casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.276 items

   

UrZon & Orryelle
Orryelle & UrZon
Experimental - Industrial - Tribal / Ritual
30/09/2018 : UrZon & Orryelle - Orryelle & UrZon
Eigen beheer  Eigen beheer
30/09/2018, Dimi Brands

We zouden ze niet graag te eten geven, alle artiesten die (on)rechtstreeks beïnvloed zijn door het legendarische Coil.

Maar voor UrZon en Orryelle zetten we toch graag een bordje bij. Iets wat we een paar maanden eerder ook al deden, toen ik UrZon op de affiche plaatste van het door mij en mijn vrouw georganiseerde Trouwfe(e)st #2, ter viering van onze huwelijksverjaardag.

Kolja Aertgeerts (UrZon) kwam met de vraag of ik ‘featuring Orryelle’ achter zijn naam wou zetten, de tot de verbeelding sprekende magiër was die periode net in het land, en het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken, aldus Kolja.

Collega Peter De Koning, verantwoordelijke om het geluid in goede banen te leiden, greep zich al naar de haren. Orryelle bespeelt namelijk viool, en laat dat net een van de moeilijkste instrumenten zijn om naar behoren uit een mengpaneel te toveren, aldus Peter.

Maar het moet gezegd, na afloop van de show was de paniek duidelijk ongegrond. Dit duo, op het podium nog aangevuld met Magthea van Hybryds wist namelijk heel wat bezoekers te verrassen, en kwam met een set die netjes schipperde tussen ritmisch en spiritueel. Een opener die meteen de toon wist te zetten voor heel de avond, en de belichaming van het gezegde: “Goed begonnen is half gewonnen.”

Niet alleen bij het aanwezige publiek smaakte deze samenwerking naar meer, beide heerschappen vonden het ook een goed idee om hun gedeelde vlijt vast te leggen voor de geschiedenis.

Via de u ondertussen wel bekende UrZon Bandcamplink kan u voor het verwaarloosbare bedrag van 3 euro het album Orryelle & UrZon downloaden.

Het duo neemt je via 5 lange (variërend tussen 6 en bijna 18 minuten) nummers mee op een spirituele trip die, we melden het al in de openingszin, liefhebbers van Coil zeker zal aanspreken.

De (keel)zang en viool van Orryelle spelen een dik uur lang duidelijk de hoofdrol. Het is algemeen geweten dat Kolja een diep respect koestert voor deze leermeester, en dat is duidelijk hoorbaar op dit album.

Eigenlijk wel een beetje jammer, want van zijn vorige releases weten we dat ook UrZon bakken talent in huis heeft en dus gerust wat meer zijn stempel had mogen drukken op deze composities.

Hier gebeurt het allemaal nog vrij subtiel, maar gelukkig nog duidelijk genoeg om opgemerkt te worden naast de capriolen van Orryelle. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het tweeluik ‘Beneath The Mound (Part 1 & 2)’, alwaar UrZon de rituele klanken een industriële injectie meegeeft.

Onze aandacht ging ook meteen uit naar ‘Hekate Chthonia Invocation’. Met zijn 17 minuten en 44 seconden een serieuze rit om uit te zitten, maar de belangrijkheid van dit nummer voor deze release zal je al snel opvallen.

De Godin met drie gezichten Hekate ligt bij Orryelle in het bovenste schuifje. Dat weten we niet alleen door dit lijvige nummer, maar het feit dat hij een levensecht standbeeld van de Griekse Godin met eigen handen vervaardigd heeft, spreekt hierin boekdelen.

De begeleidende track die hier aan ons voorbijkomt en haar aanroept, spreekt dan ook met hetzelfde respect voor dit hogere wezen.

Nog meer gasten vinden we terug bij het afsluitende ‘Creatures Composed Of Both Metal & Glass’, alwaar Zane Lazos en Wes Martusewicz van The HarleQuintet respectievelijk tanbur (snaarinstrument uit Turkije, Iran en omstreken) en cello mogen toevoegen. Orryelle en UrZon zijn immers gastvrij, dus leen hen gerust ook uw oor!

Want UrZon blijft verbazen, en blijft ook na deze release niet voor één gat te vangen.

UrZon

Dimi Brands
30/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...