casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Arctic Sunrise
When Traces End
Synthpop / Electropop
01/12/2016 : Arctic Sunrise - When Traces End
Echozone  Echozone
01/12/2016, Danny Quetin

Synthpop in Duitsland is zo iets als frituren in België, je komt het zowat op elke hoek van de straat wel tegen. We kunnen ons dan ook wel voorstellen dat het niet eenvoudig is om het kaf tussen het koren te scheiden. Om het verschil te kunnen maken. In zekere zin slaagt het duo Arctic Sunrise er wel wat in, mede door het gebruik van diverse laagjes die ze vakkundig verweven in hun sound.

Een sound ook wel die doet terugdenken aan wat de eighties muzikaal voortbrachten en met een thematiek die stemt tot nadenken.

Met When Traces End brengt Arctic Sunrise zijn tweede album uit in even zoveel jaren. Vorig jaar namelijk was er reeds A Smarter Enemy, dat al direct wereldwijd werd uitgebracht.

Het is vooral de voorliefde voor vintage synths van Steve Baltes die vooral zorgt voor het geluid dat Arctic Sunrise voortbrengt. Al willen ze helemaal niet retro klinken, ze maken wel gebruik van hun roots maar drukken er hun eigen stempel op. De vooruitgeschoven single Silent Tears geeft zo perfect weer wat we er mee bedoelen.

Al klinkt Arctic Sunrise totaal niet gedateerd, de oorsprong mag dan misschien wel refereren naar de opkomende synthbands van meer dan 30 jaar geleden, het totaalpakket klinkt verrassend actueel. Tell The Truth is zo’n voorbeeld, gebrouwen op vintage gear maar met een afdronk van hedendaagse tijden.

Qua thematiek gaat het zo wat alle richtingen uit, met zelfs een liefdesliedje onder de naam Forever Yours. De tegeldans voor dansende vlinders, maar net iets te gepolijst om van een meesterwerk te spreken. En als het thema handelt over de levenswandel van een psychopathische seriemoordenaar verwacht je eerder iets donker en duister. Zoals in Mine Forever, dat echter de kant kiest van het slachtoffer en alzo toch wel een neerslachtige kant meekrijgt.

Met een genre als synthpop wordt wel eens de nadruk op pop gelegd, en dat doet ook Arctic Sunrise op dit album. Denk aan Changing dat net zo goed van Robbie Williams had kunnen zijn. Al durven we nu en dan wel eens vergevingsgezind zijn.

Let it Rain is de paraplu van de weemoed, downtempo van karakter maar zich opofferend om het onheil van de wereld mee te dragen. En met een herkenbaar melodielijntje had Over Me iets nog niet eerder uitgebracht kunnen geweest zijn voor Alphaville. Al is het stemgeluid van Torsten Verlinden van een heel andere orde.

De titeltrack When Traces End is de vlucht uit het heden, het ontvluchten van de werkelijkheid, de zoektocht naar het escapisme.

Deze tweede plaat van Arctic Sunrise is niet meteen een dansplaat, heupwiegen volstaat, maar het volledig op de achtergrond verdrijven is ook niet nodig. Daarvoor zijn de lyrics bij momenten net iets te belangrijk. Als we de lofwoorden van het liefdesspel proberen te vermijden althans. In de val lopen is natuurlijk makkelijk, maar daar zondigt ieder van ons zich wel aan. A Lifetime To Disagree is de perfecte illustratie van het in de juiste lijn lopen van het dagdagelijkse leven.

Arctic Sunrise is dan ook net iets te voorzichtig om niet uit de bocht te gaan. The End Of Things probeert dan ook wat baldadig te zijn, maar loopt zichzelf wat vast in de ongeschreven regels van platgetreden paadjes.

Voortgedragen door synthi soundscapes zorgt Your Eyes voor het eindpunt, en loopt het spoor dood. When Traces End van Arctic Sunrise verdient zeker de nodige aandacht, al hoopten we op net wat meer effectieve daadkracht. De baard groeit wel maar voorlopig is het net wat meer dan een stoppelbaard.

Facebook

Bandcamp

Danny Quetin
01/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...