casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.585 items

   

Amber Asylum
Sin Eater
Doom - Ethereal / Heavenly Voices - Neoklassiek - Post Rock
23/02/2016 : Amber Asylum - Sin Eater
Prophecy Productions  Prophecy Productions
23/02/2016, Dimi Brands

Amber Asylum, het gezellige vrouwenclubje gecentreerd rond de figuur van Kris Force dat al actief is sinds halverwege de jaren 90 van het vorige millennium, heeft met Sin Eater zijn achtste studioalbum klaar.

Ik kende Amber Asylum aanvankelijk vooral dankzij violiste Annabel Lee, die ook de strijkstok hanteert bij Blood Axis, en tevens even deel uitmaakte van Amber Asylum, alsook van een samenwerking met Sol Invictus.

Sin Eater pakt verder de draad op waar ze hem bij de vorige twee albums liet liggen: het met drums en zware bassen doorspekte Garden Of Love (2005) en Still Point (2007), die een verrassend huwelijk aangaan met de klassieke snaarmelodiëen uit het rijke verleden van de band uit Californië.

Wat op het eerste gehoor dus klinkt als neoklassieke, met heavenly voices doorspekte muziek, krijgt ook hier door het stevige drumwerk een karakter dat haast aan postrock doet denken.

Een soort postrock die uiterst origineel klinkt, want dit genre had ik nog niet gehoord vanuit deze invalshoek.

U kijkt immers misschien vreemd op wanneer je zoals hier bij de genre-omschrijving doom, heavenly voices, neoklassiek en postrock broederlijk hand in hand ziet gaan.

Anderzijds mag deze potpourri van stijlen niet echt verbazing wekken, want Force werkte in het verleden al samen met Neurosis en Swans.

Sin Eater is een log beest (8 track, goed voor een dik uur muziek) dat traag op gang trekt. Op intro ‘Prelude’ komen de klassieke snaarinstrumenten langzaam de hoek om piepen, om eenmaal gestemd naadloos over te gaan in het prachtige ‘Perfect Calm’ alwaar ze gezelschap krijgen van melancholisch engelengezang.

‘Beast Star’ blinkt ook uit in traagheid, doch deze lang aanslepende nummers zijn een streling voor het oor, als je ze de tijd geeft om volledig open te bloeien. Ook hier valt de mooie zang meteen. Gaandeweg bereikt men een climax middels een drum die steeds prominenter aanwezig tracht te zijn, waardoor het nummer haast doom-achtige proporties krijgt.

Op ‘TOT’ valt de verrassende gelijkenis met een band als Neurosis op, wie de samenwerking nog niet gehoord heeft, kan bij een nummer als dit zich al een voorstelling maken van hoe Neurosis zou klinken als ze de gitaren zouden omwisselen voor klassieke snaarinstrumenten. Mede weer door het drumwerk, leunt deze postrock in al zijn epiek haast tegen postmetal aan, je moet het gewoonweg horen om het je te kunnen voorstellen. Feit is, dat dit veel angstaanjagender klinkt dan een hele school metalbands samen. Knap in ‘TOT’ is ook de tempoversnelling, alwaar de snaarinstrumenten een epische strijd aangaan met de drums, als trokken ze gezamenlijk ten strijde....

‘Harvester’ is wederom een trage doom sleper, waarin de pracht van de violen je helemaal doet wegdromen, en een fantastische begeleiding zijn voor de vocale klank der sirenen.

‘Paean’ is een kort interludium dat ons moet klaarmaken voor het grandioze sluitstuk van de plaat, het bijna 13 minuten durende ‘Executioner’ en afsluiter ‘Sin Eater’ (bijna 12 minuten). Op deze afsluiter (‘Sin Eater’) worden de klassieke instrumenten electronisch gemanipuleerd wat ook een verrassend eindresultaat oplevert.

Een plaat maken waarvan het gros van de nummers rond de tien minuten grens zit (of deze zelfs overschrijdt) maar die toch geen seconde weet te vervelen, het is niet veel artiesten gegeven.

Zo weet Amber Asylum een album te brouwen, dat door zijn tergend trage aanpak tijd nodig heeft, maar eens volledig opgenomen als een hoogst exclusieve, explosieve cocktail klinkt; die zowel liefhebbers van dark folk, heavenly voices, postrock, neoklassiek, doom en postmetal zal weten te bekoren, en dat is een puike prestatie op zich!

Amber Asylum

Dimi Brands
23/02/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/05/2019 : Darkdweller reist straks af naar Leipzig en hoopt van u hetzelfde. Hier zijn gratis tips!

Tip 1. indien u nog twijfelt, doen, kies voor een vakantie / city trip met Pinksteren naar het mooie, groene en historisch relevante Leipzig. Weerbarstig lief of vrouw? Doe alsof u neus bloedt u weet zogezegd van niets want er zijn nog tickets beschikbaar aan de kassa en als je er dan toch bent... U vindt trouwens een ticket stalletje recht ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2019 : Al die willen te kaap'ren varen...

Hoewel het legendarische Cold Meat Industry label al sinds 2014 op apegapen ligt, vond men het in 2017 toch wel gepast om de 30ste verjaardag van hun bestaan te vieren. In stijl, in dit geval met een tweedaags festival en een heleboel acts die het mede dankzij dit kwaliteitslabel tot grote namen wisten te schoppen. Wie er bij was daar ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2019 : Het WGT elftal van Dimi Brands.

Nog een tweetal weekjes en de jaarlijkse bedevaart naar Leipzig kan een aanvang nemen, geef maar toe dat u er weer een gans jaar naar heeft uitgekeken. Ondergetekende stuurt dit jaar zijn kat, maar laat niet na zijn persoonlijke elftal mee te geven, kwestie dat u niet bezwijkt aan keuzestress. 1.CAMERATA MEDIOLANENSE Italiaans ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/05/2019 : Second Still exclusief in Retie

De Westkust van de US of A weet schoon volk tot zijn inwoners te tellen. Paraderend langs de Hollywood Boulevard onder het alziend oog van de paparazzi. Al zien we een band als Second Still er weinig last van te weten ondervinden. Bijzonder straf dan weer wel in de postpunk / coldwave-subcultuur waarin ze zich als trio al enkele jaren ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2019 : Here are the young men... RIP Ian Curtis

Vandaag, 18 mei, is het exact 39 jaar geleden dat ene Ian Curtis zich, op 23 jarige leeftijd, van het leven beroofde. Het was allicht geen nieuws geweest ware het niet dat deze Ian Curtis frontman en zanger/tekstschrijver was bij beeldenstormers Joy Division die aan de vooravond stonden van de grote doorbraak en een eerste Amerikaanse toer. “Closer”, ...

lees meer...
FOTO'S : Praga Khan - @ YAP Leopoldsburg, 11/05/2019 daar Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: PANTSER FABRIEK - Het werkt inderdaad motiverend om op te mogen treden in het land van Front 242!

Op de affiche van Trouwfe(e)st ligt de nadruk ontegensprekelijk op de genres dark ambient, dark folk en waagt men ook graag een uitstapje naar het meer industriële genre. De naam van het Nederlandse Pantser Fabriek kwam dan ook als een verrassing. Deze pure EBM act is een project van Willem Witte, die we kennen van zijn neofolk alias ...

lees meer...
FOTO'S : De Klinke - @ MysteriA Fantasy-Fair Aarschot, 04/05/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : La Lune Noire - @ MysteriA Fantasy-Fair Aarschot, 04/05/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : 10 JAAR DER KLINKE - Mijn eerste vrouw zei me ooit dat echte kunst ontstaat uit het lijden van de ziel. Gelijk heeft ze.

Der Klinke blaast tien kaarsjes uit. Dat doen ze met een geschenk aan hun fans: een nieuwe plaat 'Decade' met daarop een aantal herwerkte versies van nummers uit hun eerste decennium, een aantal remixen en zelfs een handvol nieuwe nummers. De plaat moet een hoofdstuk afsluiten. Oorspronkelijk zou het zelfs de zwanezang van de groep ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 2 - Neem er een loopje mee.

Ondanks onze warme oproep om toch wat massaler op het appel te verschijnen, moesten we bij het betreden van de Zappa tot onze teleurstelling vaststellen dat deze in dovemansoren was gevallen. Een spijtige zaak, zowel voor de organisatie, maar in de eerste plaats voor de afwezigheden, die, getuige de klinkende namen die vandaag op de Black ...