casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.636 items

   

Miel Noir
Honey-Beat
Dark Wave - EBM - Electro - Gothic - Industrial
22/12/2016 : Miel Noir - Honey-Beat
Caustic Records  Caustic Records
22/12/2016, Dimi Brands

Voor wie zich een beetje bezighoudt met ecologische problematiek is het geen geheim dat de bij op weg is om een met uitsterven bedreigde diersoort te worden. In feite is dit droevige proces al volop aan de gang. In bepaalde plaatsen zoals Zuid-China is de honingbij al uitgestorven, een gevolg van het gebruik van pesticiden.

Bijen zijn heel erg belangrijk voor de voedselketen, dus ook voor de mens. Dit komt omdat bijen de bloemen bestuiven, waardoor de vruchten zich kunnen ontwikkelen. In de natuur en de landbouw dreigt het bestuiven onvoldoende te worden. Jaarlijks sterven er ook in België en Nederland tientallen procenten bijenvolken. Als de bijen uitsterven, zullen nog vele andere dieren sterven. Dit heeft een enorme slechte uitwerking op het ecosysteem en op de hele voedselketen. Het volledig uitsterven van de bij zou een ramp voor de wereldvoedselvoorziening betekenen: men schat dat de productie met 10% terugloopt, wat op vele plekken ter wereld tot schaarste zou leiden. De variatie in voedselaanbod zal enorm afnemen. Dit komt omdat groente en vooral fruit voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van bestuiving door bijen. In Europa is er een tekort van 7 miljard bijen! Wereldwijd loopt dit cijfer op tot een tekort van vele tientallen miljarden.

Het was Einstein die ooit zie: “De mens heeft nog maar 4 jaar te leven als de bijen uitsterven.”

We geven het u maar even mee, als een van uw goede voornemens voor het nieuwe jaar een goed doel steunen zou zijn, denk dan eens terug aan deze tekst.

De bijtjes en de honing vormen sinds een paar jaar ook een belangrijke bron van inspiratie voor onze Oostenrijkse vrienden van Miel Noir. Hun vorige albums werden op de redactie heel goed ontvangen, collega Henk Vereecken schudde maar liefst tot twee maal toe het maximum van de punten voor deze releases uit de (cowboy)hoed. Iets waarvoor Marcel P. (een helft van het duo) ons tot heden ten dage nog uitermate dankbaar voor is. We zien de man geregeld wel op een neofolk concert of fuifje, en hij kan het niet laten zijn appreciatie aan ons adres te droppen.

Zo schoof hij enthousiast een exemplaar van Honey-Beat onze kant uit, een jaar na zijn voorganger From The Ashes.

De werklust van de bijtjes Marcel en collega Dimo Dimov is verbluffend te noemen, want Honey-Beat is niet zomaar een snel tussendoortje, maar wederom een lijvig (72 minuten) album geworden, goed voor een amalgaam aan stijlen, gegoten in 18 nummers.

Zoetebekken die vertrouwd zijn met het werk van Miel Noir weten dat het duo (op deze plaat geholpen door de drie zangeressen die we ook op From The Ashes mochten aanhoren, en Gerhard Hallstatt van Allerseelen.) niet op een stijl vast te pinnen valt.

Opener ‘Wake Up’ doet meteen de albumtitel alle eer aan, met zijn dwingende ritme duwt het je richting dansvloer, alwaar we echo’s waarnemen van pakweg Erotic Dissidents en (meer duidelijk) Die Form. Datzelfde Die Form is ook prominent aanwezig op het met zoemende (in vele nummers vind je verwijzingen naar bijen/honing, is het niet in de teksten, dan wel in de muziek) beats gesierde ‘Triggerwarning’.

Beats en gitaren gaan hand in hand op het venijnige ‘Not Sorry’, dat we kunnen omschrijven als futuristische darkwave, en fans van gothic rock zullen het door gitaren gedomineerde ‘End Of The Line’ en ‘What Once Was Lost’ ook wel weten te appreciëren.

Twee nummers van de plaat Honey & Ash (2011) krijgen een herwerking op Honey-Beat: ‘Honig-Traum (2016)’ klinkt als Neue Deutsche Todeskunst op zijn best, in mijn oren klinkt het alsof er plots (eindelijk) een goed nummer van Umbra Et Imago uit de kast is komen vallen. Nostalgische gevoelens komen ook bovendrijven bij ‘Schwarzer Honig (2016)’ alwaar we spontaan aan oude Goethes Erben moeten denken. Nu we toch even een wandeling maken doorheen memory lane, staan we ook nog even stil bij ‘Die Leere’, dat hunkerend doet terugdenken aan tijden toen op iedere fuif wel eens een nummertje van Relatives Menschsein de revue passeerde.

Ook apart is ‘What I Want’: denk aan het nummer ‘More’ van The Sisters Of Mercy, en beeld je in hoe dit zou klinken moest Joy Division dit nummer uitgebracht hebben, en je komt in de buurt van hoe dit nummer ongeveer klinkt.

Maar het absolute prijsnummer op deze plaat is het honingzoete (tja) ‘Duldungsstarre’, alwaar Marcel’s levenspartner Estella de show steelt en zich als wulpse bijenkoningin je bij de hand neemt tot in het diepst van de bijenkorf, alwaar het een wellustig gonzen van jewelste is. Het venijnige angeltje dat zich meteen in je brein vastpint, krijg je er gratis bij. Een van de zeldzame keren dat er een glimp op te vangen valt van het muzikale verleden van beide heren (beide heren speelden in het verleden in bands als Allerseelen, Svarrogh, Fahl, Sturmpercht, Sagittarius, en nog vele andere dark folk bands als gastmuzikanten) is in het met tromgeroffel begeleide ‘Honey Offering (Demeter’s March), alwaar de bijtjes de vrucht van hun arbeid naar de koningin dragen, in dit nummer vertegenwoordigd door het etherische gezang van zangeres Lisa.

Aan variatie heus geen gebrek op Honey-Beat, want met ‘The Legend Of St. Ambrose’ krijg je er zowaar nog een hoorspel bovenop en ‘What It Was’ gooit op het einde nog wat industriële ritmes in de strijd, die mooi de drukte in de bijenkorf weten te illustreren.

Het trieste liefdeslied ‘Anymore’ is een van de mooiere songs die we dit jaar al te horen kregen, het zit zodanig goed in elkaar dat we er zowaar stil van worden.

Alvorens we bij afsluiter ‘Honey-Apocalypse’ belanden, krijgen we eerst nog drie remixen van Honey-Beat nummers. Allereerst is het de beurt aan Winterhart (zijnde leden van Dance Or Die), die ‘Wake Up’ een bombastisch, Laibachiaans sfeertje meegeeft. Insect Plasma laat het zoemende bijengeluid van de synths achterege op zijn versie van ‘Triggerwarning’, wat overblijft is een minimale electro stamper van jewelste.

Niet dat ons favoriete nummer (probeer het maar eens uit je hoofd te krijgen, eens je het gehoord hebt) ‘Duldungsstarre’ een remix nodig had, want het staat op zichzelf als een solide bijenkorf. De Deadlights Remix maakt het nummer nog een beetje meer club-proof, maar is verder niet meteen een meerwaarde, vooral omdat het sterkste wapen van deze song, Estella’s hitsige zang, op deze remix ietwat naar de achtergrond verdrongen is.

Wie bij de eerste 33 gelukkigen was om dit album aan te schaffen (we achten de kans vrij klein, aangezien dit voorrecht voornamelijk voorbehouden was aan een ieder die meewerkte aan deze plaat), krijgt er nog de bonus EP The Temple & The Trigger bovenop, met daarop een cover van ‘At The Doorsteps Of Our Temple’ (het nummer van Die Weisse Rose, een van de spaarzame verwijzingen naar het genre waar Marcel en Dimo vooral furore wisten te maken), daar waar Thomas Bøjden kiest voor een sobere pianobegeleiding, gaat Miel Noir voor de akoestische gitaar. Het resultaat is er niet minder mooi door. Verder nog een remix van ‘Triggerwarning’, door Phobos Reactor deze keer, en ‘Our Time, Our Place’, een duet tussen Marcel en vrouwlief Estella.

Een album dat zo gevarieerd is, is vaak een hele opgave om volledig uit te zitten. Maar de honing van Miel Noir is van een zodanig plakkerige aard, dat de verschillen moeiteloos als een perfect geheel aan elkaar gehecht worden, om tot iets te komen dat voor de derde keer op rij goed is voor een maximum van de punten.

Miel Noir is dé te ontdekken groep, niet alleen volgens Henk Vereecken (dat een bioloog een voorliefde heeft voor deze insecten zal weinigen verbazen), maar ook volgens mijzelve. U weet dus wat u te doen staat, denk aan de bijtjes bij uw goede voornemens, en denk aan Miel Noir voor dat pakje onder de kerstboom.

Miel Noir

Dimi Brands
22/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/02/2021 : Livestream Mr. Hurley & die Pulveraffen

Met pijn in ons hart missen we allemaal de grote festivals en de leuke concerten. We snakken naar livemuziek en liters bier! Maar ja, als surrogaat stemmen we dan allemaal af op live concerten die via het internet worden gestreamd... De mensen die nu al een jaar dromen van stampen in de modder op het Heidnisches Dorf raad ik dan ook aan ...

lees meer...
INTERVIEW : WÜLF7 - We verdienen deze aarde niet en ik ben ervan overtuigd dat we haar verder gaan vernielen.

Wie zijn electro graag compromisloos hard heeft, als een avalanche van harde beats zonder rustpauze en zonder tragere stukken, moet beslist zijn oor lenen aan WÜLF7. Dit duo begon in 2019 en bracht al snel de ep 'The Night Of The Wolves' uit, met een veelbelovende mix van EBM en dark electro die ze 'Dark Electro Body Melancholic' ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 23/02/2021 : Miel Noir brengt allereerste videoclip en heeft nog meer nieuws in petto.

BOEM PAUKESLAG! Het is zoals u misschien weet vandaag 125 jaar geleden dat de belangrijke modernistische dichter Paul van Ostaijen werd geboren. Wij betrekken zijn legendarische opener van zijn gelijknamige gedicht echter voor het heugelijke nieuws dat de allereerste videoclip van Dark Entries favorieten Miel Noir een feit is. Het ...

lees meer...
NIEUWS 22/02/2021 : Inanis Yoake in een gulle bui.

U kon het reeds lezen: ons neofolk minnend hart sloeg een tikkeltje sneller na het horen van In A Summer’s Silence, het debuut van Inanis Yoake. Dit duo bestaande uit de Italiaan Simone Skelton en de Japanse Risa Hara ging aan de slag met onder andere Tony Wakeford (Sol Invictus) en Lloyd James (Naevus) op dit album, dat een vlaag ...

lees meer...
NIEUWS 22/02/2021 : Behemoth vervolgd voor het kwetsen van religieuze gevoelens in Polen

Behemoth maakt black en death metal in Polen, een erg conservatief en religieus land. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de groep regelmatig in aanvaring komt met religieuze groepen, zeker gezien hun antireligieuze boodschap die barst van verwijzingen naar het satanisme. Een paar dagen geleden werd zanger en componist Nergal veroordeeld ...

lees meer...
NIEUWS 22/02/2021 : Punks in eerste rij tegen militaire coup Myanmar

Op 1 februari greep het leger in Myanmar de macht, waarmee ze de recente verkiezingsresultaten ongedaan maakte. In die verkiezingen behaalde de National League for Democracy (NLD) een overweldigende meerderheid. Het leger zegt dat er fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen, maar heeft hiervan geen bewijs geleverd. Meer waarschijnlijk is ...

lees meer...
INTERVIEW : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!

Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, ...