casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.519 items

   

Antwood
Sponsored Content
Dubstep - Experimental - Witch House
25/02/2018 : Antwood - Sponsored Content
Planet Mu  Planet Mu
25/02/2018, Dimi Brands

Omdat we niet goed wisten wie zich aan deze cd zou wagen, schuifden we hem maar in handen van collega Kurt Ingels, voor wie een grote stapel promo cd’s synoniem is voor een geslaagde redactievergadering.

Geen goede zet zo bleek, want al snel keerde het plaatje terug onze richting uit, met de woorden dat onze meest schrijvende redacteur (tot op heden koploper met een totaal van 1361 reviews) hier geen zinnig woord over kon zeggen.

Bij afwezigheid van Peter De Koning, altijd te vinden voor een portie (quasi) onbeluisterbare shit was ik de volgende in rij die het meest in aanmerking kwam om deze zware taak op mij te nemen, en trachten te slagen in wat de heer Ingels maar niet scheen te lukken.

Over de muziek van Antwood gaan we het later hebben, sta ons toe eerst wat achtergrondinformatie over Sponsored Content weer te geven.

De man achter Antwood, de Canadees Tristan Douglas, ontdekte een goed jaar geleden dat het fenomeen ASMR, dat hij eerder al gebruikte in zijn muziek als een folietje, een redelijk effectief slaapmiddel was voor hem.

Zelf was ik niet vertrouwd met ASMR, en opzoekwerk leerde me dat YouTube vol staat met filmpjes die mensen die open staan voor deze sensitiviteit op hun wenken bediend. ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en wie er gevoelig voor is, kan een ‘braingasm’ ervaren bij het horen van zacht gefluister, gekraak, tikkende nagels tot het geluid van een pen op papier. Een fenomeen waarbij mensen door bepaalde audiovisuele prikkels een tinteling in hun achterhoofd voelen, die zich kan verspreiden naar de rug en armen en soms gepaard gaat met het zien van lichtflitsen.

Omdat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, weet niemand precies hoe lang ASMR al bestaat, wat het veroorzaakt, waarom sommige mensen er wel en sommigen er niet gevoelig voor zijn, of hoeveel mensen het hebben.

Maar ook mensen die het gevoel niet ervaren kijken naar de video’s om, zoals het geval is bij Douglas, te ontspannen en makkelijker in slaap te vallen. ASMR is dan ook een heuse hype op YouTube: wanneer je de term intypt krijg je maar liefst 10 miljoen resultaten, en de populairste video’s kregen reeds meer dan 2 miljoen views.

Een interessant fenomeen, en zonder een noot gehoord te hebben van Sponsored Content, hebben we al iets bijgeleerd.

Maar het is niet alleen de fascinatie, en uiteindelijke verslaving, voor deze filmpjes die er voor zorgde dat Douglas deze plaat maakte.

Toen hij ontdekte dat een populaire ASMR YouTuber aankondigde dat ze van plan was om reclame te verwerken in haar videos. Of zoals we horen bij de sample tijdens ‘Sublingual’: “I work directly with brands and only brands that I like and that I would personally use and that I think you guys would actually care about. And work with them to integrate their products or servive into my regular content.

Iets wat bij hem in het verkeerde keelgat schoot aangezien deze advertenties een target zou zijn voor kijkers (zoals hijzelf) die kwetsbaarder zijn in hun semi-helderde staat van bewustzijn dan bewustere kijkers.

Wat meteen de titel van Antwoods tweede album verklaart: subversieve reclame is alomtegenwoordig en online inhoud is door en door gecommercialiseerd. ‘Disable Ad Blocker’, dat Sponsored Content aftrapt is meteen een schoolvoorbeeld: verknipte klanken, ASMR geluiden en merknamen zoals PayPal, later op het album komt ook nog de McDonalds slogan (grappig herleid tot ‘I’m Lovin’ I.T.’) en ook Facebook (wiens Mark Zuckerberg verschillende gesampled wordt) krijgt een veeg uit de pan.

Over het concept achter de plaat zijn we enorm te spreken, en na een tijdje beviel ook de muzikale uitvoering ons wel (het was ook hier geen liefde op het eerste gezicht). Deze muziek lijkt nog het meest op extreem opgefokte dubstep en neemt de proporties aan van een filmtrailer waarbij de gefragmenteerde vorm overduidelijk oog heeft voor spanning, mysterie en ambiguïteit. Ook zijn we te spreken over het (post) apocalyptische sfeertje dat boven de nummers zweeft: luister maar eens naar de klanken die doen denken aan verknipte R&B (‘ICU’) of de vervormde stemsamples die om de haverklap op het album opduiken.

Witch house liefhebbers kunnen wellicht wat met het hobbelende ‘Commodity Fetish Mode’, wij vinden het nummer helaas een beetje een spelbreker wegens een gebrek aan dreiging tussen de andere nummers die meer beklijvend klinken (luister eens naar die mitrailleur beat tijdens ‘The New Industry’!).

Maar als hier een sticker opgeplakt moet worden, is het die met het woord ‘weird’: ‘Don’t Go’ klinkt als Darth Vader die zich aan een gevoelig liefdeslied waagt, en bij ‘Human’, versnelde beatloze happy hardcore die rechtstreeks uit Azië lijkt te zijn overgevlogen (horen is geloven) tovert het beeld van een psycho Hello Kitty voor onze geest.

Er valt dus heus wat te vertellen over deze plaat, en hoewel het muzikaal niet onze meug was, zijn we toch enorm gefascineerd door Sponsored Content.

Antwood

Dimi Brands
25/02/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 2 - Neem er een loopje mee.

Ondanks onze warme oproep om toch wat massaler op het appel te verschijnen, moesten we bij het betreden van de Zappa tot onze teleurstelling vaststellen dat deze in dovemansoren was gevallen. Een spijtige zaak, zowel voor de organisatie, maar in de eerste plaats voor de afwezigheden, die, getuige de klinkende namen die vandaag op de Black ...

lees meer...
NIEUWS 23/04/2019 : Gothic USA!

Hoor ik daar een klaagzang? Er wordt geen gothic (rock) meer gemaakt? Foei. Gelukkig is er nog Oskar Terramortis, tegenwoordig labelbaas van het post gothic label, die voor ons eventjes 45 jawel, 45 actuele Amerikaanse acts uit het genre (interpreteer dit ruim en donker) op een rijtje zet en dit zomaar eventjes via bandcamp gratis en legaal ...

lees meer...
FOTO'S : Goethes Erben - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Daemonia Nymphe - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Jo Quail - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 1 - De fun, de hits.

Black Easter, in het verleden was het tweemaal het door ons erg gesmaakte muzikale paradepaardje van Dark Entries webmaster/mede Peek-A-Boo oprichter Ward de Prins. Ward overleed vorig jaar geheel onverwacht, en wat zou er mooier zijn qua eerbetoon aan deze prachtige persoon dan nog eens een keertje zijn festival te laten doorgaan ter zijner ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Pasen dit jaar garantie voor een ei-vol weekend.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Paashaas dit jaar heel wat evenementen in België rondgestrooid heeft. In uw zoektocht naar de lekkerste eitjes helpen we u graag een handje middels dit beknopte overzicht. (vrijdag 19 april) In JH De Wommel kan je dit weekend drie dagen lang genieten van het beste wat het minimal wave genre te ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Met Dark Entries gratis naar Nederland!

Het duurde een beetje langer dan voorzien, maar binnenkort zal de vernieuwde locatie van de Maastrichtse club de Muziekgieterij dan toch de deuren openen. Voor het allerlaatste evenement in de ‘oude’ Muziekgieterij slaat men aldaar de handen ineen met Linke Soto en EPM Music om met een affiche voor de dag te komen die de liefhebbers ...

lees meer...
NIEUWS 18/04/2019 : Angels of Liberty leeft nog een beetje ....

18 april 2017 verliet bezieler en zanger Voe Saint-Claire van Angels Of Liberty ons... Veel te vroeg. De groep deed mijn gothic rock minnend hart weer sneller bonzen met het fantastische debuut “Pinnacle Of The Draco” (2012), oorspronkelijk uit op het eigen Secret Sin label, dat bol stond van de klassiekers. Tenminste, in een rechtvaardige ...

lees meer...
INTERVIEW : EVI VINE - Er zijn wel een paar verhalen, maar mijn lippen zijn verzegeld… Misschien voor bij een biertje of zo…

Wie haar nog niet gespot had op Joy Division-tribute A Change of Speech… en haar eerste album …and so the morning comes gemist had, die kon Evi Vine in 2016 ontdekken op het Black Easter Festival in Antwerpen, waar ze haar tweede album Give Your Heart To The Hawks voor kwam stellen. Tijdens die editie speelden 2 artiesten het ...

lees meer...
NIEUWS 14/04/2019 : Gedonder in Kinky Star.

Onlangs mochten wij tot onze grote vreugde kennismaken met het nieuwe Belgische duo La Merde. Hun eerste cassette Dood En De Merde liet een verpletterende indruk achter bij uw recensent van dienst die niet toevallig hoog oploopt met The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud en soortgelijke “wereld-serpenten”, net het straatje waarin ...

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: ASHTORETH - Doordat er verschillende elementen in mijn muziek zitten weet ik mensen uit verschillende underground stromingen aan te spreken.

Als er een naam is binnen de Belgische underground waaraan je de laatste tijd onmogelijk ontsnappen kan, is het wel die van Ashtoreth. Hoewel Peter Verwimp nog maar enkele jaren onder deze noemer naam begon te maken in het dark ambient genre, wist hij zich al heel snel op te werken tot een naam om rekening mee te houden. Op de productiviteit ...