casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.237 items

   

Ashtoreth & Chthonia
Throne Of Astrŏarchē
Dark Ambient - Drone - Ritual
17/05/2020 : Ashtoreth & Chthonia - Throne Of Astrŏarchē
Reverb Worship  Reverb Worship
17/05/2020, Dimi Brands

Er bestaan nog zekerheden in het leven. Zo vroegen we ons onlangs nog af hoe het nog zou zijn met Ashtoreth, het dark ambient project van Antwerpenaar Peter Verwimp dat de afgelopen jaren van zich liet spreken door een bijzondere vlijt aan de dag te leggen wat albums produceren betreft en meer nog door het feit dat hij eigenhandig het begrip overtreffende trap moeiteloos introduceerde in zijn muziek.

Onze gedachte was nog niet lang vervlogen of Peter contacteerde ons. Een jaar (ook al zal 2020 met stip de top bereiken in de categorie “kutjaren”) zonder een Ashtoreth release, ik dacht het niet!

Na eerder samengewerkt te hebben met Grey Malkin van The Hare And The Moon, No One, TCH en YHDARL breidt het Ashtoreth-netwerk zich op deze nieuwe langspeler verder uit. Deze keer richting Nieuw-Zeeland, alwaar Ashtoreth ons laat kennismaken met de mysterieuze Chthonia.

Een artieste die duidelijk in dezelfde sferen zweeft als onze landgenoot wat resulteert in een album waarbij niet alleen Ashtoreth’s netwerk maar ook zijn overtreffende trap verder uitgebouwd wordt.

Het duo laat ons kennismaken met een lang vergeten godin. Op de troon zit Astrŏarchē, de koningin van de sterren en haar spiegelbeeld dwaalt diep onder de zee. Maar niet alleen Zij staat centraal, het album werd opgedragen aan alle verborgen goden die verloren zijn gegaan in de oceaan van tijd.

‘Asir’ opent het ritueel waarbij de nadruk ligt op de stem. Peters keelzang enerzijds en de wendbare stem van Chthonia anderzijds. Ze fluistert, hijgt, vertelt en chant en in combinatie met de zware keelklanken ben je niet alleen meteen mee in hun ceremonie, begrippen als plaats en tijd blijken al snel met meer aan de orde te zijn.

Beide artiesten nemen ook ruim de tijd om onder je vel te kruipen: de nummers op dit album variëren tussen de 11 en 17 minuten. Hiervan is echter geen seconde te veel, Throne Of Astrŏarchē is zodanig sterk uitgewerkt dat er van langdradigheid of verveling nooit ofte nimmer sprake is.

‘Nehalennia’ is niet alleen het langste nummer op dit (digitale) album, we zien het ook graag aan als sleutelnummer. Dit om de simpele reden dat de diepe pulserende drones van Ashtoreth die de rituele stem van Chthonia ondersteunen resulteren in puur dark ambient vakmanschap.

We zijn nog maar halverwege (inderdaad, “slechts” vier nummers op dit album, al valt dat niet op te maken aan de speelduur) en zitten nu reeds met onze mond vol tanden.

‘Marmarospilia’ laat de stemmen achterwege, maar ook hier vermoeden we de inbreng van Chthonia in de ijle synthklanken te herkennen. Het nummer dat een duidelijke link legt naar het dungeon synth genre toont een nieuw gezicht van Ashtoreth, en het moet gezegd dat wat deze sjamaan in handen krijgt zo goed als zeker in een goudklompje verandert. Om mijn eerste zin te citeren: er bestaan nog zekerheden in het leven.

Met ‘Baetyl’ komt er een einde aan de ceremonie en zoals dat hoort bij een ritueel maakt men de cirkel rond. Ashtoreth haalt het diepste uit zijn keel, en we zien het als een mooie aanvulling op de vergelijkbare opener. Denk aan het immens populaire Heilung, maar dan met de nadruk op het muzikale en niet op de toeters en bellen die er live bijgesleurd worden.

We zagen in Ashtoreth een artiest die album na album steeds beter werd, en logischerwijs komt aan zo’n reeks onvermijdelijk ooit een eind. Dat moment is momenteel nog niet in zicht, integendeel.

Throne Of Astrŏarchē verschijnt digitaal, al zullen er ook 50 fysieke exemplaren op cd gedrukt worden.

Heeft u graag een exemplaar in handen wees er dan dus snel bij. Zelf pleit ik ook schuldig; ik behoor ook tot degenen die vasthouden aan iets tastbaars. Een album digitaal aanschaffen is iets wat ik niet snel (als het niet echt anders kan) zal doen. Behoort u ook tot dit (uitstervende?) ras, neem dan alstublieft van deze lotgenoot aan dat u wat Throne Of Astrŏarchē betreft met een meer dan gerust geweten uw principes even aan de kant mag schuiven. U zal het zich niet beklagen.

Throne Of Astrŏarchē tippen wij nu al als dé dark ambient plaat van 2020, want om dit te overtreffen lijkt ons onbegonnen werk.

Ashtoreth

Chthonia

Dimi Brands
17/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuwe single voor Non-Alignment Pact

Dat we momenteel in bijzonder rare tijden leven is ondertussen al even een understatement. ‘Modern Times’ verbergen al veel langer hun ‘Secrets’. Alleen ‘The Future’ zal een antwoord bieden. De Nijmegenaren van Non-Alignment Pact vullen hun toekomst zelf in. En die begint uitgerekend vandaag, de dag ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Dark Stream Festival biedt een beetje soelaas voor het afgelaste Wave-Gotik-Treffen

Het Wave-Gotik-Treffen mag dan wel in het coronawater zijn gevallen, er is op zijn minst al één leuk alternatief dat in het mate van het mogelijke het WGT-concept virtueel probeert te vertalen. Er zijn heel wat performances uit een veelheid aan genres van bekende en minder bekende groepen, er zijn dj sets en zelfs lezingen. Als ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Ian Curtis, 15 juli 1956 – 18 mei 1980

Vandaag exact 40 jaar geleden, op 18 mei 1980, stapte Ian Curtis uit het leven. Hij hing zich op in de keuken van zijn huis in Macclesfield. Hij liet een woordje na voor zijn vrouw en kind: ‘At this very moment, I just wish I were dead. I can't cope anymore.’ Ian Kevin Curtis werd op 15 juli 1956 geboren in Stretford en ...

lees meer...
NIEUWS 17/05/2020 : For Greater Good...Unfolds

Voor velen was het een verrassing toen For Greater Good vorig jaar op de affiche van Trouwfest prijkte. Na de zeer lange stilte leek het Belgische dark ambient project een stille dood te zijn gestorven. Niets bleek minder waar, zo bewees men vorig jaar met verve in de Wommel. Tijdens het optreden werd ook wat nieuw materiaal gespeeld, en het ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...