casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.168 items

   

UrZon
1923
Experimental - Industrial - Power Noise
23/05/2018 : UrZon - 1923
Eigen beheer  Eigen beheer
23/05/2018, Dimi Brands

Maak u klaar voor het meest ritmische werk van onze goede vriend Kolja Aertgeerts a.k.a. UrZon.

Onze lezers (je moet zelfs niet van het aandachtige soort zijn om onze sympathie voor de man en diens project op te merken) mochten al kennismaken met UrZon door middel van het uitbrengen van enkele (digitale -en gratis bovendien!) albums op zeer korte tijd.

Er begint zich wel een zorgwekkende tendens af te tekenen: zo schreef Kolja zijn album Indigenous Trauma And Resiliency terwijl hij door een lumbago aan de zetel gekluisterd zat; maar ook 1923 bracht lichamelijk leed met zich mee: een zeer zware longontsteking was deze keer de boosdoener.

Natuurlijk wensen we Kolja het hoogste goed, want dat is een goede gezondheid nog steeds, maar wanneer het ziekenbed garant staat voor inhoudelijk sterke plaatjes als deze twee, zou een sadistische versie van onszelf de brave man om het minste klachtje richting kliniek sturen.

1923 is zowaar een conceptplaat geworden: ten gevolge van de bijna fatale (het was inderdaad niet om mee te lachen deze keer) longontsteking belandde Kolja in het ziekenhuis en las daar een aantal boeken over de familie Wittgenstein en het interbellum. Een zeer inspirerende tijd en ook over de Wittgensteins valt het een en ander interessants te vertellen. Vader Karel Wittgenstein, die fortuin maakte in de ijzer- en staalindustrie, werd een van de rijkste mensen van Europa. Componisten als Brahms, Mahler en Strauss kwamen er over de vloer en muziek was iets als een bindende factor binnen het gezin. Als vader heerste hij als een ware tiran over zijn acht kinderen, waarvan er drie zonen zelfmoord pleegden. Paul, de vierde, werd een wereldberoemd pianist en de de jongste zoon, Ludwig, werd een van de grootste filosofen van de twintigste eeuw. Eveneens opmerkelijk: bij nagenoeg alle gezinsleden grensde de genialiteit aan waanzin.

De dreigende catastrofe die een zware stempel drukte op het interbellum weet UrZon perfect te illustreren in de vaak bevreemdende tracks (een perfect voorbeeld hiervan is ‘Nile’).

Dat muziek ook als het ware de lijm vormt in het leven van Kolja, is geen publiek geheim. Het muzikale pad dat hij inslaat op 1923 klinkt voor dit project enorm toegankelijk!

Kwamen bij vorige releases nog invloeden als Will, In Slaughter Natives en (oude) :Wumpscut: naar voren, dan worden deze hier allemaal de deur gewezen of als zodanig gemaskeerd dat vergelijkingen uit den boze zijn.

Veel ritmisch geweld, vaak doorspekt met samples (zowel uit films als muziekfragmentjes) uit het interbellum, doen een aanslag op de benen, meer nog dan al ‘s man’s vorige materiaal.

Luister maar eens naar een bommetje als ‘State Esthetic’ of ‘Assault’, waarvan we het laatste omschrijven als een kruising tussen de old school industrial noise van Dissecting Table meets iets ritmisch van op Ant-Zen, in de interbellum mix wel te verstaan.

Bedoeling om een cyber interpretatie van het interbellum te brengen ruimschoots geslaagd dus.

UrZon is duidelijk van alle markten thuis, en doet ons wat dat betreft nog het meest aan onze eigenste Hybryds denken. Niet toevallig dan ook dat UrZon reeds samenwerkte met Magthea.

Kolja dacht er eerst aan deze plaat onder een andere naam uit te brengen omdat hij zo atypisch klinkt. Maar om de man te citeren: “Atypisch mag ook. Mijn longontsteking was ook atypisch.”

Enig puntje van kritiek hebben we op de mix die nogal aan de stille kant is. Het groezelige geluid past wel in de sfeer van het interbellum, maar je dient je stereo een streepje hoger te zetten om hier optimaal van te genieten. Een euvel dat makkelijk op te lossen is dus, maar denk er aan wanneer u van plan bent hierna een plaatje van pakweg Sutcliffe Jügend of Whitehouse door uw soundsystem te jagen. Kolja wist me wel te vertellen dat een aanpassing van het geluid in de toekomst waarschijnlijk nog gedaan zal worden.

Oordeel zelf, en dan hebben we het niet alleen over deze release die u op dit eigenste moment al aan het downloaden zou moeten zijn, maar ook over het optreden dat UrZon op zaterdag 16 juni zal geven in JH Wommel (Wommelgem). UrZon zal het podium delen met Orryelle, die hem zal begeleiden op viool en met keelzang.

Net als zijn releases zal ook dit optreden gratis zijn, en door ondergetekende georganiseerd om zijn huwelijksverjaardag te vieren. Een publiek evenement met verder op de affiche nog Dead Man’s Hill, Anemone Tube, Traum’er Leben en Onrust. Meer info vind je hier.

UrZon

Dimi Brands
23/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 08/04/2020 : Sheffield Tape Archive: onze boeiende ontdekking op Bandcamp.

Al zoekend naar een geluidsfragment voor bij een recensie te plaatsen moeten wij ons als muziekredactie vaak in allerlei bochten wringen, willen we juridisch gezien geen blauwtje lopen met de geplaatste content. Deze zoektocht levert zo nu en dan ook een heuse ontdekking op. Zo botsten we onlangs op de Bandcamp pagina Sheffield Tape Archive. Industriestad ...

lees meer...
NIEUWS 07/04/2020 : Donderdag 'The Isolation Session' van Palais Ideal

De Eindhoofse postpunkgroep Palais Ideal zal ons komende donderdag trakteren op een kort quarantaineconcert, dat ze passend 'The Isolation Session' hebben gedoopt. Dit in samenwerking met de Effenaar, de legendarische concertzaal uit Eindhoven. Palais Ideal verraste ons vorig jaar met hun tweede cd 'Pressure Points'. Voor de ...

lees meer...
NIEUWS 07/04/2020 : Zondag livestream festival van Gothicat

We hadden al optredens, dj-sets, radioprogramma's... maar een festival in coronatijden hadden we nog niet gezien. Gothicat, een bedrijf dat gothicgerelateerde spullen maakt met een poezentwist, weet dit toch te realiseren. Op zondag 12 april van 22 tot 24 uur zullen niet minder dan 34 groepen deelnemen aan het Gothicat festival. En er ...

lees meer...
NIEUWS 07/04/2020 : Debuut Star Industry binnenkort op vinyl

We schrijven 1997. 'Iron Dust Crush', het debuut van Star Industry komt uit op het door de groep zelf opgerichte Revelation Records. Het is een schot in de roos en wellicht tot op vandaag de meest succesvolle cd van de groep, vandaar ook heruitgaven in 1999 en in 2008 (in combinatie met de live-cd 'Black Angel White Devil'). ...

lees meer...
NIEUWS 05/04/2020 : Ah Cama-Sotz lost nieuwe remix.

Dansen op fuiven zit er momenteel niet in, maar dat u zich ook in uw woonkamer volledig kan smijten, daarvan zijn de talrijke live-streams op sociale media het levende bewijs. Ah Cama-Sotz levert alvast een stevige bijdrage met de remix van Inner Circle, die te beluisteren is op Soundcloud. Ah Cama-Sotz ziet optredens tijdens Forms ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : EXPONENTIA / ZAUBER / RESONANCE MAGNETIQUE - Ik beleef geen plezier aan buiten komen, in de zogenaamde ‘echte wereld’.

Ludovic Dhenry is een bezig bijtje. Zonet heeft hij de vijfde cd van zijn neoklassiek project Exponentia uitebracht. De eerste in vier jaar, maar dat ligt ook aan het feit dat hij tussendoor nog een electroproject heeft met Zauber, en ambiant industrial maakt als Résonance Magnétique. Wij vonden het tijd om alles nog eens op ...

lees meer...
INTERVIEW : KORINTHIANS - Iemand vertelde ons een tijd geleden: 'jullie hebben een probleem, je bent te poppy voor wave en te niche voor indie.'

Korinthians hebben hun debuut uit: ‘Chaos/Control’. We volgen de groep al langer, want eerder gaven ze al een ep en een single uit, en ze spelen ook al jaren live. We vroegen zanger Mattias De Backer uit over het debuut en de weg die de groep tot nu toe afgelegd heeft. Opgelet: Door de maatregelen om het Covid-19-virus tegen ...

lees meer...
FOTO'S : Siglo XX - @ Porta Nigra Aarschot, 07/03/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Rome - @ Porta Nigra Aarschot, 07/03/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Rose of Avalanche - @ Porta Nigra Aarschot, 07/03/2020 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra 2020 Winter, Passage 2 (07/03/2020, Stadsfeestzaal, Aarschot) - Save the wave!

Vrijdag 6 maart was ik ook van de partij en meteen aangenaam verrast door de grote opkomst (ik weet het relatief, maar zeker in dit genre) voor lekkere curiositeiten als daar waren en zijn; Dead Man’s Hill, Rosa Crux, : Of The Wand And The Moon en Ordo Rosarius Equilibrio. U leest het allemaal in de vlotte pen van collega (db) die diezelfde ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra 2020 Winter, Passage 1 (06/03/2020, JH Klinker, Aarschot) - Everyone's a winner.

“Everyone’s a winner” zong Hot Chocolate ergens in de jaren 70, en deze zin konden we al voor aanvang gebruiken wanneer we de affiche voor de eerste dag van Porta Nigra in ogenschouw namen. De afgelopen editieis van dit fijne festival deed de wel zeer mager te noemen opkomst ons oprecht pijn. Even vreesden we zelfs dat ...