casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

a/lpaca
Make It Better
Garagerock - Post Punk - Psychedelic - Spacerock
19/03/2021 : a/lpaca - Make It Better
Sulatron Records  Sulatron Records
19/03/2021, Henk Vereecken

Een jonge vierkoppige psychedelische postpunkband uit het Italiaanse Mantova met een wel erg vreemde bandnaam, de naam van een soort lama, maar dan met een slash tussen. De bezetting van a/lpaca bestaat uit Christian Bindelli (zang, gitaar), Andrea Verrastro (bass), Andrea Fantuzzi (keyboards) en Andrea Sordi (drums). Voor hetzelfde geld hadden ze de band Christian & The Andreas kunnen noemen maar dan zit je natuurlijk met een probleem bij de eerste bezettingswissel. De band stelt ons hun debuutalbum “Make It Better” (9 tracks, 41 minuten) voor.

Vergelijkingen kunnen gemaakt worden met hedendaagse garagepsych bands als Lords Of Altamont, King Gizzard & The Lizard Wizard, The Black Angels of met de spacedrone van het onvolprezen Gnod. Maar de inspiratie gaat zeker terug naar de psychedelische bands van de sixties, naar bands als Pink Floyd, Hawkwind, Gong, Can en The Soft Machine. De zevende track op het album heet niet voor niets “I Am Kevin Ayers”, een ode aan de legendarische Soft Machine frontman (1944-2013). Deze psychedelische sound wordt dan gemixt met de ganse erfenis van Joy Division; we horen echo’s van bands als Chrome en Alien Sex Fiend. Noem a/lpaca maar moderne acid punk (een term voor de psychedelische sixties garagerock van bands als The Seeds met Sky Saxon en 13th Floor Elevators met Roky Erickson) of misschien nog beter acid postpunk.

Het album “Make It Better” draait conceptueel rond ‘de beat’, die hypnotiserende en obsessieve kracht die doet denken aan primitieve dansen. Het album speelt zich af in een denkbeeldige beatclub, die tegelijkertijd een plaats is van bevrijding, plezier en samenhorigheid. Het gebruik van ‘de beat’ kenmerkt de mens al sinds zijn ontstaan en heeft zich door de eeuwen heen verspreid, waarbij de beat van vorm veranderde maar inhoudelijk hetzelfde bleef. De beat dus, je kan er alle richtingen mee uit en de muziek is voor velen een toevluchtsoord, of je er nu je beroep wil van maken of gewoon gaan dansen en drinken met vrienden, zoals in het titelnummer met de frase ‘I wanna get drunk, just keep dancing with my friends’.

Opener “Beat Club” haalt de drie minuten niet en klinkt als een geweldige, stuwende en energieke postpunk garagerocker die me wat doet denken aan The Cramps of aan een nummer als “Surfin’ Bird” van The Trashmen. Dan volgt met het titelnummer een al even verbazingwekkende track, een soort stevige psychedelische postpunk met gitaren en keyboards en spacey geluidjes. Bij de derde track “Inept” klinken de keyboards iets ijler, maar voor de rest dondert het nummer op hetzelfde elan verder in een perfect gedoseerde mix van postpunk, psychedelica en garagerock en een zangstem met veel effecten. Verbazingwekkend en geniaal.

“Hypnosis” maakt vervolgens zijn titel meer dan waar en het geweldige “Slave Antenna Array” is een al even meeslepend en biologerend nummer met ronduit bezwerende keyboards. Het kleurrijke “Chameleon” stuitert weer alle richtingen uit in een wervelende mix van spacey keyboards en groovy postpunkgitaren. “I Am Kevin Ayers” is misschien wel de allerbeste song van het album met een begeesterende zanglijn en beklijvende melodieën.

De voorlaatste song “Citadel” is opnieuw een korte, snelle en wervelende song zoals de opener en het album sluit af met hel langste nummer: “Lokomotiv” dendert zeven minuten onverdroten voort voordat hij het station binnenrolt.

Het album komt uit op cd en op LP op 180 gram purper vinyl, elk op 500 exemplaren. Het is pas maart en ik heb al een album van het jaar. Het zal erg moeilijk worden om dit superalbum van zijn eerste plaats te verstoten.

“Make It Better” van a/lpaca werd een ronduit fantastisch album met geen enkele mindere song. Met zijn combinatie van stevige (post)punkgitaren met energieke maar toch spacey keyboards is het een ferme aanrader voor zowel fans van acid rock, stoner en (stevige) spacerock als voor de postpunker die niet vies is van een fikse dosis psychedelica. Groepen als Hawkwind en Gong (met zijprojecten) hadden naast een hippie ook steeds meer een punk en wave aanhang. a/lpaca houden deze traditie met hun spacerock/postpunk crossover levendig.

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
19/03/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...