casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Agnes Obel
Citizen Of Glass
Folk - Neoklassiek
29/11/2016 : Agnes Obel - Citizen Of Glass
PIAS  PIAS
29/11/2016, Dimi Brands

Zo heel af en toe maakt in de top 30 een nummertje zijn opwachting waarvan we niet spontaan braakneigingen krijgen. We denken dan bijvoorbeeld aan de fantastische Lana Del Rey, maar ook aan Agnes Obel, de in Berlijn gevestigde Deense die met haar debuutsingle ‘Riverside’ in 2010 menig hart wist te veroveren.

Ze zorgde er voor dat de radio op het werk, samen met de obligatoire sloten koffie, voor vier minuten een hulpmiddel was om ons door onze dagtaak heen te slaan.

Debuutplaat Philharmonics en diens opvolger Aventine (2013) gooiden hoge ogen, beiden gedreven door de combinatie van stem en piano, een verademing in het uit klatergoud breed uitgesmeerde r&b poplandschap.

Citizen Of Glass zou op hetzelfde elan verder kunnen borduren, en met zekerheid weer een succes worden, maar gelukkig voor de meerwaardezoekers heeft Obel haar horizon verruimt.

Allereerst was er de titel, tijdens haar laatste Europese tournee las Obel een artikel over de term “Gläserner Bürger”, een term die gebruikt wordt in Duitsland met betrekking tot de graad van privacy die een persoon heeft in een staat of land. De term wordt ook gebruikt in de medische zorg om aan te duiden hoeveel bekend is over die persoon (lichaam, biologie en geschiedenis). Om deze term simpel en letterlijk uit te leggen: als een persoon helemaal gemaakt zou zijn van glas, zou men er alles van weten.

Figuurlijk wou Obel dit ook doortrekken naar de songs, alwaar haar stem en tevens de teksten, gelijk glas, zowel krachtig als breekbaar klinken.

Ze huurde voor Citizen Of Glass een bijna geheel nieuwe begeleidingsgroep in, en naast de vertrouwde piano bieden klarinet en basklarinet meer diepgang aan de strijkinstrumenten (viool, cello), samples van middeleeuwse instrumenten zoals klavecimbel en harp geven de algemene stemming een broos randje. Obel zelf heeft haar piano ingeruild voor een spinet (soort van klavecimbel) en celesta (op een harmonium lijkend toetseninstrument, waarbij de klanken op klokkenspel lijken).

Geen herhalingsoefening dus voor Obel, op deze “moeilijke derde”, maar een sterk staaltje van een artieste die het experiment niet schuwt. Sterk staaltje zoals in de prima eerste single ‘Familiar’: ze pitcht haar stem tot een lager niveau en het duet dat ze lijkt aan te gaan met een cyborg, is dus wel degelijk haar eigen stem.

Artiesten die graag nieuwe wegen inslaan in plaats van te teren op gemakkelijk succes, zo hebben we ze graag! De enige constante is dat Obel’s platen steeds verschijnen in oktober (Aventine eind september, dus het scheelt niet veel), en dan ook de ideale soundtrack vormen voor deze donkere, kille periode.

Luister maar naar de strijkers die acrobatisch doorheen ‘Stretch Your Eyes’ glijden, en de wondermooie stem van Obel voorzien van nog meer grandeur. Op dit nummer ontpopt de Deense zich tot de voornaamste erfgename van Kate Bush; Tori Amos zal het met spijt in het hart moeten beamen, hoe lang is het trouwens al geleden dat zij nog een noemenswaardige plaat uitbracht?

Voor wie heimwee heeft naar de hartbrekende combinatie van pianoklanken en Obel’s nachtegalenzang zoals ten tijde van ‘Riverside’ krijgt een vervolg op ‘It’s Happening Again’.

Nee, Agnes Obel heeft geen ‘Trojan Horse’ (en hiermee bedoelen we dan de term, niet de song) nodig om zich voor ons te winnen, Citizen Of Glass bevat immers 10 pure poppareltjes, waar wederom menig muziekliefhebber moeiteloos voor door de knieën zal gaan.

Agnes blijft dan ook vlotjes verkopen, zo mocht ze een paar dagen geleden voor Citizen Of Glass al een gouden plaat in ontvangst nemen. Hoge verkoopcijfers gaan niet per se hand in hand met kwalitatief hoogstaande muziekjes, maar Agnes Obel is in deze een van de uitzonderingen op de regel.

Agnes Obel

Dimi Brands
29/11/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten