casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Ashtoreth & Chthonia
Throne Of Astrŏarchē
Dark Ambient - Drone - Ritual
17/05/2020 : Ashtoreth & Chthonia - Throne Of Astrŏarchē
Reverb Worship  Reverb Worship
17/05/2020, Dimi Brands

Er bestaan nog zekerheden in het leven. Zo vroegen we ons onlangs nog af hoe het nog zou zijn met Ashtoreth, het dark ambient project van Antwerpenaar Peter Verwimp dat de afgelopen jaren van zich liet spreken door een bijzondere vlijt aan de dag te leggen wat albums produceren betreft en meer nog door het feit dat hij eigenhandig het begrip overtreffende trap moeiteloos introduceerde in zijn muziek.

Onze gedachte was nog niet lang vervlogen of Peter contacteerde ons. Een jaar (ook al zal 2020 met stip de top bereiken in de categorie “kutjaren”) zonder een Ashtoreth release, ik dacht het niet!

Na eerder samengewerkt te hebben met Grey Malkin van The Hare And The Moon, No One, TCH en YHDARL breidt het Ashtoreth-netwerk zich op deze nieuwe langspeler verder uit. Deze keer richting Nieuw-Zeeland, alwaar Ashtoreth ons laat kennismaken met de mysterieuze Chthonia.

Een artieste die duidelijk in dezelfde sferen zweeft als onze landgenoot wat resulteert in een album waarbij niet alleen Ashtoreth’s netwerk maar ook zijn overtreffende trap verder uitgebouwd wordt.

Het duo laat ons kennismaken met een lang vergeten godin. Op de troon zit Astrŏarchē, de koningin van de sterren en haar spiegelbeeld dwaalt diep onder de zee. Maar niet alleen Zij staat centraal, het album werd opgedragen aan alle verborgen goden die verloren zijn gegaan in de oceaan van tijd.

‘Asir’ opent het ritueel waarbij de nadruk ligt op de stem. Peters keelzang enerzijds en de wendbare stem van Chthonia anderzijds. Ze fluistert, hijgt, vertelt en chant en in combinatie met de zware keelklanken ben je niet alleen meteen mee in hun ceremonie, begrippen als plaats en tijd blijken al snel met meer aan de orde te zijn.

Beide artiesten nemen ook ruim de tijd om onder je vel te kruipen: de nummers op dit album variëren tussen de 11 en 17 minuten. Hiervan is echter geen seconde te veel, Throne Of Astrŏarchē is zodanig sterk uitgewerkt dat er van langdradigheid of verveling nooit ofte nimmer sprake is.

‘Nehalennia’ is niet alleen het langste nummer op dit (digitale) album, we zien het ook graag aan als sleutelnummer. Dit om de simpele reden dat de diepe pulserende drones van Ashtoreth die de rituele stem van Chthonia ondersteunen resulteren in puur dark ambient vakmanschap.

We zijn nog maar halverwege (inderdaad, “slechts” vier nummers op dit album, al valt dat niet op te maken aan de speelduur) en zitten nu reeds met onze mond vol tanden.

‘Marmarospilia’ laat de stemmen achterwege, maar ook hier vermoeden we de inbreng van Chthonia in de ijle synthklanken te herkennen. Het nummer dat een duidelijke link legt naar het dungeon synth genre toont een nieuw gezicht van Ashtoreth, en het moet gezegd dat wat deze sjamaan in handen krijgt zo goed als zeker in een goudklompje verandert. Om mijn eerste zin te citeren: er bestaan nog zekerheden in het leven.

Met ‘Baetyl’ komt er een einde aan de ceremonie en zoals dat hoort bij een ritueel maakt men de cirkel rond. Ashtoreth haalt het diepste uit zijn keel, en we zien het als een mooie aanvulling op de vergelijkbare opener. Denk aan het immens populaire Heilung, maar dan met de nadruk op het muzikale en niet op de toeters en bellen die er live bijgesleurd worden.

We zagen in Ashtoreth een artiest die album na album steeds beter werd, en logischerwijs komt aan zo’n reeks onvermijdelijk ooit een eind. Dat moment is momenteel nog niet in zicht, integendeel.

Throne Of Astrŏarchē verschijnt digitaal, al zullen er ook 50 fysieke exemplaren op cd gedrukt worden.

Heeft u graag een exemplaar in handen wees er dan dus snel bij. Zelf pleit ik ook schuldig; ik behoor ook tot degenen die vasthouden aan iets tastbaars. Een album digitaal aanschaffen is iets wat ik niet snel (als het niet echt anders kan) zal doen. Behoort u ook tot dit (uitstervende?) ras, neem dan alstublieft van deze lotgenoot aan dat u wat Throne Of Astrŏarchē betreft met een meer dan gerust geweten uw principes even aan de kant mag schuiven. U zal het zich niet beklagen.

Throne Of Astrŏarchē tippen wij nu al als dé dark ambient plaat van 2020, want om dit te overtreffen lijkt ons onbegonnen werk.

Ashtoreth

Chthonia

Dimi Brands
17/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...