casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

AimA
Haiku Irregolari In Forma Di Musica
Ambient - Dark Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Ethereal / Heavenly Voices - Neoklassiek
31/05/2019 : AimA - Haiku Irregolari In Forma Di Musica
Show Me Your Wounds Production  Show Me Your Wounds Production
31/05/2019, Dimi Brands

De bespreking van Di Aima Il Segno die u onlangs kon lezen mag dan wel al uit 2012 dateren (als een artiest ons iets opstuurt, bespreken we dat braaf, en in dit geval met heel veel plezier), laat het ons even zien als een springplank naar het dit jaar uitgekomen Haiku Irregolari In Forma Di Musica.

Ieder die het op slechts 199 exemplaren verschenen Di Aima Il Segno in het bezit heeft, of degenen die de moeite genomen hebben om mijn lijvige tekst aangaande deze plaat helemaal uit te spitten, weet dat het nummer met deze titel hier reeds op terug te vinden was.

De werkwijze van beide albums zijn dan ook gelijkaardig: ook hier verzamelde AimA enkele artiesten rond haar die samen met haar doorheen de nummers op deze plaat wandelen.

Maar laat ons eerst een beetje meer over AimA zelf vertellen, want behalve het feit dat we haar leerden kennen dankzij haar bijdrage op de laatste Allerseelen plaat en van haar werk bij Les Jumeaux Discordants hebben we nog weinig info over haar gelost.

AimA werd in 1977 geboren in het Italiaanse Varese. In de eerste plaats is ze een professioneel fotografe (bekijk zeker eens haar website alwaar je haar mooie portfolio kan bezichtigen!). Na haar klassieke studies studeerde ze af met een eindwerk over karakters uit de Europese cinema op de Alma Mater Studiorum universiteit in Bologna, waar ze periodiek seminaries houdt over de analyse van fotografie en cinema, met een specialisatie wat betreft Scandinavische cinema en het werk van Sven Nykvist, Ingmar Bergman en Carl Theodor Dreyer.

Deze in 1088 opgerichte school is een van Europa’s oudste universiteiten en kan met bekende namen Umberto Eco (hoogleraar semiotiek, tot 2008) en Roman Prodi (economie) imponeren.

In 2001 begon ze het vakgebied fotografie te onderzoeken onder de titels “Metaphysics” en “Portrait”, waarbij ze enkel analoog en in zwartwit werkte.

Maar ook het schrijven maakt deel uit van haar veelzijdige persoonlijkheid. AimA vertrouwde me toe dat ze toen ze jong was ook recensies schreef, verder publiceerde ze studies betreffende film en fotografie en sinds 1999 is ze volop bezig met poëzie. In 2006 verschenen sommige van haar teksten in een poëzie bloemlezing in Altramarea, poesia come cosa viva, een bewerking van Angelo Tonelli (deze Italiaanse dichter hoorden we twee jaar ook terug op ‘Hellas’, een nummer uit het meest recente album van IANVA).

Naast dit alles is er dus ook nog de muziek, al loopt deze parallel met haar fotowerk en ook haar schrijfsels. Vandaar ook het ‘project’ achter haar naam: Aimaproject is een totaalspektakel van klank, woord én beeld. Iets wat haar nieuwste album eens te meer duidelijk maakt. Haiku Irregolari In Forma Di Musica wordt namelijk vergezeld van een boek met daarin een verzameling haiku’s, illustraties en een woordje uitleg in het Italiaans inclusief Engelse vertaling.

De haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. De haiku drukt, in de klassieke vorm, een ogenblikervaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door zen. Op die manier is een haiku een vingerhoedje vol emotie, waarin weinig ruimte is voor ontledingen en benaderende omschrijvingen. Net zoals zulke gedichten beroep doen op het inlevingsvermogen van de lezer, zo vragen ook de nummers op dit album participatie van de luisteraar.

Wat meteen opvalt, in tegenstelling tot Di Aima Il Segno, is dat AimA’s zang een minder prominente rol toebedeelt krijgt waardoor haar gastmuzikanten volop vrij spel krijgen. Deze gastmuzikanten kozen elk een haiku uit die ze voorzien van de volgens hen gepaste tonen. Erg handig is dat achter iedere titel de haiku waar het lied over handelt vermeld staat, en u deze dus makkelijk in het boek kan terugvinden. De puntjes op de i, je moet ze AimA niet leren zetten.

Veelal wordt in de muziek gebruik gemaakt van zweverige soundscapes, en is een perfecte weergave die even abstract is als poëzie kan zijn. Zeker wanneer we kijken naar de haiku dichtvorm die een resultaat is van het nauwkeurig waarnemen enerzijds en liefdevolle zorg anderzijds. Een haiku is dan ook niet zomaar een klein gedicht in drie regels, even belangrijk is de verwondering en een haast kinderlijke verbazing die er uit spreekt. Haiku lezen zeggen de indrukken ondergaan, met de sfeer en de gevoelens van het haiku-moment. Veel uitleggende woorden moet je er niet aan vuil maken en intellectueel gedoe is ook niet nodig.

Naast enkele vertrouwde gezichten van op Di Aima Il Segno (Wutanes Heer, Gerhard Hallstatt en Daimatland) verwelkomen we hier ook een mengeling van enkele vertrouwde gezichten en enkele fijne ontdekkingen: het Griekse iNsCissorS, Marco Milanesio, Vinz Aquarian, Northgate, Arthur Geoffroy, Miel Noir en Nico Guerrero.

Naast het nummer ‘Haiku Irregolari In Forma Di Musica’ (Diamatland, oftewel AimA samen met de warme celloklanken van Annamaria Bernadette Christian) vinden we van hetzelfde project ook ‘Lux’ terug, hier samen met Marco Milanesio. Beide nummers waren in oorspronkelijke versie reeds te horen op Di Aima Il Segno.

Van Milanesio krijgen we ook nog het nummer ‘Autunno’, en je waant je dan ook in de volle natuur bij de klanken die hij produceert, waarbij de stemklanken van AimA dan weer als een vlinder tussen al deze pracht fladderen. Dat deze rol haar wel bevalt kunnen we ook concluderen bij ‘Le Ore Silenziose’, een nummer samen met Vinz Aquarian die we kennen van op het SPQR label en van projecten als Calle Della Morte en Ballo Delle Castagne. Tijdens dit nummer transformeert ze echter tot een doodshoofdvlinder die de met warme herfstkleuren getooide natuurpracht omgeruild heeft voor een tocht tussen winterse grafzerken.

Verdwalen doen we in de instrumentaaltjes van Arthur Geffroy en Nico Guerrero. Twee nummers boordevol mysterie, iets wat van de haiku ook gezegd kan worden.

Ook Wutanes Heer kiest voor een atmosferische soundscape, waarbij de woordeloze klaagzang van AimA bijzonder goed tot haar recht komt.

InsCissorS brengt een stukje etnisch aandoende ambient, en AimA maakt hierbij enkele verwijzingen die we bij haar vorige plaat ook maakten en die hier netjes samen in één nummer samenvloeien: Lisa Gerrard meets Diamanda Galás meets Rosa Rubea, of iets in die aard.

Ook maakten we bij Di Aima Il Segno vaak de verwijzing naar Camerata Mediolanense, een van de bijdragers op dit album (Pino Carafa, met wie AimA Insula Lucis vormt) werkte ook reeds samen met zowel Camerata Mediolanense als met Rosa Rubea, het project van Daniela Bedeski, een ex-zangeres van Camerata. De Camerata link is ook aanwezig op Haiku... NG, oftewel Northgate is een project van Evor Ameisie, de mannelijke zanger en percussionist van Camerata Mediolanense. Aangezien dit project reeds bestond in 1995, het jaar dat hij zich bij CM voegde, wil hij dan ook niet spreken over een zijproject, ook al heeft er altijd een wisselwerking tussen beide projecten bestaan.

Ook hij geeft een sterk staaltje wat betreft de perfecte omkadering voor de haiku. ‘Coldness’ met een fluisterende AimA staat op zich al garant voor koude rillingen, in de goede zin van het woord welteverstaan.

AimA fluistert en hijgt lustig verder tijdens ‘Agonia’, een nummer met Gerhard Hallstatt. De Allerseelen frontman laat zich graag omringen door vrouwelijk schoon, dat is niet bepaald een groot geheim, gelukkig weet hij er wel altijd exemplaren uit te pikken die daarenboven barsten van het talent. AimA is er een mooi voorbeeld van.

Marcel P van Miel Noir evolueerde door de jaren heen van gast- naar vaste muzikant bij datzelfde Allerseelen. Wat ons betreft mag AimA een zelfde lot beschoren zijn. Miel Noir brengt op Haiku... een nummer dat compleet anders klinkt dan we van hen gewoon zijn. Dat wil wat zeggen, aangezien hun albums zich reeds lieten opmerken door de rijke muzikale variatie. Marcel en Dimo Dimov zorgen wel nog voor een bombastische noot op dit voor de rest zeer zweverige plaatje, zonder evenwel de opzet van het album uit het oog te verliezen. Zeg nu zelf: een titel als ‘Disgregazione Temporale’ schreeuwt immers toch voor een beklemmende invulling?

Het opzet van de twee ontvangen Aimaproject albums is vergelijkbaar, wat niet helemaal opgaat voor de invulling. Muzikaal vinden we Di Aima Il Segno net ietsje beter, maar conceptueel is Haiku echt een absolute voltreffer. Een conclusie: koop beide albums, en geef deze veelzijdige artieste al de aandacht waar ze recht op heeft.

ps: Gerhard Hallstatt liet me weten dat hij van het album nog enkele exemplaren in stock heeft die via zijn mailorder verkocht worden, klik daarover op deze link.

Aimaproject

Dimi Brands
31/05/2019

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...