casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.286 items

   

For Greater Good
...Unfolds
Ambient - Dark Ambient - Neoklassiek - Trip Hop
04/06/2020 : For Greater Good - ...Unfolds
Purple People Park  Purple People Park
04/06/2020, Dimi Brands

Het was een lange tijd stil rond For Greater Good, velen waren dan ook aangenaam verrast dat de Lierse dark ambient (t)rots vorig als vanuit het niets op de affiche van mijn eigenste Trouwfest prijkte. Aanvankelijk kwam de vraag van FGG om eens op een Dark Entries Night te mogen spelen, maar omdat deze gegeerde clubavonden reeds voor een lange tijd volgeboekt waren, zag ik mijn kans schoon om dit geliefde project alsnog een podium aan te bieden.

Het verbaasde me niet dat het optreden in kwestie een schot in de roos was. Ik was zo stout om hen met de ondankbare taak op te zadelen om het festival te openen. Ondanks de naambekendheid die For Greater Good geniet was het, afgaande op de positieve reacties bij de aankondiging, vooral een tactische zet om vanaf het begin reeds een mooie opkomst te hebben.

Opzet geslaagd, want de terugkeer op het podium kon op de nodige belangstelling rekenen. Sam en Izzy, nog steeds de spil waarrond For Greater Good draait (tijdens Trouwfest bijgestaan door Peter Geysels (zie ook TraumaSutra) en voor de gelegenheid was er ook een samenwerking met Ashtoreth) wisten me te vertellen dat nieuw werk reeds lang klaar was, maar dat de tijd om het op te nemen de grote boosdoener was. Het optreden op Trouwfest, vertrouwden ze me achteraf toe, was echt wel het duwtje in de rug dat ze nodig hadden om alsnog de daad bij het woord te voegen. Want dat het aansloeg, daar mag u donder op zeggen. Maar omdat eigen lof stinkt, verwijs ik graag door naar de woorden die collega Xavier Kruth hierover veil had.

For Greater Good wordt altijd gemakkelijkheidshalve in de dark ambient hoek geduwd. En hoewel dit op zich reeds een ruim te interpreteren genre betreft, zien de Lierenaars er geen graten in om dit rekbare genre nog wat meer elasticiteit mee te geven. Invloeden gaan van neoklassieke tot ambient, elektronica, triphop, glitch en soundscapes. Hoewel er niet zo iets bestaat als een “typisch” For Greater Good geluid, klinkt het op ...Unfolds onmiskenbaar als... For Greater Good.

Een wederkeer die zo’n acht jaar op zich heeft laten wachten, die mag met de nodige bombarie gebeuren, zo moet men gedacht hebben bij het componeren van ‘Ithyll’, het nummer dat deze EP mag openen.

Componeren is hier het meest passende werkwoord als je weet dat het nummer naar een groteske neoklassieke finale toewerkt, zo eentje die Wagneriaanse proporties aanneemt. Pompeus maar tegelijkertijd geloofwaardig, geen sinecure om deze twee begrippen met elkaar in balans te brengen.

‘Ithyll’ is het afsluitende stuk in het drieluik dat in 2008 met ‘Le Jugement Du Roi En Jaune’ aanving. Een boek dat met een harde slag dichtgeslagen wordt, en met voorsprong het strafste wat we reeds van FGG mochten horen.

Meer neoklassieke bombast krijgen we te horen tijdens ‘And Thus...Unfolds’, al laat hier de elektronica, hier in de vorm van breakbeats, zich meer gelden dan in de melancholische liefdesballade die ‘Ithyll’ is. Ook hier weer een combinatie die voor menig artiest te hoog gegrepen is wil men hier een overtuigend eindresultaat mee brouwen. For Greater Good doet het met de vingers in de neus. Hardleers, of beter gezegd stront in uw oren? Ook ‘Northern Light’ mengt triphop-achtige klanken met klassieke al maken hier de strijkers plaats voor sombere pianoklanken.

Voor het afsluitende ‘Synchronism’ werd voor de gelegenheid beroep gedaan op Raya Schaduwjaagster, een helft van de elfenzusjes formatie Dark Poem. Eerder zagen we Sophie, de andere helft, reeds opduiken bij Hybryds. De zusjes zijn dus nog niet uitgezongen, en ook dat stemt ons vrolijk. Raya injecteert nog meer ziel (hier ook te verstaan als ‘soul’) in de compositie van For Greater Good en vervult haar rol als zwevend elfje zodoende met verve.

Kortom: een halfuurtje lang krijg je vier nummers voorgeschoteld die nu reeds gedoemd zijn om op repeat af te spelen. We blinken alvast onze laarzen op voor het geven voor nog enkele ‘butt-kicks’ want na deze EP is de honger naar een nieuw full album des te groter!

For Greater Good pakt uit? Wat had u anders verwacht, misschien? En dat voor slechts 4 euro via Bandcamp.

For Greater Good

Dimi Brands
04/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...