canli casino

Dark Entries Logo

6.623 items

   

In Slaughter Natives
Psicofonias -Las Voces Desconocidas
Dark Ambient - Industrial
23/02/2017 : In Slaughter Natives - Psicofonias -Las Voces Desconocidas
GH Records
23/02/2017, Dimi Brands

In Slaughter Natives behoeft al lang geen introductie meer. Met platen als het titelloze debuut, Purgate My Stain en Enter Now The World om er maar een paar te noemen leverde Zweed Jouni Havukainen dark ambient albums die terecht als klassiekers bestempeld worden.

Indien u oud genoeg bent om de uitgaansgerechtigde leeftijd te bezitten in de jaren 90 heeft u ongetwijfeld in deze hoogdagen van het Cold Meat Industry label de dansvloer opgezocht tijdens het spelen van ‘Death, Just Only Death’, dat het tot een ware clubhit wist te schoppen.

De kans dat u In Slaughter Natives al live aan het werk zag in ons Belgenlandje achten we ook niet gering, aangezien doorheen de jaren Havukainen een graag gevraagde en geziene gast was en nog steeds is, getuige zijn doortocht op Porta Nigra, twee jaar geleden.

Na het uitbrengen van Resurrection in 2004 werd het op albumgebied echter behoorlijk stil rond In Slaughter Natives, doch dit stilzwijgen werd tien jaar later verbroken met het uitbrengen van Cannula Coma Legio, dat in 2014 de wederopstanding van dit instituut inluidde.

Dat Havukainen helemaal terug is, werd in 2016 meer dan duidelijk: naast het heruitbrengen van Mort Aux Vaches, het split album met Deutsch Nepal dat oorspronkelijk het levenslicht zag in 1994 verscheen ook Psicofonias -Las Voces Desconocidas, een nagelnieuw In Slaughter Natives, en dan nog wel een soundtrack voor een film alwaar het thema Havukainen op het lijf geschreven lijkt.

Deze film, eerder een documentaire, met dezelfde titel werd in 2008 door regisseur Jose Moral uitgebracht, en handelt over de stemmen van de doden, alwaar de echo’s van geesten ons voetsporen tonen van het eventuele leven na de dood. De mensheid gelooft sinds lange tijd al dat het mogelijk is om te communiceren met de doden, getuige tal van seances, mediums en helderzienden die alle mogelijke middelen aangrepen om contact te maken met het hiernamaals.

De symfonische industrial en dark ambient klanken alwaar Havukainen al sinds de late jaren 80 een patent op lijkt te hebben lenen zich dan ook uitstekend om deze beelden van de gepaste achtergrondmuziek te voorzien.

Met zijn alom gekende mix van zware elektronische klanken, martial percussie, religieuze gezangen, orkestrale samples en demonische vocalen een koud kunstje voor In Slaughter Natives. Maar om de soundtrack extra cachet te geven, en helemaal conform aan het thema voegt Havukainen ook de stemmen van de doden, of wat daar voor moet doorgaan, toe aan de nummers op Psicofonias. Wat soms huiveringwekkende soundscapes tot gevolg heeft, zoals bijvoorbeeld tijdens ‘Thou Shall (Glorify)’ alwaar een hartslagritme gepaard gaat met ijle jammerklanken, die uiteindelijk uitmonden in hemelse stemmen die als het ware spiraalgewijs lijken rond te dwalen.

Alvorens u van enthousiasme haast van u stoel dondert, wil ik, zonder spelbreker te willen zijn, alvast verklappen dat het allemaal niet zo indrukwekkend klinkt zoals u het zich misschien voorstelde.

Het is niet zo dat we Psicofonias na beluistering verticaal zullen klasseren, dat zeker niet, want als geheel valt het netjes onder het keurmerk dat In Slaughter Natives al van in den beginne heeft weten te verwezenlijken.

Maar toch gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat we van dit alles toch iets meer verwacht hadden, met een uitgangspositie als het thema van deze soundtrack hebben we na afloop toch een beetje het gevoel dat hier een tikkeltje meer in had kunnen zitten dan slechts een herhalingsoefening van ouder materiaal. Ter illustratie, een voorbeeld waar het er vingerdik opligt: ‘You Are The Dead’ (dat ook al terug te vinden was op Resurrection, net als 'Behind The Walls'), dat als twee druppels water op ‘Death, Just Only Death’ klinkt. Voor een song als ‘Opened Eyes’, dat martial percussie, de typische symfonische, elektronische klanken en orkestraal gezang combineert openen we daarentegen wél breed beide armen.

Versta me dus niet verkeerd, geen enkel nummer op Psicofonias is ondermaats, doch steken we niet onder stoelen of banken dat de verwachtingen rond deze release hoger lagen. Vooral het feit dat het album als geheel niet snel blijft hangen, is hiervoor verantwoordelijk.

Dat heb je natuurlijk met een naam als In Slaughter Natives, de sympathieke Zweed heeft ons in het verleden waarschijnlijk al té veel verwend... Hoe het ook zij, zelfs met een eerder matig album als dit, is zijn plaats aan de top nog steeds gerechtvaardigd!

In Slaughter Natives

Dimi Brands
23/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : WINTERFEST - Koude golf

Toegegeven, ik heb even getwijfeld of ik naar Winterfest zou gaan, de befaamde indoor wintereditie van W-fest. De wil om nog eens een zwart feestje en goede optredens mee te pikken heeft het uiteindelijk gewonnen van mijn twijfels, en daar ben ik achteraf niet rouwig om. Wel rouwig ben ik voor de tijd die ik in de file verloor op weg naar ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2018 : Dark Entries geeft twee vrijkaarten weg voor W-fest

Goed nieuws voor de mensen die van goed nieuws houden: Dark Entries zal tussen nu en augustus elke maand twee vrijkaarten voor het W-Fest festival weggeven. Het festival gaat van 16 tot 19 augustus door in Amougies (Kluisbergen). Op het programma staan grote namen als Kim Wilde, Project Pitchfork, Chameleon Vox, DAF, Front Line Assembly, Vive ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2018 : Orphaned Land brengt Israëli's en Palestijnen dichter bij elkaar

Na de laatste provocatie van Trump - het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jerusalem - zijn de spanningen in het midden-oosten weer hoog opgelaaid. De Israëli's zijn extatisch, want voor hen is de heilige stad 'één en ondeelbaar' deel van Israël, maar de Palestijnen - die aanspraak ...

lees meer...
INTERVIEW : Mørke - ... inspired by old classic gothic metal ...

Enkele weken geleden liet Dark Entries u, beste lezer via een nieuwsberichtje kennismaken met de band Mørke. Dit deed geen belletje rinkelen, totdat we u erop wezen dat er wel een hele bekende naam achter dit gothic metal combo schuilt. Niemand minder dan Stig Johansen (ex-The Sins of thy Beloved en Savn) is het muzikale brein achter ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2018 : Dolores O'Riordan van The Cranberries overleden

Ik herinner me dat ik ooit terstond verliefd werd op Dolores O'Riordan, zangeres van The Cranberries, bij het zien van de clip van 'Linger' op MTV. Het programma heette 120 minutes en het was de tijd dat MTV zijn naam nog waar maakte en werkelijk muziek uitzond. Vandaag is Dolores niet meer. Ze stierf op 46-jarige leeftijd en laat ...

lees meer...
NIEUWS 14/01/2018 : Weet u nog wat u deed in april 1998? En hoeveel 100 frank waard was?

Dit jaar blaast het jaar 1998 twintig kaarsen uit. Herinnert u zich nog wat u toen deed? Ging u in het weekend naar het Syndroom? Bereidde u zich voor het Leipziger Gothic Treffen? Of moest u nog verwekt worden? Van een beetje nostalgie is nog niemand gestorven en daarom presenteren wij u met enige trots de digitale versie van het Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : DANIEL.B.PROTHESE - CC Het Gasthuis, Aarschot, Belgium, 10/01/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : NOTHING BUT NOISE - CC Het Gasthuis, Aarschot, Belgium, 10/01/2018 door Benny Serneels

lees meer...
NIEUWS 12/01/2018 : De Machine en het Beest

Na ‘Lacus Somniorum’ (2014) van de Franse band Alwaid mag je je begin februari 2018 verwachten aan de opvolger. Dit female fronted melodic metal combo, met invloeden van onder andere Therion en Epica, laat hun tweede album ‘The Machine and the Beast’ dan immers los op de Lage Landen. Inspiratie werd geput uit de grote ...

lees meer...
FOTO'S : TB Frank & Baustein - Try Out @ The Backpacker Bar Brussel, 05-01-2018 door Luc Luyten