casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.459 items

   

Black Needle Noise
Before The Tears Came
Dreampop - Electro - Trip Hop
28/03/2017 : Black Needle Noise - Before The Tears Came
Eigen beheer  Eigen beheer
28/03/2017, Dimi Brands

Black Needle Noise is het nieuwe project van John Fryer. Deze woorden waren voor ons al voldoende om dit plaatje aan een grondige luisterbeurt te onderwerpen. Indien de naam John Fryer niet meteen een belletje doet rinkelen raden we u aan om eens de kleine lettertjes van de cd-boekjes uit uw collectie uit te pluizen, gegarandeerd komt u hem dan wel tegen. De man was trouwens producer bij tal van grote namen als Fad Gadget, Depeche Mode, Clan Of Xymox, Nine Inch Nails, noem maar op...

Maar waarom onze nieuwsgierigheid des te meer geprikkeld was, is het feit dat Fryer samen met 4AD label baas Ivo Watts-Russell de supergroep This Mortal Coil oprichtte, sinds jaar en dag favorietjes van het huis.

Door een blik gastvocalisten open te trekken trekt Black Needle Noise de werkwijze van This Mortal Coil lustig verder. U herinnert zich ongetwijfeld wondermooie klassiekers als de Tim Buckley cover ‘Song To The Siren’ met Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) en (wederom een cover, van Big Star deze keer) ‘You And Your Sister’ met Kim Deal en Tanya Donelly. Meteen de twee meest gekende This Mortal Coil nummers, maar we nodigen u uit uitgebreid te grasduinen in hun platen, die garant staan voor het ene pareltje na het andere.

Met zo een verleden ga je bij een nieuw project automatisch vergelijkingen zoeken, en dan is het beter dat je deze achtergrondinformatie mist, wil je niet van een koude kermis thuiskomen. Tijden veranderen en de hoogdagen van het legendarische 4AD label liggen immers al een tijdje achter ons.

Zialand belooft ons “all the way” te nemen, geen slecht woord over haar zang, maar als het nummer waarover sprake (‘Wild Stone’) duidelijk wel heel dicht bij ‘All Mine’ van Portishead heeft gelegen, zijn we maar matig positief over de geleverde prestaties. Natuurlijk is er niets mis met dit nummer, maar qua originaliteit hadden we net iets meer verwacht van Fryer.

Dan maar een klepper van stal halen in de persoon van ex-Swans chanteuse Jarboe, die eerst op ‘Vexation’ en later tijdens ‘Human’ haar kenmerkende sensueel narratieve zangstijl mag bovenhalen.

‘Vexation’ is nog een lichtvoetig twijfelgevalletje, waar Jarboe met heel veel moeite de meubelen weet te redden, de triphop van ‘Human’ daarentegen is wel degelijk een schot in de roos te noemen. De donkerste accenten op Before The Tears Came komen van haar hand, wat niet toevallig mag heten, indien je een beetje vertrouwd bent met haar werk.

Ledfoot, een bijna 60-jarige zanger die voor zowat iedereen (gaande van The Cramps, The Clash, Kiss tot zelfs Bob Dylan) het voorprogramma verzorgde, heet een gothic blues zanger te zijn, en zijn bijdrage aan het meer experimentele ‘3 Steps Backwards’ leunt nog het sterkst aan bij het werk van This Mortal Coil (in een remix versie van pakweg Boards Of Canada dan wel).

Andreas Elvenes laat op ‘Mourning Morning’ de geest van de vorig jaar overleden David Bowie nogal uitgesproken herleven, en met een flard tekst die vaag aan Duran Duran’s ‘Save A Prayer’ doet denken. (“Save it for the morning after”)

Met veel toeters en bellen mogen we dan Antic Clay verwelkomen. Net als Ledfoot kunnen we hem onderbrengen onder de gothic blues noemer. Met de nodige bombast en dramatiek weet hij ‘Queen Of Dust’ te verheffen tot ver boven de middelmaat.

Maar een echte ontdekking onder de gastvocalisten vinden we bij de persoon van Attasalina. Had men ons wijsgemaakt dat tijdens ‘Messages By Dream’ Gitane Demone inclusief boa’s en pauwenveren achter de microfoon had plaats gevat, hadden we het voor waar aangenomen!

Attasalina was in het verleden ook al aan de slag met Daniel Ash (Bauhaus, Tones On Tail, Love And Rockets) dus kent ze het klappen van de gotische zweep. Een naam om te onthouden!

Elena Alice Fossi is dan weer wel algemeen bekend in het zwarte milieu (en zeker bij de mannelijke aanhangers), maar ‘Behind The 4th Door’ klinkt in onze oren als een lichtvoetig electro deuntje dat eerder doet denken aan recenter werk van Kylie Minogue dan aan good old Kirlian Camera.

Samen met haar vriendinnetjes van Spectra*Paris mag La Fossi dit kunstje nog eens overdoen tijdens ‘Naughty Girl’. Een rol die in het hoofd van haar mannelijke fans wellicht op het Italiaanse lijf gesneden is.

Dat het niet de grote kleppers onder de vocalisten zijn die uiteindelijk met de pluimen gaan lopen, bewijst Betsy Martin. Haar zweverige stemgeluid maakt van het knetterende ‘Dead Star’ een zeer aangename luistertrip.

Fryer zelf mag ook nog vocaal komen opdraven tijdens afsluiter ‘Face The Wall’, en ontwaren we in de zware gitaren op dit nummer niet een vleugje ‘Hurt’ (Nine Inch Nails)? Juist, Fryer is niet vies van een portie gekopieer, en we kunnen het de goede man ook niet echt kwalijk nemen.

Voor het geld moet Fryer het blijkbaar niet meer doen, want alle releases (dit album alsook alle uitgebrachte singles) kan je gratis downloaden op de Bandcamp pagina van Black Needle Noise.

Op het vakmanschap van Fryer valt niets aan te merken, en het inzetten van tal van gastvocalisten is natuurlijk een clevere zet. Door hun gezamenlijke inspanningen kan je het geheel dan ook onmogelijk als slecht bestempelen. Maar de schaduw van This Mortal Coil is in deze eerder een vloek dan een zegen, waardoor onze opwinding vooralsnog heeft moeten plaatsmaken voor lichte teleurstelling. Zeker als je tot het besef komt dat de samenhangende lijm tussen de verschillende nummers, in tegenstelling tot het werk van This Mortal Coil, een niet zo lange dekkracht heeft.

Black Needle Noise

Dimi Brands
28/03/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : XTORT - Het is niet zo dat we denken de wereld te veranderen, we houden wel graag een spiegel voor.

Xtort is niet enkel een interessante Nederlandse industrialgroep, het is ook de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende Nederlandse en één Belgische groep verenigt en mogelijkheden biedt om op diverse plaatsen op te treden. Op 29 maart organiseren we een Dark Entries Night in samenwerking met ...

lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Nieuwe single Saigon Blue Rain.

Het Franse Saigon Blue Rain laat van zich horen middels de nieuwe single 'BPD', de voorloper van het nieuwe album dat momenteel nog in de pijplijn zit. Op deze single verder nog twee remixen: een psy/electro-industrial mix door Planetdamage en een downtempo versie die zich eerder in dreampop/electronica velden begeeft door Black ...

lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Empusae op veroveringstocht door China.

Terwijl wij vol spanning wachten op een opvolger van het ijzersterke Lueur (2017), verlegt Empusae, samen met de Zweedse vrienden van Ordo Rosarius Equilibrio en In Slaughter Natives zijn grenzen. Hierbij kijkt men niet op een kilometer meer of minder, want hun gezamenlijke tournee zal hen tot in China brengen. Tussen 12 en 21 april ...

lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Forms Of Hands 19

Naar goede jaarlijkse gewoonte kan je binnenkort weer proeven van het betere ritmische werk op het Hands-label. De affiche van Forms Of Hands 19 ziet er als volgt uit: vrijdag 26 april: Mono No Aware S.K.E.T. Gatto Nero 16Pad Noise Terrorist Katran Supersimmetria ICD-10 zaterdag 27 april: Winterkälte Geistform Heimstatt ...

lees meer...
NIEUWS 19/03/2019 : R.I.P. Dick Dale (1937-2019) King Of Surf Rock

Gitaarheld Dick Dale (echte naam Richard Anthony Mansour) stierf op 16 maart op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij werd geboren op 4 mei 1937 in Quincy (Massachusetts) en was van Libanese afkomst. Zijn oom, die in buikdansclubs speelde, leerde hem als kind darbouka spelen, de trechtervormige trommel, en oud, de Arabische luit. ...

lees meer...
INTERVIEW : JO QUAIL - Ik denk dat ik een beetje moeilijk te categoriseren ben.

Tijdens de tweede editie van Black Easter, in 2016, waren we met verstomming geslagen na het concert van Jo Quail. Enkel met haar cello (en een ingenieus looping-systeem) wist ze de zaal in te palmen en aardig wat nieuwe zieltjes te winnen. Organisator Ward De Prins had een goede band met de Londense, en zag er niet tegen op reisjes te maken ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Wave Gotik Treffen, de tickets zijn er !!

Ze zijn er de fel begeerde WGT tickets!! Dit jaar betaal je voor een ticket € 130... Ik weet het elk jaar een beetje meer maar je krijgt er wel enorm veel voor terug. Vijf dagen vertier en plezier, wat dus neerkomt op iets meer dan € 25 per dag en je reist nog eens gratis met het openbaar vervoer ook. Wilt u uw tent opslaan op de ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E

We worden oud. New wave is intussen 40 jaar, Dark Entries heeft er al 25 op de teller staan en zelfs Wool-E viert reeds zijn tiende verjaardag. Wool-E, dat is in de eerste plaats de Wool-E Shop, die in 2009 als online patenwinkel opende en sindsdien ook als cd-stand op heel wat optredens en festivals aanwezig was. Later werd Wool-E Shop ook ...

lees meer...
FOTO'S : Der Klinke - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : A Slice of Life - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dead High Wire - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : LAIBACH - Laibach is een parodie van zichzelf geworden

Laibach is een parodie van zichzelf geworden! En ze schamen zich er niet eens voor. Meer zelfs, ze hebben er bewust voor gekozen. Nog nooit blonk de groep zo uit in humor en zelfrelativering. Nu hernemen ze al nummers van ‘The Sound Of Music’, en alhoewel ze dat op hun karakteristieke onheilspellende toon doen, is het manifest ...