casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.636 items

   

Miel Noir
The Phoenix-Swarm
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Dark Wave - EBM - Electro - Gothic Rock - Industrial - Neoklassiek
17/12/2019 : Miel Noir - The Phoenix-Swarm
Folkworld  Folkworld
17/12/2019, Dimi Brands

Wat een slimme zet weeral van Miel Noir om vlak voor de feestdagen met een nieuw album te komen aanzetten.

De band (nuja, eigenlijk het duo Marcel P en Dimo Dimov, aangevuld met een hele batterij aan gastmuzikanten) is onmogelijk in één muzikaal hokje te stoppen, en zal zo onder de kerstboom niemand teleurstellen.

Hoewel beide leden vooral bekend staan in dark folk kringen (zo lever(d)en beide heren hand- en spandiensten bij Allerseelen, Fahl, Moon Orchard, Sagittarius, Sturmpercht, Svarrogh, Tyr-Kreis,...) bestrijken ze met Miel Noir een breed palet aan stijlen, gaande van electro tot gothic rock, van darkwave tot industrial.

Een mix die aanslaat, zeker toch bij Dark Entries, zoals u kan opmerken wanneer u even de tijd neemt om de vorige albums die we reeds bespraken op te zoeken.

Het begon allemaal met collega Henk Vereecken, die in 2012 een (welverdiende) 10/10 gaf aan het album Honey & Ash. Ook From The Ashes (2015), kreeg eenzelfde lauwerkrans op het hoofd. Toen ik een jaar later (2016) Honey-Beat voorgeschoteld kreeg, en een groep hoorde die steeds maar beter klonk, kon ik niet anders dan ook de maximumscore boven te halen.

Je denkt dan dat je de groep in kwestie op de top van zijn kunnen is, maar dan hadden we The Phoenix-Swarm nog niet gehoord!

Allereerst valt op dat Miel Noir vooruit wil, de erkenning binnen de vertrouwde kring is voor hen een zekerheid, maar velen binnen deze incrowd zullen er reeds op gewezen hebben dat er ook nog een wereld hierbuiten is. En geloof ons op ons woord, het wordt hoog tijd dat de oren van deze wereld geopend worden en Miel Noir de erkenning gunt die het absoluut toekomt.

De productie staat dan ook als een huis, er is veel zorg besteed aan het artwork, en het lijstje met gastmuzikanten is als kers op de taart eveneens indrukwekkend te noemen.

Wat immers te denken van Tommi Stumpff (gitaar op ‘Reclaim Your Story’ en ‘Primary Mission (Survive)’), Sathorys Elenorth (Der Blaue Reiter, Endless Asylum – piano op ‘Anymore’), Robert Taylor (Changes – zang op ‘Swelling Drone Of Bees’), Krys.Koseda (Extreme Chromo -gitaar tijdens ‘My Hate’) en een artiest waarmee Miel Noir in het verleden reeds samenwerkte: Gerhard Hallstatt (Allerseelen), Marcel P. is ondertussen verworden tot een vast lid van Hallstatts band (zie ook het dit jaar verschenen, eveneens zeer sterke, Chairete Daimones) en een wederdienst lag dan ook vrij voor de hand. Hallstatt verzorgt de zang tijdens ‘Im Traum Sind Wir Uns Nah’ en ‘Honig Aus Heliopolis’.

Verder nog twee remixen: Wagner en Falagas van Darkness On Demand (misschien kent u ze nog van Dance Or Die) nemen ‘My Hate’ onder handen, Insect Plasma doet dit met ‘Mother Kali’.

Nog een teken van de drang naar progressie kunnen we afleiden uit het feit dat twee oudere nummers een herwerking toebedeeld krijgen: ‘Der Himmel Fällt’ van het album Honey & Ash krijgt een nieuw, beter passend jasje aangemeten, maar de meest in het oor springende versie is toch wel de piano versie van ‘Anymore’ (de oorspronkelijke versie vind je terug op het vorige Miel Noir album Honey-Beat). Een versie die we enkele jaren geleden op het Nederlandse Dwaalspoor festival reeds live mochten horen. Sathorys (Der Blaue Reiter) trad er toen samen op met de Spanjaarden van Har Belex, en kroop tijdens het afsluitende concert van Miel Noir mee op het podium. De versie van ‘Anymore’ die ze toen brachten viel dus duidelijk niet alleen bij het publiek erg in de smaak.

Bij dit lijstje dat even gevarieerd oogt als de Miel Noir stijl zelve, zou je haast uit het oog verliezen dat ook de twee vaste zangeressen Estella en Lisa zich eveneens in de debatten roeren.

Aan hun prestaties zal het evenwel niet liggen, want met hun achtergrondzang maken ze verschillende nummers helemaal af. Estella heeft in het verleden al meermaals bewezen over een buitengewoon aangenaam stemgeluid te beschikken (we wijzen even naar het onweerstaanbare ‘Duldungsstarre’ van op Honey-Beat, dat keer op keer aanslaat wanneer ik het integreer in een dj-set). Zo kroop ze op de laatste Allerseelen plaat op wonderlijke wijze in de huid van Anaïs Nin; op The Phoenix-Swarm mag ze eveneens haar poëtische zelve zijn, deze keer in de gedaante van Emily Brontë middels haar gedicht ‘Death’. Het resultaat is wederom verbluffend en legt meteen het enige minpunt van het album bloot: zonder afbreuk te doen op de eveneens puike stem van Marcel, had ze gerust een paar nummers meer mogen krijgen waarvoor ze de lead vocals mocht verzorgen. Een punt dat versterkt wordt bij het horen van het eveneens door haar gedragen ‘Mother Kali’, dat een eerbetoon is aan de in 2016 overleden Shava Sadhana. Het was aanvankelijk de bedoeling om dit nummer met hem op te nemen, als wederdienst voor het nummer ‘Unity’ dat Marcel met zijn naam project Tyr-Kreis coverde, helaas besliste het lot hier anders over. Estella klaart de klus zoals dat hoort, en dat is met heel veel waardigheid.

Zoals gezegd zijn vele fans en vrienden van Miel Noir voornamelijk te situeren in neofolk kringen, deze zullen absoluut tevreden zijn met de opzwepende percussie in het titelnummer, de dreigende spoken word passage van Robert Tayler tijdens ‘Swelling Drone Of Bees’ en de zeer kenmerkende stempel van Gerhard Hallstatt.

Maar zoals reeds gezegd: Miel Noir wil een breder publiek aanboren. Of dit gebeurt kunnen we natuurlijk niet voorspellen, al zouden we het absoluut gerechtvaardigd vinden.

Niet alleen is er muzikaal voor elk wat wils, tevens lukt het Miel Noir om deze wirwar aan stijlen naadloos in elkaar te laten overvloeien zonder dat dit ook maar één seconde als geforceerd overkomt. We kunnen hieruit opmaken dat Marcel in Gerhard Hallstatt een goede leermeester heeft gevonden, want ook hij verstaat bij Allerseelen dit kunstje om variatie als een knap geheel te presenteren, wat absoluut geen sinecure is, als geen ander.

Het ideale kerstgeschenk maar uiteraard veel meer dan dat. The Phoenix-Swarm is het resultaat van een topgroep die steeds beter wordt, en een plaatje dat hier nog heel vaak uit de kast getrokken zal worden.

We raden u aan net als ons te kiezen voor de speciale editie, dan krijgt u er verder nog de bonus cd Fiery Wings bovenop. Hierop enkele remixen (Crvor Martyrivm doet ‘From The Ashes’ en Phobos Reactor passeert tweemaal de revue: ‘Duldungsstarre’ en ‘Honig Aus Heliopolis’), maar ook enkele nieuwe nummers zoals ‘Reject’ en ‘(In)tolerance’, alsook nieuwe versies van Miel Noir oudjes als ‘See You On The Other Side’ en een piano versie (door Dimo Dimov) van ‘Sonnenmann’. Tommi Stumpff gaat aan de slag met het gedicht ‘Élévation’ van Charles Baudelaire, en ook belezen man Gerhard Hallstatt brengt werk van August Strindberg. Als klap op de vuurpijl nog een passage van Estella die met haar uiterst aangename zangstem ook van ‘Birds Of Eden’ een van de vele hoogtepunten maakt. Een bonus cd die een absolute meerwaarde biedt, het is vaak anders. Dit alles is samen verpakt met een zwart gekleurd stuk honingraat van bijenwas.

Absolute topklasse!

Miel Noir

Dimi Brands
17/12/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/02/2021 : Livestream Mr. Hurley & die Pulveraffen

Met pijn in ons hart missen we allemaal de grote festivals en de leuke concerten. We snakken naar livemuziek en liters bier! Maar ja, als surrogaat stemmen we dan allemaal af op live concerten die via het internet worden gestreamd... De mensen die nu al een jaar dromen van stampen in de modder op het Heidnisches Dorf raad ik dan ook aan ...

lees meer...
INTERVIEW : WÜLF7 - We verdienen deze aarde niet en ik ben ervan overtuigd dat we haar verder gaan vernielen.

Wie zijn electro graag compromisloos hard heeft, als een avalanche van harde beats zonder rustpauze en zonder tragere stukken, moet beslist zijn oor lenen aan WÜLF7. Dit duo begon in 2019 en bracht al snel de ep 'The Night Of The Wolves' uit, met een veelbelovende mix van EBM en dark electro die ze 'Dark Electro Body Melancholic' ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 23/02/2021 : Miel Noir brengt allereerste videoclip en heeft nog meer nieuws in petto.

BOEM PAUKESLAG! Het is zoals u misschien weet vandaag 125 jaar geleden dat de belangrijke modernistische dichter Paul van Ostaijen werd geboren. Wij betrekken zijn legendarische opener van zijn gelijknamige gedicht echter voor het heugelijke nieuws dat de allereerste videoclip van Dark Entries favorieten Miel Noir een feit is. Het ...

lees meer...
NIEUWS 22/02/2021 : Inanis Yoake in een gulle bui.

U kon het reeds lezen: ons neofolk minnend hart sloeg een tikkeltje sneller na het horen van In A Summer’s Silence, het debuut van Inanis Yoake. Dit duo bestaande uit de Italiaan Simone Skelton en de Japanse Risa Hara ging aan de slag met onder andere Tony Wakeford (Sol Invictus) en Lloyd James (Naevus) op dit album, dat een vlaag ...

lees meer...
NIEUWS 22/02/2021 : Behemoth vervolgd voor het kwetsen van religieuze gevoelens in Polen

Behemoth maakt black en death metal in Polen, een erg conservatief en religieus land. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de groep regelmatig in aanvaring komt met religieuze groepen, zeker gezien hun antireligieuze boodschap die barst van verwijzingen naar het satanisme. Een paar dagen geleden werd zanger en componist Nergal veroordeeld ...

lees meer...
NIEUWS 22/02/2021 : Punks in eerste rij tegen militaire coup Myanmar

Op 1 februari greep het leger in Myanmar de macht, waarmee ze de recente verkiezingsresultaten ongedaan maakte. In die verkiezingen behaalde de National League for Democracy (NLD) een overweldigende meerderheid. Het leger zegt dat er fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen, maar heeft hiervan geen bewijs geleverd. Meer waarschijnlijk is ...

lees meer...
INTERVIEW : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!

Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, ...