casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.422 items

   

The Mission
Another Fall From Grace
Gothic Rock - Post Punk - Psychedelic - Rock
21/09/2016 : The Mission - Another Fall From Grace
SPV  SPV
21/09/2016, Kurt Ingels

Met veel tromgeroffel en peptalk wordt het nieuwe The Mission album binnen gehaald als hoe het album na “First And Last And Always” had moeten klinken. Het is geen geheim dat Wayne Hussey, toen nog ondergeschikt aan de grillen en nukken van ene Andrew Eldtrich, zowat de helft van de nummers op het succesalbum van The Sisters Of Mercy bij elkaar schreef. De twee ego’s botsten en dat resulteerde in deze The Mission die in 1986 reeds met hun debuut “God’s Own Medicine” uitpakten.

Ijver was de groep nooit vreemd. Nu, van dergelijke promo poeha word ik altijd een beetje achterdochtig en dat is ook deze keer niet anders. Niet dat The Mission in hun bestaan geen goede albums, laat staan nummers, wisten af te leveren, integendeel, maar de wispelturigheid van meneer Hussey is genoegzaam bekend en uit zich vaak ook in de muziek van een groep die nog altijd teert op een verre The Sisters Of Mercy echo.

Een echo die op deze “Another Fall From Grace” dus duidelijk zou moeten door klinken. Laat ik dat meesterwerkje, “First And Last Always” (hoewel ik het van voor naar achter en omgekeerd ken) dan nog maar eerst een keer opleggen, kwestie van scherp te staan. Ik kan meteen zeggen dat reeds na één luisterbeurt opvalt dat er meer vrolijkheid en luchtigheid op deze “Another Fall From Grace” rondwaart dan dat bij het afspelen van het “First And Last And Always” ooit het geval zal zijn, zelfs niet op een gratis pensenkermis voor dementerenden.

Niet dat ik daar raar van opkijk, een ietwat psychedelische aandoend hippie bombast was The Mission nooit vreemd en dat hoor je ook op het nieuwe album, dat in tegenstelling tot het album dat ik in het bestek van deze review niet meer ga vernoemen (tenzij als ‘beep’), qua sfeer meer divers klinkt. Wie reeds kennis maakte met de digitale vooraf singel “Met –Amor-Phosis” hoorde een beetje een krampachtig donker rockend nummer dat openende met aan een ‘beep’ schatplichtig gitaarpartijtje dat jammer genoeg niet tot een explosie van zucht en hunker wordt doorgetrokken maar mag bijgeschreven als nieuwe The Mission hit. Niet slecht, kniehoogte zeg maar als de promomensen dan toch ’beep’ als referentie nemen..

Neen, dan schrijft de krachtige tweede singel die zopas op de wereld is losgelaten “Tyranny of Secrets” zich veel meer in het ‘bleep’ verhaal in, donker rockend zonder grafstem weliswaar, maar flitsend, doomy en gloomy. Zo moet het wat mij betreft. Daar daartegenover staan dan nummer als “Never’s Longer Than Forever”, “Bullets And Bayonets” of het typerende “Can’t See The Ocean For The Rain” die een ander geluid en andere sfeer uit het album toveren, een sfeer en geluid dat The Mission fans zeer zal bekoren, een beetje dramatisch en zweverig op het randje van het dweperige en prekerige.

“Jade” klinkt als een knieval voor de gelijknamige dame, ergens tussen “Angie” van The Rolling Stones en pakweg “Severina”. De baslijntjes op “Only You And You Alone” bezorgen kippenvel, da’s altijd een goed teken, zeker as het nummer zich in ‘beep’ sfeer ontpopt en muzikaal met ietwat verbeelding naast pakweg “Possession”, van het ‘beep’ album kan staan. Uiteraard zonder graftimbre alweer. Ik hoop dat met het sluitstuk “Phantom Pain” nog eens verschroeiend wordt uitgepakt, doch net als op opener en titelnummer “Another Fall From Grace” ontpopt Hussey zich hier meer als een soort ‘crooner / singer songwriter’ die zoekt naar een mélange tussen een getormenteerde Nick Cave of een dramatische Leonard Cohen om uiteindelijk toch bij een typerende The Mission track te eindigen.

Laat het dus duidelijk zijn , deze “Another Fall From Grace”, waarmee de groep zijn 30ste verjaardag viert, is geen doorslagje of een gepretendeerd vervolg op cult album ‘beep’, gelukkig maar, daartoe is deze nieuweling veel te veel The Mission, of wat dacht u. Met veel fantasie vindt u in een paar nummers een aantal raakpunten, en dat is op zich ook weer niet zo verwonderlijk als je weet waar de groep vandaan komt (naast Wayne Hussey draagt ook bassist Graig Adams een Sisters badge).

Wat meer en vooral beter is, is dat na 30 jaar The Mission zich opnieuw heeft uitgevonden, met een knipoog naar het verleden, maar zonder zichzelf te verraden. Meer nog, het album is coherent, gevuld met goede nummers en toch voldoende divers, één van de betere albums van de groep uit het afgelopen decennium . De promojongens en - dames hadden gewoon beter van een stevig, typerend, toch divers en kwalitatief The Mission album gesproken waarmee je moeiteloos je dertigste verjaardag kunt vieren. The Mission is op 28 oktober te zien in Waregem EXPO hier raak je aan tickets.

The Mission

Kurt Ingels
21/09/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...