casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Arctic Sunrise
When Traces End
Synthpop / Electropop
01/12/2016 : Arctic Sunrise - When Traces End
Echozone  Echozone
01/12/2016, Danny Quetin

Synthpop in Duitsland is zo iets als frituren in België, je komt het zowat op elke hoek van de straat wel tegen. We kunnen ons dan ook wel voorstellen dat het niet eenvoudig is om het kaf tussen het koren te scheiden. Om het verschil te kunnen maken. In zekere zin slaagt het duo Arctic Sunrise er wel wat in, mede door het gebruik van diverse laagjes die ze vakkundig verweven in hun sound.

Een sound ook wel die doet terugdenken aan wat de eighties muzikaal voortbrachten en met een thematiek die stemt tot nadenken.

Met When Traces End brengt Arctic Sunrise zijn tweede album uit in even zoveel jaren. Vorig jaar namelijk was er reeds A Smarter Enemy, dat al direct wereldwijd werd uitgebracht.

Het is vooral de voorliefde voor vintage synths van Steve Baltes die vooral zorgt voor het geluid dat Arctic Sunrise voortbrengt. Al willen ze helemaal niet retro klinken, ze maken wel gebruik van hun roots maar drukken er hun eigen stempel op. De vooruitgeschoven single Silent Tears geeft zo perfect weer wat we er mee bedoelen.

Al klinkt Arctic Sunrise totaal niet gedateerd, de oorsprong mag dan misschien wel refereren naar de opkomende synthbands van meer dan 30 jaar geleden, het totaalpakket klinkt verrassend actueel. Tell The Truth is zo’n voorbeeld, gebrouwen op vintage gear maar met een afdronk van hedendaagse tijden.

Qua thematiek gaat het zo wat alle richtingen uit, met zelfs een liefdesliedje onder de naam Forever Yours. De tegeldans voor dansende vlinders, maar net iets te gepolijst om van een meesterwerk te spreken. En als het thema handelt over de levenswandel van een psychopathische seriemoordenaar verwacht je eerder iets donker en duister. Zoals in Mine Forever, dat echter de kant kiest van het slachtoffer en alzo toch wel een neerslachtige kant meekrijgt.

Met een genre als synthpop wordt wel eens de nadruk op pop gelegd, en dat doet ook Arctic Sunrise op dit album. Denk aan Changing dat net zo goed van Robbie Williams had kunnen zijn. Al durven we nu en dan wel eens vergevingsgezind zijn.

Let it Rain is de paraplu van de weemoed, downtempo van karakter maar zich opofferend om het onheil van de wereld mee te dragen. En met een herkenbaar melodielijntje had Over Me iets nog niet eerder uitgebracht kunnen geweest zijn voor Alphaville. Al is het stemgeluid van Torsten Verlinden van een heel andere orde.

De titeltrack When Traces End is de vlucht uit het heden, het ontvluchten van de werkelijkheid, de zoektocht naar het escapisme.

Deze tweede plaat van Arctic Sunrise is niet meteen een dansplaat, heupwiegen volstaat, maar het volledig op de achtergrond verdrijven is ook niet nodig. Daarvoor zijn de lyrics bij momenten net iets te belangrijk. Als we de lofwoorden van het liefdesspel proberen te vermijden althans. In de val lopen is natuurlijk makkelijk, maar daar zondigt ieder van ons zich wel aan. A Lifetime To Disagree is de perfecte illustratie van het in de juiste lijn lopen van het dagdagelijkse leven.

Arctic Sunrise is dan ook net iets te voorzichtig om niet uit de bocht te gaan. The End Of Things probeert dan ook wat baldadig te zijn, maar loopt zichzelf wat vast in de ongeschreven regels van platgetreden paadjes.

Voortgedragen door synthi soundscapes zorgt Your Eyes voor het eindpunt, en loopt het spoor dood. When Traces End van Arctic Sunrise verdient zeker de nodige aandacht, al hoopten we op net wat meer effectieve daadkracht. De baard groeit wel maar voorlopig is het net wat meer dan een stoppelbaard.

Facebook

Bandcamp

Danny Quetin
01/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...