casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Arcana Obscura
2000 Miles
Electro - Ethereal / Heavenly Voices - Ethnic - Medieval - Tribal / Ritual
22/04/2018 : Arcana Obscura - 2000 Miles
Consequence Records  Consequence Records
22/04/2018, Dimi Brands

Collega Paul Van De Gehuchte gaf onlangs het achtste album (Nachtblume) van Qntal maar liefst negen sterren. Luisterend naar dit album hoor ik vooral veel krampachtige pogingen om nog eens een clubhit als ‘Ad Mortem Festinamus’ of een ‘Omnis Mundi Creatura’ van Ernst Horns (ex Qntal) andere project Helium Vola neer te zetten. Ik wist meteen weer waarom ik reeds na twee albums Qntal niet meer volgde. Live, zoals enkele jaren terug op Black Easter, wist Qntal me dan beter te bekoren.

Vergelijkbaar verhaal maar dan omgekeerd: het Bulgaarse Irfan, hoewel ze zoals zo veel van dit soort bands klinken als een loepzuivere kopie van Dead Can Dance, klinkt op plaat behoorlijk opwindend, maar live heb ik zelden zo een slaapverwekkende vertoning gezien.

Het blijven de pijnpunten in dit genre: enerzijds een boeiende plaat maken die voor de verandering niet klinkt alsof DCD nog iets op de wereld hebben losgelaten en anderzijds een podiumprestatie leveren die langer blijft hangen dan 5 minuten.

Gelukkig is er Arcana Obscura die ons meer dan een handje helpt in onze zoektocht.

Zittend in de tuin met een brandende lentezon die een seizoen vooruit lijkt te lopen en dicht tegen de 25 graden aanleunt, is 2000 Miles, de laatste release van deze Duitse formatie een godsgeschenk.

De warme zonnestralen in combinatie met de zeer tribaal aandoende klanken en oriëntaalse gezangen verplaatst ons in gedachten naar de weide van het Nederlandse Castlefest. Arcana Obscura is het soort band dat we daar graag eens aan het werk zouden zien (past ook helemaal in het concept daar), liever dan voor de zoveelste keer Faun, Omnia of Rastaban.

2000 Miles verscheen heel kort na de compilatie Tempus, maar een echt volwaardig kunnen we ook 2000 Miles bezwaarlijk noemen. Naast enkele nieuwe nummers (‘Heaven And Hell’, ‘Agba Wäeh’ en titeltrack ‘2000 Miles’) krijg je hier verder nog 8 herinterpretaties van oude nummers, die hier in talen als Farsi (Perzië, nu Iran), Urdu (Pakistan), Yoruba (West-Afrika), Roemeens, Hongaars en Bulgaars gebracht worden.

U kon al lezen in de review van Tempus dat de donkere electro invloeden van weleer tegenwoordig eerder uitzondering dan regel zijn in de muziek van Arcana Obscura. We zijn er niet rouwig om, want hoewel erg goed van in den beginne, hebben ze deze nieuwe wending in hun carrière meer dan vakkundig onder de knie.

Hoewel op de website van de band zelf sprake is van andere bandleden als Betty Baindl en Andrea Bannert waren het enkel hoofdman Thomas Gäbhard en zangeres Timea Göghova die de studio indoken om dit materiaal in te blikken.

Bij de zweverige, op het randje van klagerige, zang van Göghova en de tribale/rituele klanken die elektronische invloeden met mondjesmaat toestaan, denken we meteen aan Only Darkness, de laatste plaat van Hybryds. Ook vallen er gelijkenissen te trekken met Inkubus Sukkubus, vooral qua sfeer dan, want gitaar en drumcomputer zijn gelukkig in geen mijlen te bespeuren! Achteraf zag ik in de bespreking van Tempus dat Kurt met dezelfde namen smeet, waaruit we dus kunnen concluderen dat ze er behoorlijk uitspringen.

Hoog tijd dat deze Duitsers uit de ‘obscuriteit’ treden, want nummers als ‘Batao Muje’ met zijn opzwepende percussie en knappe vocalen is een track die je gehoord moet hebben. Evenals nummers gelijk ‘Desert Of Pain (Reborn)’ en het nieuwe ‘Heaven And Hell’ die perfect de brug slaan tussen het oude (electro) en nieuwe (zweverig en tribaal) gezicht van deze veelzijdige band. En dit mijlenver weg van ‘Ad Mortem Festinamus’: eat your heart out, Qntal!

‘Feeling Good’, vooral bekend in de versie van Nina Simone, uit de musical ‘The Roar Of The Greasepaint-The Smell Of The Crowd (1964) krijgt voor de gelegenheid van dit album ook nog een Arcana Obscura behandeling.

Normaal gezien loop ik niet zo warm voor het medieval genre, maar een frisse variant als deze gaat er altijd wel in.

Ben je net als ik van mening dat al deze bands net iets te veel op elkaar lijken, wend je dan als de wiedeweerga tot Arcana Obscura die naar mijn bescheiden mening wél beschikken over die oh zo belangrijke extra factor originaliteit.

Arcana Obscura

Dimi Brands
22/04/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...