casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.886 items

   

Ashtoreth / Grey Malkin
Pilgrim
Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Drone
19/09/2018 : Ashtoreth / Grey Malkin - Pilgrim
Reverb Worship  Reverb Worship
19/09/2018, Dimi Brands

Ashtoreth, het klinkt als een flink bespijkerde en gretig met corpsepaint besmeurde black metal band, die in zijn vrije tijd zo nu en dan nog eens een kerkje in de as legt.

Maar als u de Belgische underground een beetje volgt (en dat doet u, want u leest niet voor niets Dark Entries) dan weet u dat Ashtoreth het project is van Antwerpenaar Peter Verwimp dat grossiert in minimale drones, maar net zo graag aan de slag gaat met elementen uit doom, folk, post rock en psychedelica en dit alles in een zoektocht naar een sjamanistisch perspectief.

Ashtoreth laat zich op deze release bijstaan door de mysterieuze Grey Malkin, die we kennen van het lichtjes fantastische The Hare And The Moon.

We hebben niet veel minuten speeltijd nodig om in te zien dat de combinatie van de doom folk van Grey Malkin en de sjamanistische, minimale drones van Ashtoreth perfect combineerbaar zijn, meer zelfs, in staat zijn een heel universum op zichzelf te schilderen.

Zo begint ‘I Am The Story’ met kabbelend water, dreigende soundscapes en troostende akoestische gitaarakkoorden.

Met de sirenenzang die als een ware Medusa de aandacht van de luisteraar meteen weet aan te grijpen, is de invloed van The Hare And The Moon tijdens dit nummer moeilijk te ontkennen.

Hoewel zonder tekst liet dit nummer zich inspireren door het gedicht met dezelfde titel van de Canadese dichteres Carmit Kordov.

Was dit nog vrij lichtvoetig (for what it’s worth) van aard, blijkt de verdere tocht van deze pilgrim steeds grimmiger te worden.

Zo heeft het rustgevende watergeklingel tijdens het titelnummer plaats gemaakt voor een ijzig snerpende wind, en onrustige voetstappen gaan perfect samen met de onheilspellende soundscapes.

Dat het nog akeliger kan, leren we halverwege onze tocht: zo horen we een fluisterstem tijdens ‘The Stars Turn Towards Their Ending’. We hebben het hier dan ook niet over het soort gefluister dat men als troostend kan ervaren, nee dit gefluister lijkt ontsproten uit de mond van een afzichtelijke heks/verdoemde/(of vul zelf maar een wezen in naar keuze). Al kan je ook zeggen dat hier de sjamanistische inslag van Ashtoreth hier voor het eerst expliciet zijn stempel weet te drukken.

De reisgenoten dienen na haar waarschuwing een ander pad te kiezen, wat resulteert in weemoedig gezang, en al even reflecterend gitaar- en vioolspel.

Deze keer een pad bezaait met ‘Bone, Leaf & Moss’. Bladeren en mos kom je in ieder bos wel tegen, die beenderen lijken er toch weer op te wijzen dat de bossen waarin deze pelgrims dwalen niet bepaald uitnodigen voor een ontspannende herfstwandeling.

Hoewel de tocht zoals u kan lezen voor onze pelgrims niet immer van een leien dakje verliep (waarmee we het opgeroepen verhaal bedoelen en dus absoluut niet de muzikale invulling ervan!!)

weet men uiteindelijk toch het einddoel te bereiken: ‘The Shivering Mountain’!

Met zijn ruim 15 minuten, duidelijk het sleutelnummer van deze opmerkelijke samenwerking.

Luister maar eens hoe de akoestische gitaar ook hier weer de aandacht opeist. Als overkoepelend genre voor dit album zijn we dan ook sterk geneigd de term gitaar ambient in de mond te nemen.

Maar ook de klagende Medusaklanken en al even klagende vioolpartijen (die telkens ze hier passeren het album nog dat beetje meer cachet geven) verdienen uw aandacht.

Het nummer is tevens een zeer mooi voorbeeld van wat er met minimalistische drones bedoeld wordt. Er gebeurt namelijk vanalles binnen dit kwartier maar het geheel is zo minutieus uitgewerkt, dat deze verschillen ook als erg natuurlijk aan ons voorbijkomen. Een kwartier lang kunnen boeien met 1 nummer, het is weinigen gegeven. Maar dat is dan buiten Ashtoreth en Grey Malkin gerekend.

De kans dat Pilgrim in ons eindejaarslijstje terecht komt, schatten wij vrij hoog in. De prijs voor beste Belgische release (ook al is deze release maar 50% Belgisch, in dit geval speelt dat geen rol) is bij deze al vrij zeker, en de meest gedraaide plaat van het jaar ten huize db is een andere titel die men op de mouw kan spelden, al kunnen we niet meteen zeggen of deze titel garant staat voor weinig windeieren in het mandje.

Rep u met andere woorden als de wiedeweerga naar Bandcamp!

Ashtoreth

Dimi Brands
19/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2021 : Sinner’s Day, zwart heeft veel tinten (deel of dag 2, Halloween).

Hier ben ik weer, trick or treat, met mijn bijzondere en smaakvolle voorkeuren voor de tweede dag Sinner’s Day van 31 oktober. Ondertussen hebben we al een dag achter de kiezen en belanden we meteen in de helft. Zondigen nu het nog kan want ook op 31 oktober staat veel moois op de affiche. Eén en ander passeerde reeds de Dark ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...