casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Angèle David-Guillou
A Question Of Angles
Hedendaags klassiek
16/12/2020 : Angèle David-Guillou - A Question Of Angles
Village Green  Village Green
16/12/2020, Dimi Brands

Stel je voor dat groepen als Mercury Rev of Pink Floyd bij aanvang van hun carrière besloten om klassieke muziek te maken.

Dan heb je in een notendop een idee van de muziek die je van Angèle David-Guillou mag verwachten op haar derde worp A Question Of Angles.

Hierop zes hedendaags klassieke nummers die zodanig ingenieus in elkaar steken waardoor ze deze psychedelische/progressieve vergelijking kunnen doorstaan.

Dit is zonder twijfel haar meest ambitieuze project tot nu toe, aangezien de composities met meerdere ensembles een dynamisch filmisch contrapunt vormen voor haar contemplatieve lockdown EP Sans Mouvement, die gebaseerd was op een live-opname uit 2017 van het orgel in de Union Chapel.

A Question Of Angles is een album met levendige instrumentale muziek gecentreerd rond twee hoofdensembles, een saxofoonoctet en een strijkerseptet, die stutten en glijden in ritmische dansen, waarvan de texturen zijn geïnspireerd door het samenspel tussen illusie en realiteit, met name het magisch realisme van de films van Jean Cocteau.

David-Guillou speelde met het idee om dit te vertalen naar muziek: het maken van iets groots en gewaagds, maar evenzeer iets waarvan je niet zeker weet wat je hoort. Dit concept werd uitgebreid naar de albumhoes, die een foto met meerdere portretten bevat die op het eerste gezicht een nep compositie lijkt te zijn, maar in feit zorgvuldig in het echt werd gemaakt.

De gedurfde opener ‘Valley Of Detachment’ komt binnen met bruisende saxofoons in pulserende frasen, gevolgd door ‘Absolutely Not’, dat vibrationele basklarinetten koppelt aan zacht wervelende piano die kransen van stemmen en opklimmende snaren naar binnen trekt. In ‘Akrotiri’ beweegt een solo-cello als een hoofse danseres, waarbij de maatsoorten in in elkaar grijpende patronen wisselen. ‘Forgetting Trees’ speelt ook met ritme, maar spreekt in zinnen die meer aandoen als eb en vloed, met herhalende frasen in fagot en fluit, voordat ‘Quid Pro Quo’, met zijn gelaagde koor en bastrombones, naar een daverende finale zweeft.

Saxofoons en bastrombones zijn essentieel voor het geluid van het album. David-Guillou’s gebruik van deze instrumenten doet denken aan de meest uitbundige composities van Michael Nyman en de dynamische neo-barokke ritmische patronen van Moondog, terwijl de omgang met onconventionele maatsoorten de verontrustende sfeer van de soundtracks van componist Giovanni Fusco voor de films van Alain Resnais (Hiroshima Mon Amour, La Guerre est Finie...) weerspiegelt.

Sporadisch moesten we bij het beluisteren van A Question Of Angles aan de instrumentale klassieke stukken denken op Sopor Aeternus’ Dead Lovers Sarabande, doch verdere gothic relevantie heeft dit werkje niet bepaald.

Angèle David-Guillou

Dimi Brands
16/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...