casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.373 items

   

Ordo Rosarius Equilibrio
Let's Play (Two Girls & A Goat)
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Neoklassiek
19/09/2019 : Ordo Rosarius Equilibrio - Let's Play (Two Girls & A Goat)
Out Of Line  Out Of Line
19/09/2019, Dimi Brands

De uitstekende EP Ménage à Quatre die onlangs uitkwam beloofde reeds veel goeds voor het aankomende nieuwe Ordo Rosarius Equilibrio (dat we hier vanaf nu als ORE zullen afkorten).

Sommigen opperden na het horen van de digitale promo die op voorhand aan de journalisten werd opgestuurd zelfs van het beste wat ORE tot hiertoe reeds gepresteerd had!

Straffe woorden, want volgens ons is ieder album van deze Zweden van een torenhoog niveau. Het begon allemaal zoals voor zovele van hun landgenoten bij het legendarische Cold Meat Industry label, en tegenwoordig zijn ze al lang niet meer het vreemde eendje in de stal van het grote Out Of Line.

Waren we anno 2010 nog ietwat verrast om ORE tussen de Suicide Commando’s en Hocico’s allerhande te zien opduiken. Met het ijzersterke Songs 4 Hate & Devotion leverden ze het bewijs dat ORE in staat was om het neofolk genre naar ongekende hoogten op te tillen.

Hierna zou het maar liefst zes jaar duren voor er een opvolger zou komen van het album dat met songs als A ‘Song 4 Hate And Devotion’, ‘I M B E C I L E, My Idiot Lover en ‘A World Not So Beautiful’ ware hits had voortgebracht. Nummers die in het hiaat van zes jaar hun weg naar de playlisten van de neofolk dj’s bleef vinden.

Toen in 2016 eindelijk opvolger Vision:Libertine -The Hangman’s Triad verscheen, was dit meteen een dubbelaar. Nuja, eigenlijk ging het om twee vrij korte schijfjes, die gerust op eentje geperst konden worden. Maar ORE denkt aan alles, dus ook aan een mooie vormgeving en een comfortabele ervaring voor de luisteraar.

Het titelnummer had niet veel moeite om ook de hitstatus (op de juiste feestjes weliswaar) te bereiken en als vanzelfsprekend haalde het album de koppositie van ons eindejaarslijstje (en dit in een jaar waarin verder nog uitstekend materiaal uitgebracht van Genocide Organ, Con-Dom, Varunna, Ataraxia en Daemonia Nymphe, om er maar een paar te noemen).

Dat Let’s Play -Two Girls & A Goat in december ook ons eindejaarslijstje zal halen is nu al een zekerheid want ORE pikt de draad netjes terug op waar ze die bij de twee eerder vernoemde succesalbums liet liggen.

Maar net daarom willen we niet meepraten met de stemmen die gewag doen van het beste ORE werk tot nu toe. Het is een feit dat de Zweden hun sound en hun nummers nog meer uitgebalanceerd en van topniveau zijn, maar de weg die hiertoe leidde mag op deze manier niet zomaar teniet gedaan worden.

Frontman Tomas Petterson schreef maar liefst zeven jaar aan de nummers van dit album, geen wonder dus dat er hier sprake is van wat hij zelf ziet als de “finale” versie van zijn project. Laat ons hopen dat het bij de figuurlijke betekenis blijft, want wanneer je zo met een vrij stoïcijns genre dat neofolk is kan spelen, dan smaakt dat absoluut naar meer.

Je kan het een beetje vergelijken met wat Spiritual Front (zoals u weet geen onbekenden van elkaar -herinnert u zich nog het gezamenlijke album Satyriasis -Somewhere Between Equilibrium And Nihilism uit 2005 nog?) vorig jaar deed op het ijzersterke album Amour Braque. Een vriendschap en samenwerking die beide artiesten duidelijk geïnspireerd heeft.

De invloed hiervan kan je bijvoorbeeld heel goed horen tijdens het nummer ‘This Knife Will Steal Your Heart -Let’s Waken The Judas In You’, dat eenzelfde sfeer uitademt als Amour Braque deed.

Neofolk is tegenwoordig ook een veel te beperkt jasje geworden om de sound van ORE aan te duiden, Apocalyptic pop is veel meer aan de orde. Het kan allemaal toegankelijker klinken dan hun eerste albums, maar toch sluipen er slinks invloeden uit het bombastische Cold Meat verleden in deze nummers (ijzige koorgezang, klokken, orgels,...) terwijl er tekstueel geen enkel heilig huisje overeind blijft (hoofdthema’s zijn nog steeds seks in al zijn facetten en geloof) en de lichaamssappen spreekwoordelijk in het rond vliegen. Verder willen we ook nog kwijt dat de percussie van Nicolas Van Meirhaeghe (Empusae, en ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig lid van ORE) zeker ook uw aandacht verdient.

Van de EP kan je hier enkel ‘Ménage à Trois’ terugvinden, deze naast het album eveneens aanschaffen raden wij dan ook ten zeerste aan want dan krijg je er nog drie zeer sterke bonusnummers bovenop.

Naast het reguliere album op cd, kan je ook voor de deluxe boxeditie gaan, dan krijg je er naast de EP nog een dubbele vinyl bij, en twee ‘in de geest van ORE passende slaapkamerattributen’.

Wat hits betreft kunnen we er weer een tijdje tegen. We tellen hier immers 13 serieuze kanshebbers, stuk voor stuk topmateriaal dus. Een ‘Ménage à Trois’ op de gotische dansvloer, het is geen nieuwigheid, maar wij zijn blij dat we het nu ook uit de boxen mogen horen schallen.

Binnenkort mag je op Dark Entries een interview met ORE verwachten waar ze zelf het verhaal van Let's Play uit de doeken zullen doen, en op vrijdag 6 maart speelt ORE op Porta Nigra in Aarschot.

Ordo Rosarius Equilibrio

Dimi Brands
19/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/09/2020 : Extra namiddagshow Neetwave 2020

Sedert vorig jaar kent Retie een nieuw indoorfestival : Neetwave. Na het succes van de eerste editie kon het dan ook niet uitblijven dat er een vervolg voor 2020 ging komen. Totdat een Hardnekkig Beestje uit China zich er mee ging moeien. De wereld, en vooral zijn evenementen, ging op slot. En toch slaagt de organisatie van Dark Balloon ...

lees meer...
NIEUWS 25/09/2020 : Piep! Daar is Dead Souls Rising.

Het is met wat, daar is alweer een gothic formatie die opstaat uit de doden... Dead Souls Rising, geboren in 1993 en na twee albums, “Ars Magica” (1995) en “Scented Garden” (1997) spoorloos duiken op met "Isadora" (gelimiteerd op 200 exemplaren) op het eigen Mysis label. Het titelnummer wordt meteen uitespeeld ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/09/2020 : Euphemia Rise zegt bij debuut reeds vaarwel.

Bent u van mening dat er binnen de hedendaagse alternatieve rock te veel op veilig gespeeld wordt en zodoende vooral risico’s vermeden worden? Dan staat u qua denken op één lijn met Wim Lankriet, die we via zijn project Syrenomelia reeds aan u voorstelden. Om zich nog meer te bevrijden van de door de muziekindustrie opgelegde ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Rosetta Stone met nieuw album en box!

Het kan niet op. Als trouwe lezer merkte u allicht reeds dat Dark Entries (en ik niet in het minst) een hart heeft voor gothic rock. Zo verscheen nog maar pas het leuke nieuws dat het Amerikaanse The Wake uitpakt met een nieuw album en nu mag ik ook zeggen dat hun Britse evenknie Rosetta Stone in 2020 hetzelfde doet. Waar het album “Seems ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Van Post Mortem tot Somnus

Na vele positieve reacties op ‘Post Mortem’ (2018) en vele memorabele optredens met onder andere Wiegedood, Wolvennest, en Marche Funèbre wil Splendidula graag een nieuw teken van leven tonen. Deze Belgische atmospheric doom metal band zal begin 2021 een nieuwe plaat uitgeven, getiteld ‘Somnus’ en dit via het ...

lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...