casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Arcana Obscura
Restless Dreams
Electro - Ethereal / Heavenly Voices - Tribal / Ritual
07/08/2020 : Arcana Obscura - Restless Dreams
Consequence Records  Consequence Records
07/08/2020, Dimi Brands

Wetenschappelijk onderzoek is er, voor zover we weten althans, nog niet naar gedaan, maar uit ervaring leerden wij dat mensen die de muziek van Qntal kunnen smaken ook niet bepaald vies zijn van het bredere gothic genre, en omgekeerd.

Ben je ook zo iemand die niet de neus ophaalt voor een mengelmoes van middeleeuwse sferen, beats en gothische sferen, steek dan gerust je licht eens op bij het Duitse Arcana Obscura.

Een naam die bij velen wellicht een belletje doet rinkelen, want deze groep is reeds actief sinds 1990. Aanvankelijk actief in het experimentele veld (met invloeden als Tangerine Dream, Brian Eno, Vangelis) om gaandeweg te evolueren naar een meer door de tachtiger 80 electronica (Kraftwerk, Cabaret Voltaire, DAF). Toen in 2010 Lemuria verscheen, vond bezieler Thomas Gäbhard de tijd rijp voor een nieuwe invalshoek: in plaats van de eerder kille composities uit het verleden liet hij zich inspireren door oosterse mystiek die het geluid van zijn Arcana Obscura en dromerige en etnische sfeer meegaven.

Met het toevoegen van sfeervolle vrouwelijke vocalen leek het langlopende project een tweede adem gevonden te hebben, al bleef het na Lemuria lange tijd stil. Met Tempus werden in 2017 wel nog oude nummers in het nieuwe AO-jasje gegoten en datzelfde jaar nog werd het lange wachten uiteindelijk toch beloond: 2000 Miles bleek het opgebrachte geduld wel degelijk waard geweest te zijn.

De AO-trein lijkt ondertussen terug stevig op de rails te staan, want dit jaar werd eveneens de goed gevulde EP (6 nummers, 30 minuten) Restless Dreams uitgebracht. Het titelnummer is alvast een perfecte warmmaker voor een nieuw album. Een mening die bevestigd wordt wanneer we op het einde van de EP nog een alternatieve remix van het nummer in kwestie te horen krijgen.

Hiernaast valt er nog tal van lekkers te rapen: een remix van ‘Batao Muje’ bijvoorbeeld, dit door zangeres Tímea Göghová gedragen nummers was reeds een van de smaakmakers op 2000 Miles, en heeft enkele jaren na datum nog heus niets aan glans moeten inboeten.

‘Essence Of Fear’ roept vergelijkingen op met onze landgenoten van Dark Poem, ja zelfs de ritual ambient van Hybryds komt bij momenten aardig in de buurt. Ook in de remix van ‘Hymn To The God Of Fire’, een toegankelijk samengaan van ritual en beats, eisen de vocale capriolen van Andrea Bannert en Betty Baindl de hoofdrol. Voor zover we weten is ook ‘Sacred Places’ een nieuw nummer, waarbij middels een dreigend orgel een beklemmend horrorsfeertje aan de rituele klanken meegegeven wordt. De factor originaliteit is bij Arcana Obscura een absoluut pluspunt, iets wat we van de Qntals van deze wereld nog moeilijk kunnen zeggen.

Restless Dreams maakt ons klaar voor een opvolger van 2000 Miles, waarbij we enkel kunnen hopen dat we er deze keer niet zo lang op zullen moeten wachten.

Arcana Obscura

Dimi Brands
07/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...