casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Archaic Silence
The Land Of No Regrets (Страна Где Прошлого Не Жаль)
Gothic-metal - Symphonic Metal
06/12/2021 : Archaic Silence - The Land Of No Regrets (Страна Где Прошлого Не Жаль)
COD Noizes  COD Noizes
06/12/2021, Dimi Brands

Met The Land Of No Regrets van Archaic Silence komt COD Noizes met een naar hun maatstaven uniek album, of toch alleszins niet typisch te noemen in de catalogus van het Russische label waar je voornamelijk dark ambient/dark folk/industrial en black metal zal vinden.

The Land Of No Regrets is doordrenkt met Oud-Noorse mythologie en roept muzikale gelijkenissen op aan het werk van Bathory eind jaren 80, toen deze na een pioniersrol in de black metal dat nog eens overdeed met het viking metal genre en de Zweedse symfonische metalband Therion.

Op zich is dit nu ook weer niet zo’n wereldschokkend nieuws, al schuilt er wel een pittig addertje onder het gras bij deze Archaic Silence. Het onthult namelijk nieuwe facetten van een beroemd persoon. Achter het project schuilt Evgeny Nikitin, een werelberoemde operazanger (bas-bariton). Hij is een solist van het Mariinsky Theather die in het verleden al voor enige controverse zorgde.

Nikitin zou de titelrol in Wagners opera The Flying Dutchman zingen bij de opening van het Bayreuth Festival in 2012, wat hem de eerste Rus in de geschiedenis zou hebben gemaakt die daar een titelrol zou spelen. Maar dagen voordat het festival begon trok hij zich terug en werd vervangen door Samuel Youn. Reden: door Duitse media werden op stilstaande beelden van een video uit 2006/2007 tatoeages op Nikitins borst getoond. Deze suggereerde nazi-sympathieën, wat de zanger vervolgens ontkende. De belangrijkste controversiële tatoeage in de beelden was een gedeeltelijk bedekt hakenkruis dat volledig bedekt werd met een groot 8-puntig ster ontwerp. Hoewel overal ter wereld hierbij de alarmklokken gaan luiden, ligt het in Duitsland allemaal nog net ietsje gevoeliger waardoor men in Bayreuth dus terugtrok.

Nikitin heeft ten minste twee tegenstrijdige verklaringen over de kwestie vrijgegeven. Zo beschreef hij in Bayreuth het tatoeëren als een “jeugdfout” die hij maakte toen hij 16 jaar oud was. Ten tweede legde hij via de persdienst van het Mariinsky Theater uit dat een swastika nooit zijn bedoeling was geweest en dat de achtpuntige ster in fasen was samengesteld.

Wat er ook van zij, het lijkt achteraf toch vooral op een storm in een glas water wanneer optredens van Nikitin in een andere Wagner opera later in 2012 (met de Beierse Staatsopera) gepland blijven.

Nikitin geeft The Land Of No Regret zijn unieke stem mee maar bespeelde daarenboven zelf nog tal van belangrijke instrumenten (zoals bas, keyboards en percussie). Het was op deze manier dat zijn muzikale carrière een aanvang nam. Het was zijn eerste liefde om nummers te schrijven, te zingen en drums en gitaar te spelen bij verschillende heavy metal bands. Zijn vocale gave maakte echter dat hij een andere richting uitging.

Maar oude liefde roest niet en dat de link naar het theatrale bepaalde metal vertakkingen niet vreemd is maakte dat Nikitin het genre nooit echt vaarwel heeft gezegd.

The Land Of No Regret werd reeds zo’n tien jaar geleden opgenomen maar werd ‘in wacht gezet’ en wist tot op heden slechts stof te verzamelen.

Wat er met een flinke zucht door COD dus toch afgeblazen wordt, want zij waren van het oordeel dat dit album toch te speciaal was om verder in de vergetelheid te vertoeven.

Hoewel ik weinig met het genre heb, kan ik ze geen ongelijk geven. De stem van Nikitin is op zich al een attractie en de link naar Bathory en Therion (en in mindere mate ook Moonspell) die duidelijk hoorbaar is kan ik wel smaken.

Muzikaal wordt er wel bij sommige nummers net iets te veel beroep gedaan op keyboards. Daar waar ze vooral bij black metal bands met succes dienst doen als op de achtergrond opererende sfeermakers klinken ze hier net iets te prominent aanwezig. Gelukkig betreft het hier een minderheid van de 9 (lange) nummers. De orgel die op het einde van ‘The Forest’ wordt geplakt klinkt mooi maar komt vooral over als een gemiste kans want het had allemaal wel wat vloeiender geworden.

Symfonische metal en gothic metal zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden, het zijn uiteindelijk ook maar etiketjes. Logischerwijs vind je dan ook fans bij zowel het ene als het andere. Wie echter blijft vasthouden aan z’n geliefkoosde vakje en wanneer dat vakje gothic metal heet zal blij zijn wanneer halverwege het album zangeres Anna Mironova haar opwachting maakt en het reeds aanwezige gothic getinte gehalte van deze viking metal middels haar hoge stem nog verder de hoogte injaagt. Zo krijgt een nummer als ‘The Funeral Bonfire’ (onderverdeeld in twee delen) een Nightwish injectie en is er met het tromgeroffel in het eerste deel en akoestische gitaren in het tweede alsnog een link naar het dark folk genre waarvan we COD voornamelijk kennen. Ben je niet vies van een uit de kluiten gewassen portie epische theatraliteit geef dan dit opmerkelijke (uitgestelde) Russische debuut zeker een kans.

Dimi Brands
06/12/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...