casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.302 items

   

Xtort
Nothing Is Real
Electro - Industrial
19/07/2019 : Xtort - Nothing Is Real
DA Records
19/07/2019, Danny Quetin

Ergens in de Peelrand, verscholen tussen de industrie van Eindhoven en Noordrijn-Westfalen ligt een aandoenlijk dorpje dat Gemert heet. Daar in de buurt van de plaatselijke bib ligt een klein maar gezellig poppodium dat De Bunker heet. Het is die bunker die de genaamde ‘Piet van Hoer’ tot zijn tweede domicilie heeft verkozen. In die contreien dan ook befaamd wegens zijn vorige band ‘Hoer’ die in Nederland en daarbuiten de industriële metal op de kaart wist te zetten. ‘Hoer’ heeft echter geen klandizie meer en werd herschapen tot wat tegenwoordig heet Xtort.

De industrial op zich is nog een erfenis van de vorige lichte zeden, het kabaal van het staal werd vervangen door meer elektronische gear die zowel vintage als eigentijds mag genoemd worden. Piet heet tegenwoordig ‘Djkaoz’ en met wat eerst een duo was leverde dat EP’s op als ‘Sexshop’ en ‘Knowing You’ maar ook een eerste album ‘Isolation’. Xtort is heden ten dage 1 man en slechts 1 man alleen. Al durft hij zich op het podium wel eens laten vervoegen door een bassist en zelfs een akoestische gitaar. ‘Isolation’ bevatte het statement van de anti-oorlog, het tweede fullalbum heet Nothing Is Real en laat zich vooral kenmerken door de zelfverheerlijking van de sociale media. Wat, mocht het wel echt zijn, eerder eenzaamheid en fake news zou heten.

Xtort kent zijn inspiraties en wel in bands als een ‘Clock DVA’, een ‘Fad Gadget’ of een ‘DAF’ maar zeker ook ‘Kraftwerk’ tot zelfs ‘Jean-Michel Jarre’.

Het is ook met dat soort zweverige soundscape-geluid dat Nothing Is Real weet aan te vatten met Thruth. Uitgeroepen tot donkere clubhit in spe is Fire. ‘Arthur Brown’ als de god of hellfire, nu volledig tot eigen hand gezet en vooral aanstekelijk. Herr Kaoz weet de uitwaaiende synhts perfect te laten ondersteunen door de kenmerkende industrial-beat zoals in Die Stadt. In het Duits, als tweede voertaal en omdat Duisburg zowat in zijn achtertuin ligt.

Aardedonker kan ook ingetogen zijn. En weet toch niets van zijn doeltreffendheid te missen. Met Devil volgt dan ook een sterk eenrichtingsverkeer richting de onderwereld. Waar liefde haat wordt en wijn tot bloed zal wederkeren.

No Passion is de tweetaligheid der doodse innerlijkheid. De buitenkant laat zich omringen door de elektro-pop van de jaren 80 maar met de neus richting hedendaagse tijden. Als je dan toch weg wil vluchten uit het daglicht mag dat als de ultieme soundtrack die Escape heet. En daarenboven nog eens beeldschoon klinkt.

Het is net die samenhang van terughoudendheid en krachtdaad die het geheel zo boeiend weet te maken. De titeltrack weet er lustig op in te hakken, terwijl Waiting avances durft te maken met Kraftwerk in moderne tijden. Het meest industrial weet Xtort op deze Nothing Is Real te klinken in Like A Knife. Waar enkel de relatie met zijne Gehoefde weet te overleven.

Beïnvloedingen van buitenaf kunnen bedreigend zijn, de waarheid willen vertellen maar de leugen nog harder weten te verkondigen. Dangerous Impulses is zowat de Leaving Neverland uit het zwarte boek van Xtort. Dreigend en waar we zelfs een streepje synth van ‘Poesie Noire’ in herkennen.

Het bewijs dat Xtort wel degelijk een song kan schrijven wordt bewezen in afsluiter Dieses Leben, dat oorspronkelijk op ‘Sexshop’ stond maar hier in akoestische versie in al zijn pracht staat te blinken.

Jazeker, de mens is slecht. En laat dat tot gevolg hebben dat Xtort met Nothing Is Real deze kwaadaardigheid perfect weet te illustreren. Zowel zachtmoedig als hardvochtig. De echtheid van de allesomvattende muzikale tweestrijd.

Bandcamp

Facebook

Danny Quetin
19/07/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...