casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.289 items

   

Ashtoreth & Chthonia
Throne Of Astrŏarchē
Dark Ambient - Drone - Ritual
17/05/2020 : Ashtoreth & Chthonia - Throne Of Astrŏarchē
Reverb Worship  Reverb Worship
17/05/2020, Dimi Brands

Er bestaan nog zekerheden in het leven. Zo vroegen we ons onlangs nog af hoe het nog zou zijn met Ashtoreth, het dark ambient project van Antwerpenaar Peter Verwimp dat de afgelopen jaren van zich liet spreken door een bijzondere vlijt aan de dag te leggen wat albums produceren betreft en meer nog door het feit dat hij eigenhandig het begrip overtreffende trap moeiteloos introduceerde in zijn muziek.

Onze gedachte was nog niet lang vervlogen of Peter contacteerde ons. Een jaar (ook al zal 2020 met stip de top bereiken in de categorie “kutjaren”) zonder een Ashtoreth release, ik dacht het niet!

Na eerder samengewerkt te hebben met Grey Malkin van The Hare And The Moon, No One, TCH en YHDARL breidt het Ashtoreth-netwerk zich op deze nieuwe langspeler verder uit. Deze keer richting Nieuw-Zeeland, alwaar Ashtoreth ons laat kennismaken met de mysterieuze Chthonia.

Een artieste die duidelijk in dezelfde sferen zweeft als onze landgenoot wat resulteert in een album waarbij niet alleen Ashtoreth’s netwerk maar ook zijn overtreffende trap verder uitgebouwd wordt.

Het duo laat ons kennismaken met een lang vergeten godin. Op de troon zit Astrŏarchē, de koningin van de sterren en haar spiegelbeeld dwaalt diep onder de zee. Maar niet alleen Zij staat centraal, het album werd opgedragen aan alle verborgen goden die verloren zijn gegaan in de oceaan van tijd.

‘Asir’ opent het ritueel waarbij de nadruk ligt op de stem. Peters keelzang enerzijds en de wendbare stem van Chthonia anderzijds. Ze fluistert, hijgt, vertelt en chant en in combinatie met de zware keelklanken ben je niet alleen meteen mee in hun ceremonie, begrippen als plaats en tijd blijken al snel met meer aan de orde te zijn.

Beide artiesten nemen ook ruim de tijd om onder je vel te kruipen: de nummers op dit album variëren tussen de 11 en 17 minuten. Hiervan is echter geen seconde te veel, Throne Of Astrŏarchē is zodanig sterk uitgewerkt dat er van langdradigheid of verveling nooit ofte nimmer sprake is.

‘Nehalennia’ is niet alleen het langste nummer op dit (digitale) album, we zien het ook graag aan als sleutelnummer. Dit om de simpele reden dat de diepe pulserende drones van Ashtoreth die de rituele stem van Chthonia ondersteunen resulteren in puur dark ambient vakmanschap.

We zijn nog maar halverwege (inderdaad, “slechts” vier nummers op dit album, al valt dat niet op te maken aan de speelduur) en zitten nu reeds met onze mond vol tanden.

‘Marmarospilia’ laat de stemmen achterwege, maar ook hier vermoeden we de inbreng van Chthonia in de ijle synthklanken te herkennen. Het nummer dat een duidelijke link legt naar het dungeon synth genre toont een nieuw gezicht van Ashtoreth, en het moet gezegd dat wat deze sjamaan in handen krijgt zo goed als zeker in een goudklompje verandert. Om mijn eerste zin te citeren: er bestaan nog zekerheden in het leven.

Met ‘Baetyl’ komt er een einde aan de ceremonie en zoals dat hoort bij een ritueel maakt men de cirkel rond. Ashtoreth haalt het diepste uit zijn keel, en we zien het als een mooie aanvulling op de vergelijkbare opener. Denk aan het immens populaire Heilung, maar dan met de nadruk op het muzikale en niet op de toeters en bellen die er live bijgesleurd worden.

We zagen in Ashtoreth een artiest die album na album steeds beter werd, en logischerwijs komt aan zo’n reeks onvermijdelijk ooit een eind. Dat moment is momenteel nog niet in zicht, integendeel.

Throne Of Astrŏarchē verschijnt digitaal, al zullen er ook 50 fysieke exemplaren op cd gedrukt worden.

Heeft u graag een exemplaar in handen wees er dan dus snel bij. Zelf pleit ik ook schuldig; ik behoor ook tot degenen die vasthouden aan iets tastbaars. Een album digitaal aanschaffen is iets wat ik niet snel (als het niet echt anders kan) zal doen. Behoort u ook tot dit (uitstervende?) ras, neem dan alstublieft van deze lotgenoot aan dat u wat Throne Of Astrŏarchē betreft met een meer dan gerust geweten uw principes even aan de kant mag schuiven. U zal het zich niet beklagen.

Throne Of Astrŏarchē tippen wij nu al als dé dark ambient plaat van 2020, want om dit te overtreffen lijkt ons onbegonnen werk.

Ashtoreth

Chthonia

Dimi Brands
17/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...