casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

Xtort
Nothing Is Real
Electro - Industrial
19/07/2019 : Xtort - Nothing Is Real
DA Records
19/07/2019, Danny Quetin

Ergens in de Peelrand, verscholen tussen de industrie van Eindhoven en Noordrijn-Westfalen ligt een aandoenlijk dorpje dat Gemert heet. Daar in de buurt van de plaatselijke bib ligt een klein maar gezellig poppodium dat De Bunker heet. Het is die bunker die de genaamde ‘Piet van Hoer’ tot zijn tweede domicilie heeft verkozen. In die contreien dan ook befaamd wegens zijn vorige band ‘Hoer’ die in Nederland en daarbuiten de industriële metal op de kaart wist te zetten. ‘Hoer’ heeft echter geen klandizie meer en werd herschapen tot wat tegenwoordig heet Xtort.

De industrial op zich is nog een erfenis van de vorige lichte zeden, het kabaal van het staal werd vervangen door meer elektronische gear die zowel vintage als eigentijds mag genoemd worden. Piet heet tegenwoordig ‘Djkaoz’ en met wat eerst een duo was leverde dat EP’s op als ‘Sexshop’ en ‘Knowing You’ maar ook een eerste album ‘Isolation’. Xtort is heden ten dage 1 man en slechts 1 man alleen. Al durft hij zich op het podium wel eens laten vervoegen door een bassist en zelfs een akoestische gitaar. ‘Isolation’ bevatte het statement van de anti-oorlog, het tweede fullalbum heet Nothing Is Real en laat zich vooral kenmerken door de zelfverheerlijking van de sociale media. Wat, mocht het wel echt zijn, eerder eenzaamheid en fake news zou heten.

Xtort kent zijn inspiraties en wel in bands als een ‘Clock DVA’, een ‘Fad Gadget’ of een ‘DAF’ maar zeker ook ‘Kraftwerk’ tot zelfs ‘Jean-Michel Jarre’.

Het is ook met dat soort zweverige soundscape-geluid dat Nothing Is Real weet aan te vatten met Thruth. Uitgeroepen tot donkere clubhit in spe is Fire. ‘Arthur Brown’ als de god of hellfire, nu volledig tot eigen hand gezet en vooral aanstekelijk. Herr Kaoz weet de uitwaaiende synhts perfect te laten ondersteunen door de kenmerkende industrial-beat zoals in Die Stadt. In het Duits, als tweede voertaal en omdat Duisburg zowat in zijn achtertuin ligt.

Aardedonker kan ook ingetogen zijn. En weet toch niets van zijn doeltreffendheid te missen. Met Devil volgt dan ook een sterk eenrichtingsverkeer richting de onderwereld. Waar liefde haat wordt en wijn tot bloed zal wederkeren.

No Passion is de tweetaligheid der doodse innerlijkheid. De buitenkant laat zich omringen door de elektro-pop van de jaren 80 maar met de neus richting hedendaagse tijden. Als je dan toch weg wil vluchten uit het daglicht mag dat als de ultieme soundtrack die Escape heet. En daarenboven nog eens beeldschoon klinkt.

Het is net die samenhang van terughoudendheid en krachtdaad die het geheel zo boeiend weet te maken. De titeltrack weet er lustig op in te hakken, terwijl Waiting avances durft te maken met Kraftwerk in moderne tijden. Het meest industrial weet Xtort op deze Nothing Is Real te klinken in Like A Knife. Waar enkel de relatie met zijne Gehoefde weet te overleven.

Beïnvloedingen van buitenaf kunnen bedreigend zijn, de waarheid willen vertellen maar de leugen nog harder weten te verkondigen. Dangerous Impulses is zowat de Leaving Neverland uit het zwarte boek van Xtort. Dreigend en waar we zelfs een streepje synth van ‘Poesie Noire’ in herkennen.

Het bewijs dat Xtort wel degelijk een song kan schrijven wordt bewezen in afsluiter Dieses Leben, dat oorspronkelijk op ‘Sexshop’ stond maar hier in akoestische versie in al zijn pracht staat te blinken.

Jazeker, de mens is slecht. En laat dat tot gevolg hebben dat Xtort met Nothing Is Real deze kwaadaardigheid perfect weet te illustreren. Zowel zachtmoedig als hardvochtig. De echtheid van de allesomvattende muzikale tweestrijd.

Bandcamp

Facebook

Danny Quetin
19/07/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...