casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.034 items

   

A Cryo Chamber Collaboration
Shub-Niggurath
Dark Ambient
20/12/2018 : A Cryo Chamber Collaboration - Shub-Niggurath
Cryo Chamber  Cryo Chamber
20/12/2018, Dimi Brands

Tradities zijn dingen waarop je kan terugvallen en die de maatschappelijke stabiliteit in stand houden. De ene vindt ze waardevol, de andere hekelt ze als conservatief en remmend voor de vooruitgang.

Zwarte... euh roetpiet is ondertussen nergens meer te bespeuren, dus het gepalaver over deze traditie zit gelukkig weer een jaartje achter slot en grendel.

Een andere traditie waar we ieder jaar weer naar uitkijken is de manier waarop men bij Cryo Chamber het muziekjaar afsluit.

Sinds 2014 duikt men aldaar met een hele resem artiesten in het werk van de extreem invloedrijke H.P. Lovecraft.

De figuur die dit jaar dienst doet als protagonist op de nieuwe Cryo Chamber Collaboration is die van Shub-Niggurath.

Deze fictieve godin die in de literatuur voorkwam in de Cthulhu Mythos is ook gekend als “The Black Goat of the Woods with a Thousand Young”.

Shub-Niggurath wordt voor het eerst genoemd in het verhaal The Last Test (1928). In geen van Lovecrafts verhalen wordt haar uiterlijk in detail omschreven, maar er wordt wel vaak over haar gesproken in oude teksten en de klassieker Necronomicon. Lovecraft gebruikte het personage voornamelijk voor een reeks verhalen die hij als ghostwriter schreef voor andere auteurs.

Deze perverse vruchtbaarheidsgodin is een zogenaamd uiterlijke (of buitenste) godin.

Verwacht je bij deze fertiele dame echter niet aan een vamp, want met haar verschijning die zich laat omschrijven als een enorme massa die zwarte tentakels, slijmdruipende monden en korte, kronkelende geitenpoten uitdrijft, werkt ze behoorlijk nefast op ons libido. Het feit dat dit gedrocht voortdurend kleine wezens uitspuwt die ofwel in de miasmatische vorm worden geconsumeerd of elders een monsterlijk leven vormen, doen wat dat betreft er ook geen goed aan.

Van mythische goden is Shub-Niggurath waarschijnlijk het meest uitgebreid aanbeden. Hyperboreeërs, Muvians, T’yog van K’naa, de mensen van Sarnath, maar ook een aantal druïdische en barbaarse sekten.

Ze wordt ook aanbeden door de niet-menselijke soort in de mythes, zoals de ‘Fungi van Yuggoth’ (de Mi-Go) en de Nug-Soth van Yaddith. Met de juiste occulte parafernalia kan Shub-Niggurath worden opgeroepen naar elk bos ten tijde van de nieuwe maan.

Hoor je het bij al deze exotische namen in Keulen donderden, bevelen we ten zeerste aan om je in het werk van Lovecraft te verdiepen, het loont absoluut de moeite.

Maar ook als je niet zo’n boekenwurm bent, kom je met de Lovecraft reeks op Cryo Chamber al een heel stuk verder.

De opzet van deze reeks is om een hele resem artiesten die het label rijk is samen te laten werken aan dit conceptalbum.

Ook deze editie is weer goed voor een sterrencast waarbij we maar liefst 22 artiesten tellen (Atrium Carceri, God Body Disconnect, Dronny Darko, protoU, Kolhoosi 13, Neizvestija, Northumbria, Apocryphos, Randal Collier-Ford, Dead Melodies, Flowers For Bodysnatchers, Ager Sonus, Council Of Nine, Kammarheit, Gydja, Creation VI, Darkrad, Aegri Somnia, Ugasanie, SiJ, Alphaxone en Keosz) die een jaar lang hun studio’s en geluiden aan elkaar koppelden om op deze manier samen te werken.

We benadrukken dat het hier niet om een label compilatie gaat, want in deze reeks kunnen we de rij artiesten eerder aanzien als een veelkoppig monster in 1 hoedanigheid, en zou in die hoedanigheid niet misstaan in het werk van Lovecraft.

Goed voor een dubbelalbum die door het harde werk van alle artiesten zeer diep graaft in het mythologische werk, en via dark ambient klanken een perfect klankbeeld aan dit wezen geeft.

In dit geval is dit een traag op gang komend log beest, met een cinematografische (eigen aan het label) sfeer die bij momenten zeer broeierig aanvoelt.

Als vaandeldragers der cultuur, kunnen wij dit initiatief dat zin geeft in literatuur, daarenboven geruggesteund door fantastische muziek, alleen maar luidkeels toejuichen.

Wederom een occult meesterwerkje, het is een traditie die we samen met Cryo Chamber graag in leven blijven houden.

Cryo Chamber

Dimi Brands
20/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2020 : Nog één keer uw aandacht voor twee dagen Porta Nigra

Eerder berichtte uw lijfstek Dark Entries reeds over dit festival dat dit jaar op vrijdag doorgaat in De Klinker en op zaterdag, een pisboog verder, in de Stadsfeestzaal van Aarschot waar u diezelfde avond ook terecht kunt voor de jaarlijkse New Wave Club Class - X Party. Vrijdag 6 maart belooft een donkere neofolk / gothic nacht te worden ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2020 : Voor de fan van minimal naar jaarlijkse gewoonte afspraak op het Wave Teef Festival!

Het is ondertussen een vaste traditie geworden. Het Wave Teef Festival in De Wommel bij Antwerpen. Knappe locatie trouwens dat oude fort. Dit jaar zijn de festiviteiten gepland op 10, 11 en 12 april. Drie dagen concerten en after parties met muziekjes uit het minimal genre en de wonderjaren van de new wave die u opnieuw mag (her) beleven aan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2020 : Psy'Aviah gaat elektro-akoestisch in Wetteren

Hun optreden in Antwerpen dat gepland stond op donderdag 27 februari gaat helaas niet door, maar niet getreurd: op zaterdag 21 maart brengt Psy'Aviah een exclusieve, ingetogen elektro-akoestische set in De Corridor in Wetteren. Het optreden vormt het sluitstuk van het evenement 'De aarde draait. Maar niemand die het ziet.', ofwel ...

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Arch - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Der Himmel Über Berlin - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 19/01/2020 : Fetish Café presents: optredens van PreEmptive Strike 0.1, IC 434 en Degenerated Sequences

Er werd reeds gewag van gemaakt in onze reviews van de meest recente releases van PreEmptive Strike 0.1 en Degenerated Sequences, maar bij deze vermelden we het ook hier: op zaterdag 29 februari kan u beide Griekse electro-acts, alsook onze eigenste IC 434 live aanschouwen in het Fetish Café (Kleine Pieter Potstraat 8, 2000 Antwerpen). ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : 40 jaar Joy Division in Plan K - Verrassingsoptreden Ground Nero op mythische plek

Plan K is een zaal die met geschiedenis beladen is. 40 jaar na het optreden van Joy Division in deze zaal wordt een speciale avond gehouden, die slechts voor weinigen bestemd is. Op 17 januari 1980 speelde de groep rond Ian Curtis hier immers voor de tweede en laatste keer. Een van de aanwezigen was Philippe Carly, die foto’s nam van ...

lees meer...
NIEUWS 18/01/2020 : Vinyl met Valentijn: de 'Dreamweb'-trilogie van mind.in.a.box

Kent u mind.in.a.box nog? Dit Oostenrijkse duo was in 2004 dé beste nieuwkomer in de electro/synthop-scene. Hun debuut 'Lost Alone' was zo vernieuwend, gevarieerd en emotioneel dat het recht door het hart van elke rivethead ging en ook de daaropvolgende albums 'Dreamweb' en 'Crossroads' konden op lovende recensies ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Onstuimige jeugd (Restless Youth) - Tentoonstelling in het Huis van de Europese geschiedenis

Het huis van de Europese geschiedenis opende in 2017 zijn deuren. Dit initiatief van het Europees Parlement wil een overzicht geven van de laatste twee eeuwen in de Europese geschiedenis. Naast een zeer uitgebreide permanente tentoonstelling is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, en de tentoonstelling die momenteel loopt is ‘Onstuimige ...

lees meer...
INTERVIEW : THIBAULT VIAENE (CONSOULING SOUNDS) - Gent haalt zijn sterkte uit zijn compactheid.

Als er het afgelopen jaar een Belgisch label was dat van zich liet spreken dan was het wel het Gentse Consouling Sounds. Niet alleen dankzij enkele zeer sterke releases (Empusae, Vandal X, Monnik, Bolt Ruin,...), ook het prestigieuze project Consouling in Residence sprak tot de verbeelding. De eerste dag van het jaar is dan ook het perfecte ...

lees meer...
INTERVIEW : EMPUSAE - Eén ding weet ik zeker, ik stop nooit met componeren.

Ook in 2019 mochten we muzikaal gezien fier zijn op onze Belgische landgenoten. Een release die er voor mij persoonlijk uitsprong was Iter In Tenebris van Empusae. Een artiest die steevast garant staat voor torenhoge kwaliteit wist op dit album dat een onderdeel was van het prestigieuze Consouling In Residence concept zichzelf zowaar te overtreffen. Kortom, ...