casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.908 items

   

Allerseelen
Morgenröte
Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Dark Wave - Gothic - Industrial - Ritual
25/11/2021 : Allerseelen - Morgenröte
:retortæ:  :retortæ:
25/11/2021, Dimi Brands

Begin 2019

Binnen het genre waarin ondergetekende zich nog steeds het best thuis voelt, neofolk inderdaad, is de naam en staat van dienst van Allerseelen een standvastige zekerheid te noemen.

Het project van de charismatische Oostenrijker Gerhard Hallstatt wist op het moment van z’n 30 jarige bestaan nog steeds de relevantie hoog in het vaandel te dragen met het ijzersterke Chairete Daimones.

Niet alleen was Gerhard zo vriendelijk om ons dit album te schenken samen met z’n twee voorgangers (Terra Incognita (2015) en Dunkelgraue Lieder (2017)) (-het was Hallstatt reeds opgevallen dat z’n releases onder de Dark Entries radar waren gevlogen), ook zagen we in de totaliteit van de drie albums enkele gemeenschappelijke kenmerken en begon het wat ons betreft op een trilogie te lijken waarbij de term ‘le nouveau Allerseelen est arrivée!’, samen met een vuistslag op tafel om deze woorden nog wat meer kracht bij te zetten, graag in de mond genomen werd.

Een vuistslag die zodanig flink aankwam dat ik Allerseelen meteen contacteerde voor een plek op de Trouwfest affiche. In een weg zou ik er dan ook AimA bijnemen, de Italiaanse zangeres (zie ook Les Jumeaux Discordants) die haar diensten verleende aan enkele nummers op Chairete Daimones. Een samenwerking die overduidelijk naar meer smaakte want hierna werden enkele oudere Allerseelen nummers van onder het stof gehaald en opnieuw ingezongen door de indrukwekkende zangeres. Indrukwekkend inderdaad, geloof me op mijn woord dat deze dame een stem heeft die je als liefhebber van het brede gothic genre gehoord moet hebben.

Allerseelen mocht in het verleden dan voornamelijk Hallstatts project zijn, aangevuld met tal van losse gasten, dan kunnen we heden ten dage meer en meer spreken van een echte groep. Zo bleek ook toen Allerseelen toezegde voor Trouwfest en meldde aan te treden met oudgediende Christien Havranek op drums, Marcel P. (bas) en AimA (zang).

Helaas kon het feestje niet doorgaan, u weet wel waarom. Ook het daaropvolgende jaar mocht ons festival niet doorgaan en we kunnen alleen maar hopen dat het jaar 2022 ons wat dat betreft gunstiger gezind is. Maar dat ik Allerseelen na lange tijd nog eens naar België breng dat is een zekerheid die geloofwaardiger is dan al de maatregelen die stokken in de wielen blijven steken.

Zomer 2021

Het hoewel nooit van weggeweest zijnde toch herboren Allerseelen ging in 2020 reeds aan de slag met het eerder op tape uitgebrachte Requiem (1989) en plakte aan deze herwerking nog Frühgeschichte II (andere prille tapes uit dezelfde jaar (Schwartzer Rab, Autdaruta en Lacrima Christi) kregen in deze reeks eveneens een opfrissing).

Morgenröte, het eigenlijke debuut uit 1988 valt niet in deze reeks en vertoont ook opmerkelijke verschillen met eerdere heruitgaven.

Allereerst betreft het hier ingekorte versies van de originele cassette, die echter maar de helft van het album in beslag nemen.

Om aan te willen tonen dat het hier vooral gaat om een voorstelling van de gepimpte Allerseelen-versie maken we op uit het feit dat het Morgenröte materiaal voorafgegaan wordt door tien nieuwe/opnieuw opgenomen nummers.

“Willst Du meine Löwin sein”?, vraagt Hallstatt in het openingsnummer. Wanneer de Italiaanse AimA daarop volgend gretig de kaken zet in de nieuwe versie van Allerseelen klassieker ‘Tanzt Die Orange’ (het origineel is terug te vinden op het album Venezia (2001) en kreeg ook een plaatsje op de Looking For Europe box, tot op heden nog steeds zowat de audiobijbel voor iedere neofolk liefhebber) lijkt hij zijn leeuwin wel degelijk gevonden te hebben.

Deze conclusie blijkt helemaal te kloppen bij het horen van de overige drie nummers met AimA aan de microfoon. Zo is er ‘Flamme’, een tekst van Nietzsche op muziek gezet. Het swingende nummer dat ons de jaren 20 van de vorige eeuw (die in tegenstelling tot honderd jaar later wél ‘roaring’ waren) voor de geest doet opdoemen kent met de spookachtige zang van AimA en de pompende bas van Marcel P. (zie ook Dark Entries lievelingen Miel Noir) twee opmerkelijke stoorzenders in het totaalplaatje, qua originaliteit kan het alvast tellen. De rol van Marcel valt in de herboren versie van Allerseelen eveneens niet te minimaliseren. De vernieuwde tandem trekt, samen met diens stevige basspel, de nummers stuk voor stuk naar een nieuwe dimensie. Ook ‘Jede Welle’ weet zich te onderscheiden met dank aan dit wonderlijke samenspel. Door het eerder vernoemde basspel en de zeer gotisch aandoende stem van AimA zou Allerseelen toch stilaan een breder publiek moeten kunnen aanboren. Akkoord, hun naam doet ook buiten neofolk kringen belletjes rinkelen, maar het blijft een feit dat ondanks de zeer gevarieerde discografie Allerseelen het toch vooral van deze niche moest hebben.

‘Tjo Tjo Tjo Di Ri’ tenslotte schreef Hallstatt voor Sturmpercht, de tot de verbeelding sprekende Oostenrijkse groep waarvan hij zelf ook deel uitmaakt. Zowel de titel als de muziek van het nummer mogen dan wel jolig klinken, inhoudelijk is het dat toch minder. Althans dat denken we. We zijn er nog niet goed uit wat te denken over de tekst waarin de protagonist de hele nacht een zwarte vlek op de witte buik van een meisje probeert te verwijderen. Aangezien Sturmpercht in het spel is vermoeden we dan ook dat het hier een of andere Oostenrijkse legende betreft.

Naast AimA mag nog een andere zangeres haar opwachting maken. Estella Plunkett, oftewel de vriendin van Marcel P. deed dat in het verleden reeds bij Allerseelen en mag dat tijdens ‘Knistern’ nog eens overdoen.

Haar galmende zang samen met de klanken van het nummers zorgen voor een psychedelisch effect. Het klinkt helemaal anders dan wat haar Italiaanse collega brengt, maar deze veelheid aan invloeden en uitgevoerde ideeën maakt wat ons betreft dat Allerseelen in staat moet zijn om nog heel wat jaartjes mee te draaien op het hoogste niveau.

Wat literaire referenties betreft zit je bij deze Europese grootmacht (Oostenrijk-Duitsland-Italië-Nederland) als vanouds ook weer aan het juiste adres. Zo vond Hallstatt Voor ‘Musa’ inspiratie bij zowel Goethe als Ezra Pound.

Aan de tekst van ‘Filmkriss. Als Wärs Das Letzte Mal’ horen we dat het hier een DAF-cover betreft. Een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Gabi Delgado die de beats laat voor wat ze zijn. Wie toch nog op een portie stevige ritmiek zit te wachten is er nog de Phobos Reactor remix van ‘Dolce Vita’.

De nieuwe Allerseelen dropt meteen terug een visitekaartje om u tegen te zeggen middels deze tien (!!) extra nummers. Want inderdaad, de ware opzet van dit album (het heruitbrengen van Morgenröte) moet daarna nog komen.

De oorspronkelijke tape was het eigenlijke debuut voor Allerseelen en verscheen dus in 1988. Net zoals het daarop volgende en hier eveneens besproken Requiem krijg je hier dus de oerversie van Allerseelen te horen die instrumentaal, ambient en ritueel van aard is. Door deze primaire naast de nagelnieuwe versie van Allerseelen netjes op 1 album te plaatsen krijg je meteen een mooi beeld van de evolutie die zich na een carrière van meer dan dertig jaar voltrokken heeft. Ook in Oostenrijk betekent stilstaan achteruitgaan, helemaal niet aan de orde dus wat Allerseelen betreft. Een mooie aanvulling dus in de reeds zeer uitgebreide Allerseelen discografie. We hopen nog steeds dat ons Trouwfest volgend jaar dan eindelijk wel MAG doorgaan, want de affiche die we reeds in 2019 in petto hadden is simpelweg te mooi om niet te laten doorgaan.

Allerseelen

Dimi Brands
25/11/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...