casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Ashtoreth / Grey Malkin
Pilgrim Remix
Ambient - Dark Ambient - Drone - Ritual
30/12/2018 : Ashtoreth / Grey Malkin - Pilgrim Remix
Cursed Monk Records  Cursed Monk Records
30/12/2018, Dimi Brands

Laat ons meteen met de deur in huis vallen: wij houden doorgaans niet van remixen, laat staan van volledige remix albums. Daarentegen hebben we wel een gigantische boon voor het muzikale vernuft van Ashtoreth.

Zijn samenwerking met Grey Malkin (The Hare And The Moon), Pilgrim, was een van de platen die het muziekjaar 2018 opfleurde. Maar bezige bij Peter Verwimp (Ashtoreth) schudde nog meer moois uit de muzikale mouw het afgelopen jaar.

We lieten ons verder nog vertellen dat Pilgrim het eerste deel in een reeks samenwerkingen met de mysterieuze Grey Malkin zou zijn. Kwestie van goed nieuws kan dat wel tellen, lijkt ons.

Pilgrim was bovenal een digitale release, aangezien de gelimiteerde cd versie in een mum van tijd uitverkocht was.

Cursed Monk Records en Deer Trail Records slaan echter de handen in elkaar om dit kleinood terug in een fysiek formaat op de markt te brengen. Meer zelfs, men gaat voor een heuse dubbelaar, waarvan het tweede schijfje een, juist ja, remix album zal zijn.

We waren op voorhand reeds vrij zeker dat onze afkeer voor dit medium niet aangewakkerd zou worden, in de overtuiging zijnde dat Ashtoreth wederom met een “specialleke” zou afkomen.

En inderdaad, uit de vertrouwelijke cirkel van bevriende artiesten werd geplukt om te komen tot negen zeer eigenzinnige versies van de originele Pilgrim songs. (Pilgrim telt maar 5 tracks, bepaalde nummers krijgen dan ook meerdere bewerkingen: ‘Bone, Leaf & Moss’ blijkt de favoriet van de herwerkers, want dit nummer krijgen we maar liefst in 3 (totaal verschillende) versies te horen).

Een van deze versies komt van de hand van onze eigenste Peter De Koning in zijn TraumaSutra outfit. Voor de gelegenheid nodigde hij, net zoals hij dit live wel eens placht te doen, Peter Geysels uit. Zelf worden we maandelijkes geconfronteerd met ‘s mans geniale gekte, en wie Peter een beetje volgt op muzikaal gebied weet dat hij dit feilloos weet door te trekken in zijn muzikale composities.

Hetzelfde nummer wordt verder nog onder handen genomen door Stratosphere (Ronald Mariën, die ook voor Dirk Serries (Vidna Obmana) werkt) en door de Ierse drone/ritual ambient artiest Ruairi O’Baoighill (te ontdekken!!).

Zoals gezegd krijg je telkens weer verschillende versies te horen. Meteen de sterkte van dit remix album: de herwerkers tonen eerbied van het hun aangebodene, maar krijgen gelukkig evenveel eerbied terug in de zin dat hen de vrijheid werd geschonken om hun gang te gaan, en er zo als het ware hun eigen nummers van te maken.

Wanneer dat het geval is bij een remix album, dan spreken we van de uitzondering op de regel wat betreft onze aversie.

Ons favoriete nummer op Pilgrim was het lange, afsluitende ‘The Shivering Mountain’. Zowel Kepier Widow en Melmoth The Wanderer zijn van het zelfde idee.

De Ierse folk artiest David Colohan behoort, The Hare And The Moon indachtig, vermoedelijk tot het vriendenkringetje van Grey Malkin. Hij legt de hand op ‘The Stars Turn Towards Their Ending’.

Dark Entries zet natuurlijk graag de meewerkende Belgen in de spotlight: het Antwerpse Misantronics gaat voor ‘Pilgrim’ (en maakt er in een weg ‘Pilgrim Bones’ van), Distant Fires Burning boetseert niet alleen met het nummer ‘I Am The Story’ maar eveneens met de titel: ‘I Am The (Burning) Story (With Fires In The Distance)’ is het eindresultaat. Tot slot is er ook nog de Brusselse ambient rock van Wim Lankriets Syrenomelia die ‘The Stars Turn Towards Their Ending’ herwerkt (met zeer sfeervolle spoken word passage van Natalia Drepina).

Dit alles dus in een fraaie dubbelverpakking waarbij u het originele werk er nog eens bovenop krijgt, kwestie van het allemaal zelf ook eens te kunnen vergelijken. In de eindejaarslijstjes die ook hier lustig de kop opduiken zien we wat Belgische releases betreft (voorspelbaar) vaak namen als Whispering Sons, Your Life On Hold en A Slice Of Life. Ik spreek me niet uit over de kwaliteiten van deze bands, maar pleit ervoor uw aandacht ook eens te vestigen op een meer gewaagde keuze van eigen bodem. Haal dus Pilgrim in huis en ontdek zelf hoe het Ashtoreth (met hulp van Grey Malkin) met de vingers in de neus lukte om het tot in mijn eindejaarslijstje te schoppen.

Ashtoreth

Dimi Brands
30/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...