerekend.

De kans dat Pilgrim in ons eindejaarslijstje terecht komt, schatten wij vrij hoog in. De prijs voor beste Belgische release (ook al is deze release maar 50% Belgisch, in dit geval speelt dat geen rol) is bij deze al vrij zeker, en de meest gedraaide plaat van het jaar ten huize db is een andere titel die men op de mouw kan spelden, al kunnen we niet meteen zeggen of deze titel garant staat voor weinig windeieren in het mandje.

Rep u met andere woorden als de wiedeweerga naar Bandcamp!

Ashtoreth

Dimi Brands
19/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...