casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.475 items

   

Aidan Baker
There/Not There
Ambient - Drone - Post Rock
22/11/2020 : Aidan Baker - There/Not There
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
22/11/2020, Dimi Brands

Met albums van onder andere Catalina Vicens, Gnaw Their Tongues, Of Blood And Mercury, IIVII, Jozef van Wissem en een absolute klepper als Jarboe was ook 2020 weer een vruchtbaar jaar voor Consouling Sounds. Toch heeft u wat ons betreft de strafste release van het Gentse kwaliteitslabel nog tegoed: There/Not There van Aidan Baker.

Nieuw werk van deze klassiek geschoolde multi-instrumentalist waarvan de gitaar zijn voornaamste werktuig gebruikt, maar ook weer niet zo nieuw want het betreft hier de zowat eerste nummers die hij schreef maar tot op heden nog niet opgenomen had.

Normaal doet Baker alles zelf maar om dit album meer het geluid en het gevoel van een echte band mee te geven liet hij zich flankeren door twee dames: bassiste Dana Schechter (Insect Ark, Zeal And Ardor, American Music Club, Bee And Flower, Angels Of Light en Swans) en drumster Fiona McKenzie (Halma, Mountaineer). Een slimme zet, want het trio slaagt met grote onderscheiding in zijn opzet.

Bij het openende titelnummer worden we spontaan terug geflitst naar het jaar 1991, het geboortejaar van Slints muzikale mijlpaal Spiderland. Voor mij het soort album dat door zijn uitermate hoge kwaliteit erin wist te slagen me voor de bijl te doen gaan binnen een genre waar ik voor de rest niets mee heb: postrock.

Eenzelfde soort opbouwende spanning waarbij telkens het gevaar om de hoek loert dat er stevig uitgehaald kan worden (wat soms daadwerkelijk gebeurt maar dit net zo graag nalaat, waardoor de spanning verweven in het album zeer lang blijft meegaan). Ook Bakers (on)bewust (?) ingehouden doch afgemeten, voldoende emoties bevattende stem zorgen voor deze flashback.

Een herhalingsoefening kan je het echter niet noemen, want tegen het einde van dit imposante nummer trachten binnenkomende noisey geluiden het evenwicht van de muzikanten uit balans te brengen, maar het sterk op elkaar ingespeelde trio lijkt stand te kunnen houden.

De stoorzenders zijn echter sluw van aard en proberen aanvankelijk nog met gelijke tred te infiltreren. De aanhouder wint ook hier weer: de muziek wordt het zwijgen opgelegd totdat enkel nog de minimalistische ambient noise overblijft.

Postrock meets ambient meets drone meets noise. In vele muzikale handen op voorhand een combinatie die tot mislukking gedoemd lijkt, doch niet in die van Baker. Hij is een van de weinige artiesten die met een dergelijk opmerkelijk kunstje de volle 20 minuten weet te boeien.

‘(Found)’ leert ons dat noise een taai beestje kan zijn, dat er alles aan doet om al het voorgaande moois te doen smelten als sneeuw voor de zon. Als een aardig zijnde industriële stofzuiger tracht het de eerdere opnames tot zich te nemen en alzo dit alles in de vergeethoek te dumpen.

Aanvankelijk lijkt het een gewonnen zaak, maar ook hier gebeurt op het einde een tegenbeweging. In de omgekeerde richting deze keer: nu zijn het de melodieën die weerwerk gaan bieden tegen de schelle klanken. Compleet verrassend en al even out of the blue klinkt het trio terug klaar en duidelijk, en dus zegevierend door de speakers.

‘Paris (Lost)’ brengt terug de minimalistische postrock van het begin van het album, zodanig opgebouwd dat het niet uitgesproken voelbaar is dat er steeds een trapje hoger op de kwaliteitsladder geklommen wordt. Wie tussen de regels leest of gezegend is met een goed getraind paar oren weet wel beter. De invloed van Schechters werkgever Swans valt bij een nummer als dit ook niet te onderschatten. Het verrassingseffect mag bij dit nummer misschien minder dwingend van aard zijn, toch is ook hier de spanning te snijden. Ook hier weer trachten heterogene geluiden zich in de strijd te mengen. Maar de muzikanten geven zich deze keer niet gewonnen. In plaats van terug te strijden volgt finaal dan ook de symbiose en reiken melodie en lawaai elkaar finaal de hand.

De drie nummers op There/Not There nemen uitgebreid hun tijd, maar zijn geen enkel moment als langdradig te bestempelen. Integendeel, binnen het metier van het songschrijven mag je de efficiëntie die ermee gepaard gaat gerust omschrijven als vakmanschap dat zeer dicht tegen de perfectie aanleunt.

De opnames voor There/Not There vatten aan in 2019, maar omwille van de u ondertussen al wel genoeg bekende reden moest het verder worden afgewerkt via file-sharing. We geven dan ook graag een extra pluim aan Simon Scott (drummer van Slowdive) die instond voor de mastering, en het album toch laat klinken alsof je effectief naar een band zit te luisteren.

Noem There/Not There gerust Bakers Spiderland. Dat zeggen we als compliment. Want hoewel ik zelf nogal sceptisch sta tegenover lijstjes en de bands/titels die hierin vaak een een plaats toegewezen krijgen, ben ik van oordeel dat Spiderland een klassieker die naam waardig is. Gezien het meer experimentele karakter van Baker (en dus ook van dit album) vermelden we in één adem nog een andere klassieker: Millions Now Living Will Never Die van Tortoise. Een album dat zich situeert tussen twee dergelijke giganten doet ons hopen dat de naam Aidan Baker in de toekomst bij steeds meer mensen een belletje doet rinkelen.

Aidan Baker

Dimi Brands
22/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2020 : Dark Entries stelt voor; Cold Transmission

Er zijn labels, veel labels. Zeker in meer obscure genres waar de punk erfenis van een do it yourself mentaliteit nog overheerst. Het Duitse Cold Transmission label is zo’n label, opgericht door veertigers die vonden dat nieuwe, opkomende acts uit het post punk, dark wave, cold wave,... genres te weinig aan bod kwamen en boordnodig waren ...

lees meer...
NIEUWS 02/12/2020 : Maak postuum kennis met Dead Artist Syndrome…

Dead Artist Syndrome was het geesteskind van Brian Healy die in januari dit jaar het leven liet na een aanslepende ziekte. Bij het grasduinen op het web kwam ik bij zijn band terecht en het in 2018 heruitgegeven debuut “Prints Of Darkness", origineel uit 1990. Een album waarmee deze Amerikaan furore maakte in de goth rock scene ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Lacrimosa viert 30-jarig jubileum met box

Lacrimosa had ons in dit jubileumjaar - de groep bestaat in 2020 30 jaar - een nieuwe cd beloofd. Daarover is het oorverdovend stil. We hebben wel recht gehad op een wereldwijd online optreden. En Tilo Wolff wou in het eindejaarsperiode de fans nog even extra verwennen. Het zal wellicht enkel de echte fans aanspreken, want voor het kleinood ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : 'Black Star' tweede video uit nieuwe Dive

Op 11 december komt de nieuwe Dive uit! Het belooft alweer een heerlijk donker en tormenterend werkje te worden. Om er zeker van te zijn dat u ook zo denkt, geeft Dirk Ivens - naast Dive ook actief bij The Klinik, Absolute Body Control en Sonar - een tweede video uit. Twee weken na 'Death Machine' moet deze 'Black Star' er ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Your Life On Hold oorlogszuchtig

En nu we toch bij Jan Dewulf aangekomen zijn... Zijn gothic rock project Your Life On Hold heeft ook een nieuwe single uit, alweer geplukt uit het gloednieuwe en uitstekende 'Echoes From The Bardo'. 'Let's Start A War' breekt met alle clichés over rockmuzikanten die tegen oorlog protesteren of popsterren die zich ...

lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...