casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Ai Yamamoto
Pan De Sonic -ISO
Ambient - Experimental - Veldopnames
02/05/2021 : Ai Yamamoto - Pan De Sonic -ISO
Someone Good  Someone Good
02/05/2021, Dimi Brands

Het Australische Melbourne doorstond in 2020 een van de langste covid lockdowns ter wereld. Gedurende bijna drie maanden werd de gehele gemeenschap daar lamgelegd in de hoop het besmettingsgevaar beentje te lichten.

De -ISO in de titel van deze plaat van de Japanse Ai Yamamoto slaat dan ook op haar ‘isoleven’, of hoe je een eng woord als isolatie toch nog vanuit een positieve ooghoek kan bekijken.

Net zoals iedereen was Yamamoto dus verplicht tot een zeer huiselijk bestaan tijdens de lange zuidelijke winter. Het was in deze vertrouwde omgeving, in een evenwel zeer vreemde en onbekende context, dat ze de details en het karakter van de sonische wereld om haar heen begon te beseffen. Pan De Sonic-ISO wil deze ontdekking vieren: een huiselijke symfonie samengesteld uit alledaagse voorwerpen en handelingen die volop onderzocht en ontdekt worden.

Yamamoto nam van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat samples op van alles wat hiervoor in aanmerking kon komen. Op het album krijg je dan ook het verloop van een dag vertelt aan de hand van geluiden die zo alledaags zijn dat je er normaal gezien niet meer bij stilstaat.

Dit gaat van de wekker bij het opstaan, de waterketel, een appel die gesneden wordt, de stofzuiger, vaatwasser tot een blikje bier dat opengetrokken wordt, het geronk van een kat en een partijtje tennis.

Naarmate het proces vorderde raakte Yamamoto behoorlijk gefascineerd door deze geluiden, waarvan sommige zo vertrouwd en huiselijk waren dat ze besloot er muziek van te maken.

Alle geluiden op dit album zijn strikt gemaakt van materiaal afkomstig van deze huiselijke field recordings. Hoewel de delen behoorlijk melodieus en tonaal zijn, werden er helemaal geen instrumenten gebruikt.

Het is een klankdagboek geworden dat niet alleen voor de mensen van Melbourne vertrouwd in de oren zal klinken. De typische ochtendgeluiden, de onophoudelijke stroom van huishoudelijke taken, de fysieke momenten tijdens de korte momenten die ons buiten toegestaan werden en de avonden waarin we gewoon proberen te ontspannen maken er een universeel plaatje van.

Of het nu gaat om gedwongen opsluiting of om de vrijheid die we met z’n allen zo missen: uiteindelijk draaien de dagen allemaal om routine, en de alledaagse kwaliteiten van het leven worden een soort dagelijks ritueel vol onophoudelijke herhalingen.

Yamamoto trapt ook niet in de val om zo’n verzameling geluidjes tot iets vluchtigs te maken. Vaak is het zo bij soortgelijke experimenten dat het allemaal wel leuk is voor een keertje, maar dat de lol aan zo’n samenraapsel van geluiden er wel snel af is.

De Japanse toont zich zeer creatief met sampler en field recordings waardoor de houdbaarheid op langere termijn niet uit het oog verloren wordt.

Ai Yamamoto

Pan De Sonic ISO from Ai Yamamoto on Vimeo.

Dimi Brands
02/05/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten