casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

La Merde
L'Amour et la Merde
Dark Folk / Apocalyptic Folk
23/07/2019 : La Merde - L'Amour et la Merde
Eigen beheer  Eigen beheer
23/07/2019, Dimi Brands

Daar hebben we onze Gentse vrienden van La Merde weer! Hun eerste cassette ‘Dood En De Merde’ ligt niet alleen nog in de nabijheid van ons tapedeck na te dampen als ware het een vers gedraaide koeienvlaai, met hun originele (hoewel met heel wat gerecycleerde invloeden toch zodanig gebracht dat je kan spreken van een verrassend eindresultaat) sound ging niet alleen ik, maar ook enkele andere Dark Entries redactieleden voor de bijl.

Wat neofolk betreft is het in België huilen met de pet op, enkel al daarom was de komst van La Merde voor mij een geschenk uit de hemel, en liet ik het niet na om hun naam bij verschillende binnen- en buitenlanders te droppen.

Zo zou ik met de pluimen kunnen lopen om het feit dat Art Abscons stante pede besloot dat hij La Merde graag zou uitbrengen op zijn Opus Abscondi label of dat La Merde in oktober het podium zal delen met Awen, By The Spirits, Rome en Changes. Maar zo zit ik niet in elkaar, deze twee jongens hebben dit alles volledig aan zichzelf te danken. Ik heb misschien het nodige duwtje in de rug gegeven, simpelweg omdat ik vond dat dit gedaan moest worden.

Bij hun eerste wapenfeit hoorden we nog een duidelijke The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud invloed, doch tijdens hun allereerste live optreden (enkele maanden geleden in de Kinky Star) hoorden we met wat goede wil zelfs raakpunten met Blood Axis of Fire + Ice.

Ook hun tweede cassette is, ondanks de korte periode tussen de twee releases, geen herhalingsoefening geworden.

Dood En De Merde mocht bij ons dan wel op enthousiast handgeklap ontvangen worden, toch zijn we blij dat we niet meer van hetzelfde voorgeschoteld krijgen.

L’Amour et la Merde vinden we zelfs nog een tikkeltje beter, vooral ook omdat het album nog meer als een gestroomlijnd geheel klinkt. De invloed van The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud is enkel nog met een vergrootglas waar te nemen, deze keer maken we eerder associaties met acts gelijk Luftwaffe of het daaruit voortgekomen Et Nihil en loert zelfs Death In June steels om de hoek.

Ook hier weer (zeer sterke) met samples doorspekte interludia die zorgen voor de bindende lijm tussen de effectieve songs.

La Merde is niet vies van een portie humor op tijd en stond (al is deze soms wat verscholen) maar is duidelijk intelligent genoeg om niet enkel een gimmick te zijn.

Humoristisch en tegelijk matuur, het is niet iedereen gegeven.

L’Amour et la Merde werd in de winter van 2018-19 opgenomen, en dat hoor je. Het typisch melancholische dat de winter toch wel kenmerkt, blaast zijn kille adem doorheen deze 12 nummers. Luister maar eens naar het kermisgeluidje uit lang vervlogen tijden, of de interludia die zoals ze hier qua stijl en sfeer klinken, in de toekomst gerust tot volwaardige songs mogen uitgroeien.

Doch: La Merde zal nooit een “grote” naam worden, hoe jammer we dit ook mogen vinden. Maar dat dit Gentse duo een cult-aanhang verdient, daar mag geen twijfel over bestaan.

L’Amour et la Merde verschijnt op cassette op slechts 50 exemplaren, snel zijn is dus de boodschap. Voor de cover knipte men een oude foto van een koppel in twee, en kan je kiezen tussen het vrouwelijke of mannelijke hoesje. Ben je toch te laat, of niet in de mogelijkheid om cassettes af te spelen (al willen we de heer Art Abscons wat dat betreft even citeren: “La Merde is mind-blowing. Definitely a reason to buy a cassette player if you do not own one.”) dan kan je op de Bandcamp pagina van La Merde terecht voor een gratis digitale versie.

La Merde

Dimi Brands
23/07/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...