casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

La Merde
Zweet Spaart Bloed
Dark Folk / Apocalyptic Folk
18/02/2020 : La Merde - Zweet Spaart Bloed
Eigen beheer  Eigen beheer
18/02/2020, Dimi Brands

We zijn altijd een beetje op onze hoede wanneer we te maken hebben met artiesten die zeer productief te noemen zijn. Heel vaak is het namelijk zo dat ideeën wel degelijk baat hebben aan een iets verdergaand rijpingsproces. De uitzondering bevestigt ook in deze wederom de regel, en die uitzondering is het, een ware contradictie op de groepsnaam zijnde, bijzonder frisse Gentse duo La Merde.

Amper een goed jaar geleden mochten we hun eerste cassette in ontvangst nemen, enkele dagen geleden werd hun derde reeds op de wereld losgelaten.

Waar bij de eerste twee cassettes (Dood En De Merde en L’Amour Et La Merde) door gebruik van bijvoorbeeld samples uit typisch Vlaamse boerenfilms en korte, zwierige intermezzo’s de humoristische ondertoon nog vrij duidelijk op te merken viel, is het bij het krachtig getitelde Zweet Spaart Bloed plots precies bittere ernst.

Opener ‘Tanz Totalitär’ zet meteen de toon, en dit met een intro waar het duo mee mag uitpakken. Wat ze tijdens live-optredens ook doen. Om onnozele discussies te vermijden dekt La Merde zich in door zowel stemsamples van Hitler, Mussolini als van Churchill, Lenin en zelfs Charlie Chaplin doorheen de soundscapes te mengen. We moeten onvrijwillig denken aan wat Death In June deed met de samples uit de Britse televisieserie The Prisoner in de klassieker ‘She Said Destroy’. “People who hide are afraid”, wie Douglas P. net als ons meerdere malen aan het werk zag, weet dat deze sample mee bijdraagt aan de live-ervaring. Dat spelen met samples sprak ons ook bij La Merde live erg aan, en zou gerust niet enkel beperkt hoeven te worden tot enkel de intro.

Om maar te zeggen dat er van bij aanvang een bepaald sfeertje gecreëerd wordt, wat men netjes doortrekt op ‘Kerkhof Van Europa’ (van een über-neofolk titel gesproken!).

Hoewel de tekst druipt van zwartgalligheid, is dit een van de zeldzame momenten dat het humoristische aspect nog een keer zijn staart roert, en dit door de stem die Jonah opzet bij deze zwaarbeladen voordracht.

Droeg La Merde ons ten tijde van de eerste cassette nog op om “onze klompen boven te haelen (sic) en te dansen of het de zomer van 1569 was”, de Middeleeuwen en bijhorende klompen hebben op Zweet Spaart Bloed plaats gemaakt voor de eerste helft van de twintigste eeuw en een modderig paar combats om door de loopgraven te waden.

De geest van Blood Axis en ook wel een beetje van Allerseelen (met wie La Merde in juni op Trouwfest zal spelen) zweeft door ‘Wie Eine Hummel Brummt Mein Geist’. De dierlijke kreten die uitgeperst worden tijdens ‘Wahnsinn Wächst’ doen ons dan weer terugkeren naar de wolvengeluidjes die Douglas P. live graag placht te slaken.

‘Waidmannsheil’ is met zijn negen en een halve minuut een uitzonderlijk lang nummer in de La Merde catalogus. Tevens het bewijs dat ook over een langere tijdspanne de jongens kunnen rekenen op onze volledige aandacht. Behalve ‘Kerk En Staat’ en ‘De Eindzege’ (die beiden afklokken op een minuutje) zijn er minder interludia dan op de vorige twee cassettes. Een goede zaak, want we vonden deze korte stukjes zodanig leuk dat we het jammer vonden dat er niet nog wat meer aan gesleuteld was. Een puntje van kritiek dat niet in dovemansoren is gevallen, want soortgelijke deuntjes zijn gebleven, alleen kunnen we nu meer spreken over echte songs.

La Merde maakt het mij verdomd moeilijk, kaapten de eerste twee cassettes ei zo na de totaalscore in de wacht (een combinatie van zeer goede muziek, het verrassingseffect plus het monopolie op dit soort muziek in België), dan zijn we gewoonweg verplicht om Zweet Spaart Bloed met een welverdiende 10 sterren te overladen. Dit is neofolk van de bovenste plank! Zowaar een van de betere albums die we in jaren in dit genre nog mochten horen. En dan nog wel van Belgische makelij, wie had dat ooit durven dromen!

La Merde

Dimi Brands
18/02/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...