casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Abattoir & Satori
Aether
Dark Ambient - Drone - Industrial - Noise
27/06/2017 : Abattoir & Satori - Aether
Old Captain Records  Old Captain Records
27/06/2017, Dimi Brands

“Euh schatje... is dit muziek?”, was de vraag die in de afgesloten omgeving van de wagen gesmeten werd door mijn eega, toen deze cd onze muzikale metgezel was tijdens een ritje van Antwerpen naar Brugge. Noem het gerust een sadistisch trekje bij ondergetekende.

Wanneer deze vraag de kop opduikt is het al meteen om welk genre het gaat, want het is voor menigeen die er niet mee bezig is een raadsel hoe op dit soort geluiden de term ‘muziek’ geplakt kan worden. Adepten daarentegen die het genre ten volle begrijpen en waarderen, stellen zich deze vraag dan ook niet, maar ondergaan het hele noise gebeuren gedwee.

Jonge Italiaanse hond (Lorenzo) Abattoir enerzijds en Satori (tegenwoordig enkel nog bestaande uit Dave Kirby) anderzijds zijn geen onbekenden in deze scene.

Opener ‘Thale’ vliegt meteen genadeloos uit de startblokken en serveert acht minuten lang snerpende ruisgeluiden die de grenzen van het gehoor duchtig aftasten. Het duo kent toch enige vorm van genade, want midden in de song zijn meerdere rustpunten, gooit men er wat keelzangklanken tussen, doch dit erbarmen is eerder van korte duur, want al snel kiepen ze vol overgave terug een dampend hete brok noise over onze hoofden.

Het gebruik van ketting- en percussieve geluiden tijdens ‘Marsya’ doet denken aan old school industrial, net als het versnellend en terug vertragend, maar steeds voortdenderend machinale ritme. Ook hier duiken keelzanggeluiden de kop op, wat het geheel een heerlijk apocalyptisch sfeertje meegeeft. Abattoir werkte al samen met het fantastische Phurpa, het zou ons niet verbazen dat dit een zodanige invloed achterliet op de man, om ook hier verder aan de slag te gaan met deze keelzangklanken.

‘TheMythofEr’ neemt ons mee terug naar een vorige release van Abattoir (het samen met Herman Kopp onder de noemer Psicopompo opgenomen Synchronicity (2015), dat handelt over de gids die de stervenden naar het hiernamaals leidt), de mythe van Er is namelijk het laatste hoofdstuk van het boek Staat (Plato). Deze eschatologische mythe vertelt het verhaal van de soldaat Er, die sneuvelt in de strijd. Als tien dagen later zijn lichaam wordt opgehaald is het niet ontbonden, en nog twee dagen later komt Er voor de brandstapel van zijn begrafenis terug tot leven. Hij vertelt dan over zijn reis in het leven na de dood, over reïncarnatie en de hemelse sferen in het astrale vlak. Met het verhaal introduceert Plato bij monde van Socrates het idee dat morele mensen na de dood beloond worden en dat immorele mensen gestraft worden. Niet alleen inhoudelijk vallen er parallellen te trekken met Psicopompo, ook muzikaal had deze meer atmosferische track niet misstaan op deze samenwerking tussen Abattoir en Kopp.

Even beangstigend en atmosferisch is het daaropvolgende ‘PrometeoKnowledge’. Dark ambient en industrial gaan hier hand in hand, en tonen aan dat de samenvoeging van de afzonderlijke delen een absolute meerwaarde aan het geheel vormt.

Ook titeltrack ‘Aether’ verwijst door naar de Griekse mythologie. Aether was immers de Griekse god van de atmosfeer, de bovenste luchtlaag, die de goden inademen (in tegenstelling tot de ‘gewone’ aardgebonden lucht die stervelingen inademen). Volgens de oude Grieken was hij de substantie waaruit licht zich vormde. Aether is de ziel van de wereld, hij omhult bergtoppen, wolken, sterren, de zon en de maan. Hij stond ook bekend als Zeus’ verdedigingslinie, omdat hij de aarde (Gaia) van de onderwereld (Tartarus) scheidde. U ziet, achter wat voor uw oor overkomt als lawaai, schuilt vaak een heel verhaal.

Dat deze adem waarvan sprake ook hier plaats biedt voor keelzang, is te verwachten, aangezien dit soort gezang gepaard gaat met ademhalingsoefeningen. In een lange track vol actie en reactie als deze, is het aangenaam verdwalen, om vervolgens middels een dwingend noiseritme terug op het juiste spoor geduwd te worden.

‘Hemera/Nyx’ oftewel de goden van dag en nacht, en tevens zuster en moeder van eerder aangehaalde Aether mogen dit donkere werkstuk afsluiten. Veel (dag)licht schijnt er niet boven deze release, eerder een pikzwarte poel vol onheilszwangere geluiden. Keelzangklanken die recht uit de diepste diepte van Hades’ onderwereld opgeborreld komen, en meer van dat fraais. Griekse mythologie op zijn duisterst.

Het antwoord op de vraag of dit ‘muziek’ is, hangt af van je eigen perceptie en verwachtingen omtrent deze term. Het duo Abattoir & Satori levert met Aether voor deze noise liefhebber een album af dat gelukkig niet zo vluchtig van aard is als zijn titel doet vermoeden.

Abattoir & Satori

Dimi Brands
27/06/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten